Still uit een video waarop de schade in Derna is te zien
NOS NieuwsAangepast

Oost-Libische regering: 5300 doden, aantal zal mogelijk verdubbelen

Het aantal doden als gevolg van de storm Daniel in Libië bedraagt nu ruim 5300, maar zal zeker nog oplopen en mogelijk zelfs verdubbelen. Dat zegt een minister van de regering die is gelieerd aan generaal Haftar, de machthebber in het oosten van land. Daar ligt ook de door zware overstromingen getroffen stad Derna.

"De lijken komen voortdurend met tientallen tegelijk uit zee", zegt minister van Luchtvaart Hichem Abu Chkiouat tegen persbureau Reuters. Hij schat dat de wederopbouw van het rampgebied miljarden gaat kosten en vraagt om internationale hulp.

Libië heeft volgens de minister zelf niet de expertise om een ramp van deze omvang aan te kunnen. De minister van Volksgezondheid meldt dat er ruim 2000 lichamen zijn geborgen in Derna, waarvan ruim de helft is begraven in massagraven.

De internationaal erkende regering in Tripoli stelt het dodental op 6000 en zegt dat er nog vele duizenden vermisten zijn.

De rivier de Derna trad door de storm ver buiten zijn oevers

Mede doordat in Libië twee elkaar bestrijdende regeringen bestaan, is het moeilijk om zicht te krijgen op de omvang van de verwoestingen in het noordoosten van het land. Het lijkt er in elk geval op dat een groot deel van Derna, een stad met ruim 80.000 inwoners, is weggevaagd.

Zondagavond, op het hoogtepunt van de storm, hoorden de bewoners explosies die werden veroorzaakt door het instorten van de dammen rondom de stad. De rivier de Derna, die dwars door de stad stroomt en daar in zee uitmondt, trad daarop ver buiten haar oevers. Hele appartementencomplexen zouden daarbij met bewoners en al zijn meegesleurd.

Een inwoner van de stad spreekt bij nieuwszender Al Jazeera van "een ramp op enorme schaal". "Er is geen water, elektriciteit of brandstof. De stad is één grote ruïne", aldus Mabrooka Elmesmary.

Derna is vrijwel niet te bereiken voor hulpverleners. Van de zeven toegangswegen zijn er nog maar twee begaanbaar. Bruggen die het westen en het oosten van de stad met elkaar verbinden zijn ingestort.

Zeven meter hoge golven

De delegatieleider van het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) ter plaatse schetst hoe de stad is overspoeld door golven tot zeven meter hoogte, die op hun weg alles hebben verwoest. "De menselijke prijs is gigantisch."

Militairen en andere hulpdiensten, vrijwilligers en bewoners proberen gezamenlijk de doden te bergen. Die moeten op sommige moeilijk toegankelijke plekken met rubberboten of helikopters uit het water worden gehaald.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de VN denkt dat zeker 30.000 mensen in Derna hun huis kwijt zijn. In andere delen van het land, waaronder de stad Benghazi, zijn dat er ten minste 6085, schrijft de IOM op X. Over het dodental is volgens het IOM nog geen duidelijkheid te geven.

De organisatie probeert zoekteams, medisch personeel en medicijnen naar het rampgebied te krijgen. Libiës buurlanden Egypte, Algerije en Tunesië hebben reddingsteams en humanitaire hulp naar het rampgebied gestuurd. Dat geldt ook voor Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten.

Bij de ramp zijn ook tientallen Egyptenaren omgekomen. In het oosten van Libië wonen van oudsher veel Egyptenaren, omdat Libië voor de val van dicator Khadafi in 2011 veel welvarender was dan Egypte, vooral door de olie-industrie. Egypte meldt dat er tot nu toe 87 lichamen van Egyptische slachtoffers zijn geborgen en begraven in hun dorpen van herkomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl