Een weggespoeld stuk weg bij de stad Shahhat
NOS NieuwsAangepast

Vrees voor veel meer doden door storm Daniel in Libië

In Libië heeft de storm Daniel aan zeker 150 mensen het leven gekost, maar gevreesd wordt voor nog veel meer doden. Het lokale hoofd van de Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis in Libië heet, denkt dat het dodental zal oplopen tot zeker 250. De regering in het oosten van het land spreekt zelfs van een veelvoud daarvan.

Osama Hamad, premier van de door het parlement gesteunde regering in het oosten van het land, zei vandaag op de Libische televisie dat er 2000 doden te betreuren zijn. Ook zouden er nog duizenden mensen vermist zijn. Hamad zei niet waar hij de aantallen vandaan heeft.

De meeste doden zouden zijn gevallen in de stad Derna, die door de autoriteiten tot rampgebied is verklaard. De stad is afgesloten van de buitenwereld. Er is op dit moment geen elektriciteit en geen communicatie mogelijk. Lokale media noemen de situatie ter plekke "catastrofaal".

De Rode Halve Maan zegt dat de organisatie het contact heeft verloren met in ieder geval één hulpverlener, en dat meer hulpverleners mogelijk vermist zijn.

Troepen naar Benghazi

Ook Benghazi, de Jabal Al-Akhdar-regio's en de buitenwijken van Al-Marj zouden zwaar zijn getroffen. Het afgelopen weekend deelden Libiërs beelden op sociale media van overstroomde huizen en wegen in verschillende gebieden in Oost-Libië.

Beelden laten nauwelijks begaanbare wegen zien:

Overstromingen na noodweer in Libië

Generaal Haftar, die feitelijk de macht heeft in een groot deel van Libië, zegt troepen gestuurd te hebben naar Benghazi en de omliggende regio om slachtoffers te helpen.

Verwacht wordt dat de storm naar het westen van Egypte trekt. De weerbureaus in dat land hebben gewaarschuwd voor slecht weer. Storm Daniel liet vorige week ook een spoor van vernieling achter in Griekenland. Daar kwamen minimaal 15 mensen om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl