NOS NieuwsAangepast

Twee nieuwe toetreders pakken FM-frequenties Slam! en Sublime af

  • Ruben Eg

    redacteur Economie

  • Ruben Eg

    redacteur Economie

De radiozenders Sublime en Slam! van de Belgische uitgever Mediahuis verdwijnen uit de ether. Dat is het gevolg van de veiling van de negen beschikbare FM-frequenties voor commerciële radiozenders door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Verder is uit de veiling duidelijk geworden dat Qmusic een nog op te richten zusterstation krijgt. Ook krijgt nieuwszender BNR concurrentie van nieuwkomer Financial News Radio.

De FM-veiling was via de rechter afgedwongen door Kink, de alternatieve rockzender die eiste een kans te krijgen op een frequentie. Het station slaagde er uiteindelijk niet in om een etherfrequentie te bemachtigen. Directeur Jan Hoogesteijn laat de NOS weten dat Kink niet meekon in de hoge bedragen die werden geboden. Dat bewijst volgens hem dat de digitale radio financieel nog altijd niet kan concurreren met de analoge ether.

In de juridische strijd voor een veiling kreeg Kink steun van het Belgische DPG. Dat bedrijf won juist wel in de veiling, door naast Qmusic een tweede frequentie te bemachtigen. DPG heeft inmiddels aangekondigd dat het binnenkort "een nieuw landelijk radiomerk" lanceert.

Mediahuis, de tweede grote Belgische uitgever in Nederland, kreeg met twee frequenties minder dan waarop het had gehoopt. Vorige week werd Radio Veronica nog van Talpa overgenomen. De eigenaar van Sublime kocht eerder al 100% NL, Slam! en Sunlite. Mediahuis zegt vandaag dat het de twee frequenties zal inzetten in voor Veronica en 100% NL, waardoor Slam! en Sublime online en in de digitale ether verder moeten.

Talpa behoudt de drie frequenties, voor Radio 538, Radio 10 en Sky Radio.

De tweede nieuwe zender in de ether wordt Financial News Radio. Dit bedrijf werd pas in maart opgericht, zo blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. Eigenaar is Joost Zuurbier, die ceo is van financieel technologiebedrijf Bitsafe. In een persbericht zegt Financial News Radio "een fris radioconcept over financieel nieuws en zakelijke ontwikkelingen" te gaan brengen voor een jong publiek.

Beperkte en vrije kavels

Van de negen plekken in de ether die het ministerie heeft vrijgemaakt voor commerciële radiostations, is er één specifiek bestemd voor een commerciële nieuwszender en één voor een station met Nederlandstalige muziek. Die plekken waren en zijn opnieuw in handen van respectievelijk BNR en 100%NL.

De overige zeven frequenties mochten vrij worden ingevuld. Dat betekent dat de nieuwe nieuwszender Financial News Radio, anders dan BNR, ook muziek mag uitzenden tussen het nieuws. Het is nog niet bekend of eigenaar Zuurbier dat van plan is.

Opmerkelijk genoeg betaalde BNR met 7,4 miljoen euro meer voor zijn 'beperkte' kavel dan Financial News Radio met 6,1 miljoen euro voor zijn vrije kavel. De veiling leverde de schatkist in totaal 152,8 miljoen euro op. Talpa betaalde met 59,2 miljoen euro het meest voor drie frequenties. DPG legde 47,3 miljoen euro neer voor twee, Mediahuis betaalde 32,8 miljoen voor hetzelfde aantal.

De nieuwe zenderindeling gaat in vanaf 1 september en loopt tot en met 2035. Naast de gewone FM kunnen radiostations uitzenden via de digitale ether. Door de opkomst van digitale ontvangers wordt verwacht dat de komende tien jaar steeds minder mensen naar de FM luisteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl