NOS Voetbal

Koeman reflecteert en doet aanpassingen: 'Vorige systeem bood onvoldoende houvast'

Koeman vond systeemwissel noodzaak: 'Waren te veel twijfels in 4-3-3'

"Deze manier van spelen is bekend bij veel jongens. Daarom vond ik het geen gok", liet bondscoach Ronald Koeman na de 3-0 overwinning tegen Griekenland weten.

Eerder zette hij als opvolger van Louis van Gaal in op een 4-3-3-systeem, maar na tegenvallende resultaten tegen Frankrijk (4-0) en in de Nations League tegen Italië (2-3) en Kroatië (2-4), kwam hij daar donderdagavond tegen de Grieken op terug.

"Het vorige systeem bood onvoldoende houvast en de resultaten waren niet goed. Dan moet je als coach iets gaan veranderen."

Wingbacks

En dat deed Koeman. Hij gaf dit keer de voorkeur aan een systeem met wingbacks, met een prominente rol voor Denzel Dumfries. Hij leverde liefst drie assists af, al gaf hij na afloop toe dat hij bij de 3-0 van Wout Weghorst een beetje mazzelde.

"Dat was een stuiterbal en zo voelde het ook. Meer geluk dan wijsheid. Ik wilde de bal naar Wout spelen, maar niet zo", lachte Dumfries.

Bekijk hieronder de reacties van Marten de Roon, Dumfries, Weghorst en debutant Tijjani Reijnders.

Hoe dan ook, Dumfries kwam uitstekend uit de verf in de gewijzigde formatie van Koeman, die in de afgelopen maanden contact zocht met onder anderen aanvoerder Virgil van Dijk.

"Ik heb een aantal jongens na de vakantie gesproken over eventuele veranderingen. Je toetst het altijd bij je spelers en ik vond dit het moment om dingen te gaan wijzigen. Er waren in mijn optiek te veel twijfels. Als je niets doet, is het veel erger."

Spelprincipes

De vraag is of Oranje zondag tegen Ierland en daarna op dezelfde voet verdergaat. "We kunnen elke keer weer over een systeem praten, maar we hebben spelprincipes", verduidelijkte Koeman.

"Ik vind het logisch dat jullie hier over praten, maar ik heb altijd gezegd dat er op momenten weleens wat anders wordt gevraagd. Of dat nou met drie, vier of vijf verdedigers is, maakt dan niet uit. Zolang je maar druk naar voren zet en aanvallend speelt. Dat is wat we tegen Griekenland hebben gedaan."

"Het stond als een huis", zag ook Oranje-aanvoerder Van Dijk. "Ik denk dat het goed ging. Het was vooral solide."

Van Dijk tevreden na 'solide' zege op Griekenland: 'De nul was heilig'

Van Dijk gaf toe dat het aantal tegengoals in eerdere interlands, tegen Frankrijk en in de Nations League tegen Italië en Kroatië, door zijn hoofd spookte de afgelopen tijd.

"Het doet wel wat met je als je zo veel doelpunten tegen krijgt. De 'nul' houden was heilig vandaag en als je dat doet, dan is de kans op winnen groot. Want wij hebben de kwaliteiten om goals te maken."

Dat gebeurde dan ook in Eindhoven, waar Marten de Roon, Cody Gakpo en Weghorst voor rust hun namen op het scorebord terugzagen. Tot vreugde van Van Dijk. "We hebben dik verdiend gewonnen, maar zullen er zondag weer moeten staan."

Blind op gelijke hoogte met Van Persie

Daarmee doelde de centrale verdediger op het duel met Ierland in Dublin. Dan is Daley Blind, die tegen de Grieken in de basis startte en zo zijn 102de interland afwerkte, ook weer van de partij. Hij kwam met zijn aantal caps op gelijke hoogte met Robin van Persie.

"Ik ben altijd blij als ik speel. Het was even wennen op de linkerflank, omdat ik bij Girona centraal achterin sta. Op het einde zat ik er ook een beetje doorheen. Zondag tegen Ierland wordt weer een mooie uitdaging. Het zal geen gemakkelijke wedstrijd worden", voorspelt Blind.

Blind zag 'goede uitvoering' spelsysteem: 'Veel energie in eerste helft gelegd'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl