Igor Paixão en Santiago Giménez na de 1-0

Feyenoord en PSV winnen generale repetitie voor Johan Cruijff Schaal

Feyenoord en PSV gaan met vertrouwen richting de strijd om de Johan Cruijff Schaal volgende week. In het laatste oefenduel van Feyenoord deze voorbereiding werd Benfica vrij eenvoudig verslagen: 2-1. PSV won later op de avond gemakkelijk met 1-0 van Nottingham Forest.

In Rotterdam was er vooraf vooral aandacht voor Orkun Kökcü, de aanvoerder van Feyenoord vorig seizoen. Hij maakte deze zomer een transfer naar Benfica. In De Kuip werd er na veel mooie woorden afscheid genomen van de Turkse middenvelder. Hij was tot tranen toe geroerd.

Orkun Kokcü in tranen tijdens afscheid in De Kuip

Het oefenduel begon wat slordig, beide ploegen leden balverlies op gevaarlijke plekken. De thuisploeg profiteerde er als eerst van: oud-Feyenoorder Fredrik Aursnes verloor de bal op eigen helft aan Igor Paixão. De buitenspeler snelde richting Benfica-doel en trof via de onderkant van de lat doel.

Benfica, geleid door voormalig PSV-coach Roger Schmidt, had het ook na de openingstreffer moeilijk. Tien minuten voor rust viel de 2-0: een lepe steekpass van Quilindschy Hartman werd binnen gestift door Santiago Giménez, die dertien dagen geleden nog de Gold Cup won met Mexico.

Feyenoord-trainer Slot na winst op Benfica: 'We waren zeer agressief'

Na een kwartier spelen in de tweede helft kreeg Alireza Jahanbakhsh een dubbele kans om de score uit te breiden, maar hij faalde tot tweemaal toe. Een paar minuten daarna was Benfica voor het eerst dicht bij een doelpunt. Rafa Silva stond oog in oog met keeper Bijlow, maar schoot langs de bal. Vrij gauw ging, al dan niet terecht (er was geen VAR), ook de vlag omhoog.

Daarna kakte het duel in. Feyenoord-trainer Arne Slot voerde veel wisselingen door, wat het spel niet ten goede kwam. David Neres, oud-speler van Ajax, kreeg een kwartier voor tijd nog een mogelijkheid tot scoren, maar stuitte op Bijlow.

Vijf minuten voor tijd moest Feyenoord toch een goal toestaan: invaller Petar Musa liep een goede voorzet binnen. Invaller Yankuba Minteh, door de Rotterdammers gehuurd van Newcastle United, miste in de slotminuten nog een grote kans op de 3-1.

Noa Lang

Later op de avond nam PSV het op tegen Nottingham Forest. Trainer Peter Bosz was ook voor het duel nog niet helemaal duidelijk over zijn basiself voor het duel met Feyenoord. Iedere basisspeler van vandaag speelde de volledige wedstrijd, de kans is dus groot dat volgende week dezelfde namen op het wedstrijdformulier staan.

"Ik twijfel nog zoals trainers altijd twijfelen. Ik ben er nog niet over uit wie in de Johan Cruijff Schaal beginnen", zei Bosz er zelf over na afloop.

De oefenwedstrijd zelf was weinig amusant. In de eerste helft liet Noa Lang, de grootste zomeraanwinst van PSV, zich een paar keer zien met gevaarlijke acties. Grote kansen kregen de Eindhovenaren niet. Nottingham Forest was alleen met een afstandsschot, die overgetikt werd door Walter Benítez, gevaarlijk.

In de tweede helft werd de ploeg van Bosz dominanter. Nadat eerst de 18-jarige Isaac Babadi een grote kans kreeg, was het na ruim een uur spelen raak. Johan Bakayoko pikte een afgeslagen corner op net buiten de zestienmeter: de 20-jarige Belg dribbelde naar binnen, haalde uit en trof doel.

Eenmaal op voorsprong hield PSV de controle over het duel, maar ontbrak het aan grote kansen. Doelpuntenmaker Bakayoko kreeg nog een mogelijkheid tien minuten voor tijd, maar schoot naast na een snelle rush richting het doel van Nottingham.

"We maken een goede goal uit balbezit en ook het drukzetten was top", vertelde Bosz na afloop over het spel van PSV. "Na balverlies moeten we de bal wel sneller terug veroveren. Dat kan nog beter."

Johan Cruijff Schaal en CL-voorronde

Vrijdag begint het seizoen voor de landskampioen en de bekerwinnaar met de strijd om de Johan Cruijff Schaal in De Kuip. De dinsdag erna staat de Champions League-voorronde op het programma voor de Eindhovenaren: Sturm Graz komt op bezoek.