Lisa Post
NOS Sport

Post en Fokke opvallende namen in vrouwenselectie voor EK hockey

Bondscoach Paul van Ass heeft in zijn achttienkoppige selectie voor de EK hockey in Mönchengladbach drie vrouwen opgeroepen die nooit eerder met de Nederlandse ploeg op een grote eindronde van de partij waren: aanvalster Joosje Burg (Den Bosch), middenveldster Luna Fokke (Kampong) en verdedigster Lisa Post (SCHC).

De Oranje-vrouwen komen zaterdag (13.15 uur) voor het eerst in actie. In de groep van vier is Spanje dan de tegenstander. Zondag en dinsdag volgen duels met respectievelijk België en Italië.

Luna Fokke

Fokke is de enige speelster in de selectie die vorig jaar met Jong Oranje in Zuid-Afrika wereldkampioen werd. Opvallend is ook de keuze voor Post, die in juni bij een eerste schifting was afgevallen. Van Ass bedacht zich en riep hij de 25-voudig international alsnog op.

Balbezit

"Een inschattingsfout", erkende Van Ass, die tot inkeer kwam na twee Pro League-duels met België. "Die wedstrijden leerden mij dat er ook duels kunnen zijn waarin onze tegenstander meer balbezit heeft dan ons lief is. Ik miste het type spel van Lisa, die heel veel gaten dichtloopt. Ik dacht: Lisa moet er nu eigenlijk in. Maar ja, ze zat niet op de bank."

Bekijk hieronder de gehele EK-selectie en het programma van Nederland.

  • NOS
    De vrouwenselectie voor de EK hockey
  • NOS

HGC-speelster Margot van Geffen is met haar 252 interlands de meest ervaren international in de selectie. Xan de Waard (SCHC) en Maria Verschoor (van landskampioen Amsterdam) naderen met respectievelijk 196 en 184 wedstrijden voor Nederland de magische grens van 200 interlands.

Wie onder de lat mag plaatsnemen, laat Van Ass nog in het midden. Hij beschikt met Josine Koning (Den Bosch) en Anne Veenendaal (Amsterdam) over twee geroutineerde keepsters.

Nederland gaat in Duitsland op voor de vierde Europese titel op rij. Als dat lukt, betekent dat een evenaring van het record dat werd gevestigd in 2005. Bovendien ligt er dan een ticket klaar voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl