Arne Slot
NOS Voetbal

Vorig jaar in metamorfose, nu kent Feyenoord bijna onwennig rustige voorbereiding

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

  • Jorrit Hansen

    volgt Feyenoord namens NOS Sport

Het is begin augustus en het is rustig rond Feyenoord. De Rotterdamse club heeft het grootste deel van het kampioenselftal binnenboord kunnen houden en zich al op meerdere posities versterkt. De ploeg van Arne Slot is klaar voor de strijd om de eerste prijs: de Johan Cruijff Schaal.

Hoe anders was de situatie een jaar geleden. Na de verloren Conference League-finale tegen AS Roma vertrok een flink aantal bepalende spelers. Slot moest gaan bouwen aan een nieuw elftal. Een landstitel was destijds niets meer dan een illusie.

Waar Feyenoord vorig seizoen tot diep in de herfst was omgeven met vraagtekens, is het nu hartje zomer dé titelfavoriet. En dus ook de favoriet om in de eigen Kuip PSV te verslaan in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Een rol die ze in Rotterdam allesbehalve gewend zijn.

Lekker voetballen, kansloos verlies

De vraag is hoe Feyenoord daarmee omgaat. Iedereen in en rond de club lijkt zich comfortabel te voelen, maar het gevaar van té comfortabel ligt op de loer. En dat kan Feyenoord zich niet veroorloven, zo bleek bijvoorbeeld al in de voorbereiding tegen het Duitse Hoffenheim, waarvan met 4-2 verloren werd.

"In die wedstrijd kwamen we om lekker te voetballen en toen verloren we redelijk kansloos", blikte Slot terug. Het wekte woede bij de trainer. De twee andere wedstrijden tegen prominente ploegen in de voorbereiding stemden hem vrolijker.

Calvin Stengs (Feyenoord)

"Tegen Villarreal en Benfica waren we fanatiek, agressief en aan de bal zeer goed", aldus Slot. "Met intens druk zetten dwongen we fouten af. Al was Benfica op dezelfde manier dreigend tegen ons." Tegen de Portugezen leek, op de afwezige centrumverdediger Gernot Trauner na, de beoogde basisploeg te starten.

Stengs geeft vertrouwen

Over de keeper bestaat geen twijfel. Justin Bijlow flirtte met Manchester United, maar is nog altijd eerste doelman in De Kuip. Achterin kunnen de gewilde Lutsharel Geertruida, kersverse aanvoerder Trauner, Dávid Hancko en Quilindschy Hartman rekenen op een basisplaats. Al moet Zwolle-aanwinst Thomas Beelen niet worden uitgevlakt.

Op het middenveld lijken Quinten Timber en Thomas van den Belt de concurrentiestrijd voorlopig te hebben verloren. Twentse maatjes Ramiz Zerrouki en Mats Wieffer vormen die linie met Calvin Stengs. Laatstgenoemde werd, tot vreugde van Slot, voor de neus van Antwerp weggekaapt.

Orkun Kökçu neemt afscheid voorafgaand aan de vriendschappelijke wedstrijd tussen Feyenoord en Benfica

Stengs is vaak goed aanspeelbaar tussen de linies en voetbalt makkelijk, zo vindt Slot: "Als hij de bal heeft, heb ik niet het gevoel dat de kans groot is dat we die dan gaan verliezen." Aanvallend lijkt Santiago Giménez niet te hoeven vrezen voor zijn positie, hoewel de Japanse recordaankoop Ayase Ueda de strijd met de Mexicaan zal aangaan.

Buitenspelers

De twee posities naast Giménez vormen de achilleshielen van Feyenoord. Er zijn grote verwachtingen van Igor Paixão, maar de 23-jarige Braziliaan moet stabieler worden. Ook Newcastle-huurling Yankuba Minteh heeft zijn visitekaartje afgegeven. Al hoopt Slot nog op een aanwinst "die als tien en als buitenspeler kan spelen".

Die nieuweling zou Luka Ivanusec van Dinamo Zagreb kunnen zijn, maar de Kroaten houden naar verluidt de boot af gedurende de voorrondes van de Champions League. Zijn komst zou nu al een mooie balans brengen na de 'slechts' drie vertrokken basisspelers Idrissi, Kökçü en Szymański.

Milambo heeft plek in kleedkamer

Daarnaast klopt de jeugd op de deur. Slot laat bij voorkeur jeugdspelers zo veel mogelijk meetrainen met de eerste ploeg, maar weet ook dat er tijdens de drukke eerste seizoenshelft met veel midweekse wedstrijden weinig trainingen op het programma staan.

Middenvelder Antoni Milambo heeft al een definitieve plek gekregen in de kleedkamer van de hoofdmacht. Ook de 17-jarige Slowaak Leo Sauer maakte indruk in de voorbereiding en kan op termijn een oplossing op de flank zijn.

Te Kloese als leeuw voor de poort

Aan de andere kant is er nog altijd de dreiging van geïnteresseerde clubs. "We hebben een paar spelers van wie ik me voor kan stellen dat clubs ze volgen. Maar er is niets concreet", aldus Slot. "Ik vrees niet voor vertrekkende spelers, maar zo'n scenario is wel reëel. Er zijn altijd clubs met meer geld dan wij."

Spelers van Feyenoord voor het oefenduel met Benfica

Slot rekent daarbij ook op Dennis te Kloese, met wie hij een goede twee-eenheid vormt. De algemeen directeur ligt als een leeuw voor de Rotterdamse poort en is enkel van plan die te openen als er een heel, heel grote zak geld komt voor een speler. De schaduwlijst ligt ondertussen al klaar.

Vorig jaar duurde het tot de winterstop voordat Slot echt kon gaan bouwen aan zijn ploeg. Deze jaargang lijkt de ploeg er nu al te staan. Al houdt hij altijd een slag om de arm. "Tot 1 september (het einde van de transferperiode, red.) kun je niet zeggen dat je selectie rond is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl