Bondscoach Paul van Ass en de Nederlandse hockeyvrouwen
NOS Sport

Bij EK hockey tellen vooral olympische ambities Oranje: 'Parijs ons hoofddoel'

De Nederlandse hockeyploegen zijn niet bang om de doelen uit te spreken voor het EK dat vandaag in het Duitse Mönchengladbach van start gaat. "Wij zijn titelfavoriet", zegt Paul van Ass, bondscoach van de vrouwen. De mannen staan te popelen. "Het is tijd om eraan te beginnen", zegt coach Jeroen Delmee.

In Mönchengladbach wordt niet alleen gestreden om Europese titels, maar ook om olympische kwalificatie. De kampioenen plaatsen zich automatisch voor Parijs en hoeven daardoor geen kwalificatietoernooi meer te spelen om volgende zomer naar de Spelen te gaan.

Doel is duidelijk

Een van de kwalificatietoernooien van de mannen wordt in Pakistan gespeeld. Delmee wil dat soort tripjes het liefst uit de agenda houden. "We willen onze eigen route naar de Spelen uitstippelen en de winter niet laten bepalen door een OKT (olympisch kwalificatietoernooi, red)."

Kortom, het doel voor Oranje is duidelijk: "Europees kampioen worden. En dat ticket maar vast binnen hebben", zegt Delmee.

"Je wilt titels winnen, maar we zijn echt bezig met de Olympische Spelen. Dat is naast het WK het toernooi waar je wil presteren", gaat Delmee verder. "Dat betekent dat we het EK moeten winnen. De Europese top is heel sterk, met Duitsland, België en Engeland zijn er veel kanshebbers. Maar laten we er maar van uitgaan dat wij het worden."

Met het winnen van de Pro League vorige maand bewees Oranje een topland te zijn. De resultaten daarna vielen tegen, maar toch is Delmee tevreden met de voorbereiding. "We hebben twee heel goede weken achter de rug waarin we heel hard hebben kunnen trainen. Die tijd hebben we eerder niet gehad, omdat we van wedstrijd naar wedstrijd leefden."

Frustratie en irritatie richting EK hockey: 'Teken dat we er goed voor staan'

Oranje is gretig in aanloop naar de EK. "Als je de frustratie en irritatie op de training ziet, dan denk ik dat we er goed voor staan", aldus de oud-international. "Dat herken ik nog wel uit mijn tijd als speler. Dan is het tijd is om aan het toernooi te beginnen."

Meetmoment

Ook bij de hockeysters is de sfeer goed voor vertrek naar Mönchengladbach. De ploeg heeft, voor de aanstelling van Van Ass, andere tijden meegemaakt. "Dat veranderen was opdracht nummer één, nu zijn we toe aan doel nummer twee."

En dat doel is, bij de elfvoudig Europees kampioen, nog steeds het resultaat. Het EK is daarvoor een belangrijk meetmoment: hoe staat de ploeg ervoor, een jaar voor 'Parijs'? "Dat weten wij, dat weten de meiden", zegt Van Ass. "Dat maakt het ook zo interessant."

Van Ass wil EK hockey winnen, want: 'Doel is plaatsen voor Olympische Spelen'

Van Ass noemt zijn ploeg zonder twijfel "titelfavoriet". Toch staat minder dan winnen niet direct gelijk aan falen. Van Ass: "Dat ligt ook aan de manier waarop. Maar uiteindelijk is het doel plaatsing voor de Spelen. En dan zullen we toch moeten winnen."

Margot van Geffen (HGC) komt op bekend terrein in actie. Twaalf jaar geleden was zij er al bij toen Oranje in Mönchengladbach Europees kampioen werd. Als meest ervaren speelster van het team weet zij als geen ander dat Nederland titelfavoriet is.

"Wij zijn de nummer één. Dus natuurlijk krijg je die druk van buitenaf", zegt de 33-jarige Van Geffen. "Wij willen altijd met het hoogst haalbare van het veld stappen. En nu is er ook nog iets extra's: dat ticket voor Parijs."

  • NOS
    Het programma van het EK hockey
  • NOS
    Het programma van het EK hockey

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl