Hockeyers hebben geen kind aan Wales en stellen halvefinaleplaats op EK veilig

Nederlandse hockeymannen walsen op EK over Wales heen

De Nederlandse mannen hebben zich bij de EK hockey in Mönchengladbach met klinkende cijfers naar de halve finales geslagen. In het laatste groepsduel werd Wales met 8-1 geklopt en daarmee werd een plek bij de laatste vier veiliggesteld.

Omdat Duitsland later op de avond afrekende met Frankrijk (4-1) en groepswinnaar werd, zal het als tweede geëindigde Oranje op weg naar de eindstrijd vrijdag om 18.30 uur België treffen. Dat duel met de olympisch kampioen is live te zien op NPO 2, NOS.nl en in de NOS-app.

De Nederlandse mannen hadden wat goed te maken na de toch wel smadelijke 3-0 nederlaag tegen Duitsland, waarin het al in de beginfase twee doelpunten te incasseren kreeg. Geen wonder dat aanvoerder Thierry Brinkman zijn manschappen oppepte met: "De eerste vijf minuten zijn voor ons en we laten niet meer los."

Telgenkamp slaat toe

Ook het woord 'overtuiging' nam hij in de mond en dat bleek niet tegen dovenmansoren gezegd. Met name Duco Telgenkamp had goed opgelet. Wales kwam weliswaar de eerste vijf minuten ongeschonden door, maar luttele tellen daarna opende de spits duikend met een tip-in de score.

Duco Telgenkamp maakt de 1-0

Twee minuten later dolde hij drie tegenstanders om vervolgens de bal vanaf rand cirkel tussen de benen van doelman Toby Reynolds-Cotterill door te jagen: 2-0. Voor Telgenkamp zijn negende doelpunt in zijn negende interland.

Het sterke begin kon voor Nederland, dankzij de enigszins overgewaardeerde eindzege in de Pro League de nummer één van de wereld, nog geen reden zijn achterover te leunen. Eerder in het toernooi had Wales immers laten zien zich niet zomaar gewonnen te geven. De mondiale nummer vijftien slaagde er nota bene tegen wereldkampioen Duitsland in na een 3-1 achterstand toch nog met een punt van het veld te stappen (3-3).

Stopfout

Die stunt smaakte kennelijk naar meer, want in de twintigste minuut deed de Britse ploeg inderdaad wat terug. De eerste Welshe strafcorner kon nog door Oranje onschadelijk gemaakt worden, maar de aanval liep door. De bal belandde uiteindelijk bij Stephen Kelly, die van dichtbij doelman Maurits Visser verschalkte.

Thierry Brinkman

Nog voor de rust bracht Koen Bijen na een stopfout in de verdediging van Wales de marge echter weer op twee en kort erna tikte Terrance Pieters op aangeven van Thijs van Dam de 4-1 binnen. Van Dam nam na een kleine drie kwartier zelf de 5-1 voor zijn rekening.

In het laatste kwart deden Jorrit Croon, opnieuw Bijen en Brinkman ook nog een duit in het zakje.