NOS Wielrennen

Kool verslaat Wiebes op parkeerplaats Bataviastad na 'abnormale lead-out'

Kool verslaat Wiebes op parkeerplaats Bataviastad na 'abnormale lead-out'

In de strijd der topsprintsters heeft Charlotte Kool deze Simac Ladies Tour voor de tweede keer een rit gewonnen. In een massasprint liet zij Lorena Wiebes (SD Worx) kansloos op de parkeerplaats van Bataviastad in Lelystad. Kool (DSM) was superieur en won met meer dan een fietslengte voorsprong.

Wiebes, die woensdag ook al werd verslagen in de massasprint door Elisa Balsamo (nu derde achter Wiebes), wurmde zich nog langs de boarding naar de kop van het aanstormende peloton. Maar Kool was na een majestueuze lead-out van haar DSM-firmenich-ploeggenoot Franziska Koch veel te snel.

'Abnormaal'

"De lead-out van 'Fransie' was abnormaal", zei Kool na afloop. "En ik liet mij niet opsluiten. Als ik kan sprinten, weet ik dat ik heel snel ben." Kool is de nieuwe leider in het puntenklassement.

De gele leiderstrui van Lotte Kopecky (SD Worx), die zij gister had gegrepen met de zege in de tijdrit, bleef om de schouders van de wereldkampioen uit België. Al was de trui toch lange tijd in gevaar.

Het was namelijk even schrikken voor het peloton, en zeker voor SD Worx, toen ze zagen dat de drie vroege vluchters (Anneke Dijkstra, Scarlett Souren en Julie Sap) met nog ruim vijftig kilometer te gaan een voorsprong hadden van zeven minuten. Terwijl de verschillen in het klassement na twee vlakke etappes en een tijdrit nog minimaal waren.

En dus moest SD Worx deze 149 kilometer lange etappe van Emmeloord naar Lelystad een machtige inhaalrace inzetten. Mischa Bredewold en Femke Markus begonnen met Demi Vollering in het wiel en daarachter ergens Wiebes en Kopecky een soort ploegentijdrit om het gat dicht te rijden. Racend, zodat Wiebes kon sprinten om de dagzege.

We dachten: het is vandaag niet aan ons om te rijden.

Charlotte Kool

DSM-firmenich, Kools ploeg, hielp nauwelijks mee in die jacht op de kopgroep. "We dachten: het is vandaag niet aan ons om te rijden en dat heeft mooi uitgepakt", verklaarde Kool na de sprint. "Normaal doen wij altijd het werk, maar nu hadden we geen geel meer en vonden we dat het niet aan ons was."

SD Worx deed het werk, dichtte het gat wonderbaarlijk snel - met nog 40 kilometer te gaan was de voorsprong nog slechts 4,5 minuut - en bracht zo Kool in een zetel naar de finishlijn. Op 24 kilometer van de streep was er nog 1,5 minuut over van de voorsprong en lieten ze de koplopers nog even spartelen. In de massasprint was duidelijk wie de beste was: Kool.

Zaterdag zullen de sprintsters waarschijnlijk geen kans krijgen. Dan moet het peloton twee keer de Cauberg en drie keer de Bemelerweg over. Een pittige 131,6 kilometer etappe heuvel op heuvel af met start en finish in Valkenburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl