Joe Stam (links) en Tom de Graaf (rechts) met nieuwslezeres Anne-Marie Rozing in 2019
NOS NieuwsAangepast

Populaire sidekicks Qmusic worden dj's op 3FM: 'Ze moeten verschil maken'

Radiopresentatoren Tom de Graaf en Joe Stam stappen over van Qmusic naar NPO 3FM. De twee maakten deel uit van het populaire ochtendprogramma Mattie & Marieke, waarin zij te horen waren als 'sidekicks'. Ze verruilen een zeer populaire zender voor een zender die al jaren een laag marktaandeel heeft.

De Graaf en Stam zijn vanaf 1 januari iedere werkdag van 09.00 uur tot 10.00 uur te horen op de publieke radiozender. Mediajournalist Ron Vergouwen vindt het verstandig dat de zender hen met een uur per dag laat starten. "Als je het zakelijk gaat zeggen: je moet de merken Joe en Tom opnieuw in de markt zetten. Het publiek moet hen leren kennen en ze hebben zelf ook tijd nodig. Ze moeten zichzelf opnieuw uitvinden."

Vergouwen verwacht dat de twee uiteindelijk een langere show gaan maken. "Dat zou bijvoorbeeld een lange ochtendshow kunnen zijn. Nu zitten daar tussen 06.00 uur en 09.00 uur Rob Janssen en Wijnand Speelman. Die waren succesvol op vrijdagavond, maar in de ochtend maken ze het minder waar. Ik denk dat de ochtendshow op dit moment een van de zwakke plekken van 3FM is."

Avonturen

Bij de ochtendshow van Qmusic zijn De Graaf en Stam bekend als 'Tom van de intercom', die als regisseur regelmatig inbreekt, en 'Joe Stagiair van de Show', die allerlei avonturen beleeft. Zij hebben een ondersteunende rol in het programma van presentatoren Mattie Valk en Marieke Elsinga.

Het programma is zeer succesvol en won in 2021 een Gouden RadioRing. De Graaf stapt over, omdat het altijd al zijn droom was om een eigen programma te hebben, zegt hij in een persbericht. En ook Stam zegt dat het "tijd is om het helemaal zelf te doen".

NPO 3FM-zendermanager Menno de Boer laat weten enorm veel zin te hebben "om te horen hoe dit duo het verschil gaat maken op de zender".

Als 3FM Mattie en Marieke had kunnen krijgen, was het de grootste transfer van het jaar geweest, maar dat lijkt onbestaanbaar als je kijkt hoe groot de zender nu is.

Ron Vergouwen, mediajournalist

Ze zullen dat wel voor veel minder luisteraars doen dan bij Qmusic. Eind 2013 was 3FM nog marktleider. Dat kwam voor een deel door de Glazen Huis/Serious Request-acties met kerst, waarbij geld ingezameld werd voor goede doelen. Daarna trad er verval op. Bekende dj's verlieten de zender en voor de Serious Request-acties was minder belangstelling.

Sindsdien is de zender zoekende, stelt mediajournalist Vergouwen. "Ze waren ooit de popzender van Nederland waar de beste en nieuwste muziek te horen was. Toen was het beleid dat er veel hiphop werd gedraaid en nu hebben ze dat weer teruggedraaid."

Volgens Vergouwen is de zender nu niet meer onderscheidend genoeg. "Ik kan weinig verschil ontdekken tussen Radio 2 en 3FM. Er is wat meer aandacht voor bandjes, maar behalve de muziek is het een soort Radio 2 of 538 Light."

Verhaallijnen

Dat de populaire sidekicks overstappen naar een omroep met veel minder luisteraars noemt Vergouwen verrassend. Hij verwacht dat de twee doorgaan met wat hij 'verhaallijnen' noemt, waarbij ze "luisteraars meenemen in een plan dat een van de presentatoren heeft.

In de show Mattie & Marieke werd bijvoorbeeld verslag gedaan van de poging van Stam om volkszanger te worden. Vergouwen: "Daar kun je de luisteraar wekenlang in meenemen."

Dat 3FM het marktaandeel enorm vergroot met de twee, denkt Vergouwen niet. Daarvoor is het duo nog te onbekend, stelt hij. "Het is een heel kleine transfer eigenlijk. Als 3FM Mattie en Marieke had kunnen krijgen, was het de grootste transfer van het jaar geweest, maar dat lijkt onbestaanbaar als je kijkt hoe groot 3FM nu is."

Vorig jaar bracht Stam onder zijn radionaam Joe Stagiair van de Show een nummer uit. Het bereikte de Top 40 niet, maar kwam wel in de tipparade van de Top 40 terecht. Op Spotify werd het nummer ruim 1 miljoen keer beluisterd:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl