Desastreuze start kost hockeymannen de kop tegen sterk Duitsland op EK

Desastreuze start kost hockeymannen de kop tegen sterk Duitsland

De Nederlandse hockeymannen zijn in hun tweede groepswedstrijd op de Europese kampioenschappen op een harde 3-0 nederlaag getrakteerd door Duitsland. Een desastreuze start kostte Oranje de kop in Mönchengladbach.

Duitsland maakte vooraf duidelijk dat het beter moest na het teleurstellende 3-3 gelijkspel in de openingswedstrijd tegen Wales, waarin het gastland in de slotfase een 3-1 voorsprong weggaf.

Timur Oruz zette vlak voor aanvang de regerend wereldkampioen op scherp met een peptalk. "Doorgaan, doorgaan en nog eens doorgaan!", vuurde hij zijn ploeggenoten aan.

De Duitser Thies Ole Prinz (tweede van rechts) houdt vlak voor de aftrap een peptalk

En stond Duitsland op scherp? Nou en of. Oranje keek binnen vijf minuten tegen een 2-0 achterstand aan.

Justus Weigand opende na welgeteld één minuut een één seconde de score met een tip in na een mooie voorbereidende actie van Niklas Wellen, die vier minuten later zelf de 2-0 voor zijn rekening nam. De Duitser gaf in een kluwen van spelers het laatste zetje.

Overmoed?

Oranje speelde weinig klaar in het uitverkochte stadion in Mönchengladbach. Was de ploeg van bondscoach Jeroen Delmee overmoedig geworden nadat het Frankrijk met 6-0 de oren had gewassen in de openingswedstrijd?

Terrence Pieters was in het tweede kwart met een fraai schot dicht bij een treffer, maar zijn poging ging rakelings naast. Nederland probeerde het wel, maar oogde onmachtig.

Pieters was vlak voor rust onbedoeld betrokken bij de derde Duitse treffer toen hij het schot van Malte Hellwig van richting veranderde. De Nederlandse goalie Maurits Visser was daardoor kansloos.

"We waren de eerste vijf minuten gewoon niet scherp genoeg, daarna lopen we de hele wedstrijd achter de feiten aan", analyseerde Jorrit Croon na afloop.

Bekijk hieronder de reacties van Jorrit Croon en Jeroen Delmee:

In het derde en vierde kwart nam Duitsland gas terug, terwijl Nederland op zoek ging naar een treffer. Thierry Brinkman stuitte van dichtbij op de Duitse doelman Jean-Paul Danneberg.

De keeper voorkwam ook een Nederlandse treffer toen een voorzet van Derck de Vilder door een Duitse stick van richting werd veranderd.

Croon is tevreden hoe Oranje na rust voor de dag is gekomen. "Ik denk dat Duitsland in de tweede helft bijna niet meer in onze cirkel is geweest. We vochten ons terug in de wedstrijd, maar we scoorden niet. Dan is het vervolgens een makkelijk rekensommetje: als je makkelijke tegengoals krijgt en je scoort zelf niet, dan verlies je met 3-0."

Oranje moet van Wales winnen

Nederland moet door de nederlaag tegen Duitsland de laatste groepswedstrijd op woensdag tegen Wales zien te winnen om zeker te zijn van een plaats in de halve finales.