Hockeysters als groepswinnaar naar laatste vier EK na zege op Italië

Hockeysters hebben op EK geen kind aan Italië: 5-0

De Nederlandse hockeysters hebben de groepsfase bij de EK in Mönchengladbach afgesloten met een 5-0 overwinning op Italië. De titelverdedigers waren al zeker van een plaats in de halve finales en treffen daarin als groepswinnaar Engeland.

Dat duel is donderdag om 17.00 uur en live te zien op NPO 2, NOS.nl en in de NOS-app.

Italië, de door de Nederlander Robert Justus gecoachte nummer zeventien van de wereld, kwam het eerste kwart ongeschonden door. Oranje kreeg weliswaar drie strafcorners, maar alleen de derde van de stick van Yibbi Jansen dwong keepster Lucia Ines Caruso tot handelen. En dat deed ze naar behoren.

Matla opent score

De Italiaanse was echter kansloos tegen de strafbal die Frédérique Matla al binnen de kortste keren mocht nemen in het tweede kwart, nadat Marijn Veen in scoringspositie op haar stick was geslagen. Een paar minuten later joeg Jansen de vierde Nederlandse strafcorner in het dak van het doel: 2-0.

De halve finale van het EK hockey

In de 24ste minuut stond Pien Dicke aan het eind van een door Veen opzette aanval. Een klein tikje was voldoende om de ruststand naar 3-0 te tillen.

Keeperswissel

Na de pauze maakte de Nederlandse doelvrouw Anne Veenendaal, die in de eerste helft niets te doen had gehad, plaats voor Josine Koning. De gebruikelijke gang van zaken tijdens de groepsfase: ieder een half duel onder de lat. Voor het vervolg van het toernooi zal bondscoach Paul van Ass, mede op verzoek van beide sluitposten zelf, echter een definitieve keuze maken.

In het derde kwart profiteerde Veen optimaal van het Italiaanse onvermogen de bal uit de doelmond te krijgen. Matig aanvalsspel aan Nederlandse zijde en een sterk optreden van Caruso waren er debet aan dat pas in de 44ste minuut de 5-0 op het scorebord verscheen. Dicke maakte haar tweede.

Oranje, waar Margot van Geffen met haar 33ste EK-wedstrijd medekoploopster Kim Lammers achter zich liet op de Nederlandse ranglijst, deed nog wel pogingen de marge te vergroten, maar de overtuiging ontbrak op de beslissende momenten.