NOS Sport

Hockeyer Telgenkamp wil kans pakken bij EK-debuut: 'Hij is wel een mannetje'

  • Jan-Kees van der Kun

    verslaggever NOS Sport

  • Jan-Kees van der Kun

    verslaggever NOS Sport

Telgenkamp klaar om zich te tonen bij EK hockey: 'Het is ook mijn tijd'

Links en rechts smeren enkele hockeyinternationals nog snel een likje gel door hun haren. Het EK hockey komt eraan en het is tijd voor de teamfoto die straks op de posters komt, dus zorgvuldigheid is geboden.

Op de achterste rij staat een speler die met een grote grijns toch nog even de haren van iemand voor hem door elkaar schudt. Er volgt een grappige opmerking en dan, vlak voor de flits, zuigt hij zijn longen vol en gaan de hielen iets omhoog. Zo staat hij er nog net even wat imposanter op.

Wie niet beter zou weten, zou denken dat dit een speler is die al jaren een vast gezicht is van Oranje, maar niets is minder waar. De net 21-jarige Duco Telgenkamp maakte onlangs pas zijn interlanddebuut.

Het EK wordt zijn eerste toernooi, maar Telgenkamp is duidelijk niet van plan om daar eens rustig zijn plekje te zoeken in het Nederlands elftal en de wereld van het internationale hockey.

"Ik ben niet bang voor dit podium en ik wil me niet verstoppen. Het is ook mijn tijd. Mensen gaan kennis met mij maken, want ik ben klaar om mijn kans te pakken."

Een goed mannetje

Bondscoach Jeroen Delmee kan de attitude van zijn toernooidebutant wel waarderen. "Duco is inderdaad wel een mannetje. Maar wel een goed mannetje. Hij heeft een beetje zijn streken, maar ik heb liever wat jongens die af en toe wat streken hebben dan dat ze allemaal in het gareel lopen."

"Misschien komt hij over als een losbol, maar het is wel iemand die weet wat hij wil en daar heel erg mee bezig is", vervolgt Delmee. "En ja, hij heeft zijn maniertjes bij het juichen, z'n celebrations, maar het is een andere generatie, denk ik dan. Ik vind het wel grappig. Het is wat anders dan anderen."

Duco Telgenkamp scoorde al vijf keer in Oranje

Bovendien voegt Telgenkamp ook hockeyend wat toe aan Oranje: doelpunten. In zijn eerste jaar in de hoofdklasse maakte de spits van Kampong de meeste veldgoals van alle spelers. Na drie duels met het Nederlands elftal stond zijn teller al op vijf interlandgoals.

Delmee: "Hij brengt iets extra's in onze aanval. We hebben al veel jongens die goed zijn in de combinatie, dat is de Nederlandse stijl. Dan is het soms wel lekker om een spits te hebben die in de cirkel niet nadenkt, maar gewoon het hout onder die bal ramt."

'Ze moeten bang voor me zijn'

Telgenkamp is zo'n spits. Hij leeft voor het maken van goals. "Ik wil acties maken en scoren. Doelpunten maken is mijn identiteit. Ik wil dat tegenstanders bang voor mij zijn. Dat iedereen opzij duikt als ik een schietkans krijg."

Zoals hij hockeyt, zo praat hij. Vol enthousiasme en zelfvertrouwen, met soms een onnavolgbare actie, maar meestal de kortste weg naar de goal. En zijn teksten zijn net als zijn doelpogingen heel vaak raak. Of in zijn woorden: "Kassa!"

"Hij blaakt van het zelfvertrouwen", zegt ook Jorrit Croon, die ruim 100 interlands meer heeft gespeeld dan zijn jongste teamgenoot. "Hij is vrij energiek en aanwezig. Maar dat is ook terecht, want hij slaat elke bal binnen. Ik hoop dat hij in Duitsland ook met die bravoure gaat spelen."

Duco Telgenkamp en Jorrit Croon begroeten elkaar

Bovendien heeft Croon Telgenkamp ook op een andere manier leren kennen, vorige maand tijdens een trainingskamp in Barcelona. Tussen twee sessies in had Croon de schaduw van een parasol opgezocht.

"Toen kwam Duco heel rustig bij me zitten. Hij was heel erg geïnteresseerd en wilde weten hoe ik het destijds had beleefd om als jongeling als een raket te debuteren in Oranje. Dat werd een heel leuk gesprek. Dus hij is een stoere jongen, maar ook heel leergierig en enthousiast."

'Hard voor gewerkt, dus ik ga er van genieten ook'

De band tussen Croon en Telgenkamp gaat al verder terug. In Croons debuutseizoen bij HGC stond Telgenkamp als jeugdlid langs de lijn. Hoewel, langs de lijn... geregeld klom hij na een training over het hek om te vragen of hij nog een balletje mocht slaan met de spelers van het eerste elftal.

"Ik vond het vroeger megavet dat ik mee mocht doen met mijn helden. Want dat waren zij toen. En ja, nu ben ik dat zelf voor anderen. Dat is wel raar om te zeggen, maar dat zal op een gegeven moment wel gebeuren ja. Maar dat is toch mooi? Ik heb er jaren van gedroomd en hard voor gewerkt, dan ga ik ervan genieten ook."

  • NOS
    Het programma van het EK hockey
  • NOS
    Het programma van het EK hockey

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl