Giel Beelen
NOS Nieuws

Financial News Radio wordt Radio4All en haalt Giel Beelen terug van sabbatical

  • Ruben Eg

    redacteur Economie

  • Ruben Eg

    redacteur Economie

Met de nieuwe indeling van de FM-zenders op radio die vrijdag ingaat, wordt steeds meer duidelijk over de plannen van een van de nieuwkomers. Financial News Radio, dat na de veiling in juli de plek inneemt van Sublime, gaat verder als Radio4All. Dj Giel Beelen is aangetrokken als zenderdirecteur, bevestigt hij aan de NOS.

De voormalig NPO-dj kwam na de FM-veiling in contact met eigenaar Joost Zuurbier. Hij zegt dat Radio4All een voorlopige naam is voor een zender die een soort verzameling van verschillende radioprogramma's moet worden.

Zenderbaas Beelen en -eigenaar Zuurbier spreken van een "echt vernieuwend concept". Volgens Beelen, die programma's maakte voor 3FM, Veronica en NPO Radio 2, is het huidige radiolandschap "een beetje ingekakt".

"Je zou kunnen zeggen dat dit geen station wordt", legt Beelen het idee achter Radio4All uit. "Het wordt een zender met allerlei verschillende programma's, met allerlei soorten makers, muziek en onderwerpen. Dat is echt vernieuwend. Die makers zijn er al. Er zijn podcastmakers opgestaan en allemaal andere mensen die radio kunnen maken en misschien ook willen. Die krijgen als test een programma en zeggen tegen hun volgers: 'Ik ben dan en dan op de radio'. Zo'n station wordt het."

Hilversum 3

Het idee achter een radiozender met elke dag een ander profiel met verschillende programma's doet denken aan het oude Hilversum 3. Hier had elke publieke omroep zijn eigen dag en invulling op de zender. "Dat is helemaal geen slechte referentie", reageert Beelen. "Ik begrijp niet waarom dit niet nu al gebeurt. We moeten terug naar de tijd waarop je allemaal verschillende programma's op de radio hoorde."

Wel zal het vanaf vrijdag in eerste instantie stil worden op de in juli geveilde frequentie. Sublime is daar nog twee dagen op te horen. Maar pas per 1 november begint het nieuwe station met testuitzendingen. "We waren wel van plan om vrijdag direct uit te zenden, maar bij nader inzien lukt dat niet", aldus Beelen. "In november beginnen we in eerste instantie als een soort radiolaboratorium, voor iedereen die radio kan en wil maken. Vanaf 1 januari gaat de nieuwe zender echt van start. We willen tot die tijd ook alles technisch goed uitzoeken."

In de tussentijd gaat Beelen op zoek naar radiomakers en technici. In Amsterdam-Oost is een locatie gehuurd waar de studio zal worden aangelegd. Beelen, die eerder dit jaar met sabbatical ging, laat in het midden of hij zelf ook te horen zal zijn op de zender. "Ik ben creatief directeur. Of ik mijzelf ga programmeren moeten we nog zien. Er zullen in ieder geval namen bij komen; onbekende, maar ook bekende."

Na de veiling ontstond voor de buitenwacht het idee dat de nieuwe eigenaren als Financial News Radio de concurrentie met BNR en NPO Radio 1 aan wilden gaan. Zuurbier zegt met zijn investeerders te hebben geboden op zowel deze frequentie waar vrijuit muziek op uitgezonden mag worden als de frequentie voor een nieuwszender. Uiteindelijk legde BNR 7,4 miljoen euro neer om zijn nieuwsfrequentie te behouden, terwijl Financial News Radio voor 6,1 miljoen de muziekfrequentie van Sublime bemachtigde.

Zuurbier stelt dat de bedoeling was om een FM-frequentie voor een zo laag mogelijke prijs te bemachtigen. Hij spreekt tegen dat er pas na het winnen van de veiling werd nagedacht wat er mee te doen. "We hebben vooraf gedegen onderzoek gedaan en businessmodellen gemaakt. De nieuwsfrequentie heeft wel een beter bereik dan deze. In Deurne in Noord-Brabant zijn we bijvoorbeeld niet te ontvangen via de FM."

Met de start in januari begint de nieuwkomer met de definitieve naam, zegt Zuurbier. Bang om luisteraars kwijt te raken omdat het twee maanden stil is op de 90.5-90.7 FM is hij niet. "Het is niet zo dat er massaal naar Sublime geluisterd wordt. En wij gaan ook iets totaal anders doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl