24 augustus 2022: Teleurstelling bij de spelers van PSV na de uitschakeling door Rangers
NOS Voetbal

PSV en Champions League-voorrondes al jaren een ongelukkig huwelijk

De eerste horde is genomen. Na twee winstpartijen tegen Sturm Graz wacht PSV nu Rangers FC in de play-offs van de Champions League. Net als vorig jaar. Toen spatte de Champions League-droom al uiteen nog voor het miljardenbal echt begonnen was. En niet voor het eerst.

PSV haalde in de laatste tien jaar slechts één keer via de voorrondes het kampioenenbal. Dat was in het seizoen 2018/2019, toen de Eindhovenaren als landskampioen moesten uitkomen in de play-offronde voor de Champions League. Het Belarussische BATE Borisov was toen de tegenstander.

Malen in voorlaatste minuut

In de uitwedstrijd had PSV destijds al een goede stap gezet door met 3-2 te winnen dankzij een treffer van Donyell Malen in de voorlaatste minuut. Thuis was het karwei een stuk makkelijker. Steven Bergwijn, Luuk de Jong en Hirving Lozano waren trefzeker in de 3-0 overwinning.

De vreugde was groot na afloop van het beslissende duel. Er kon weer tegen grote clubs gevoetbald worden. Spits Luuk de Jong sprak een wens uit voor de groepsfase. "Doe maar Barcelona of Real Madrid. Dat lijkt me mooi." Hij kreeg zijn zin: in het hoofdtoernooi kwam PSV terecht in een groep met FC Barcelona, Tottenham Hotspur en Internazionale.

Nadien heeft PSV nog drie mogelijkheden gekregen om het hoogste Europese voetbalpodium te halen via de voorrondes, maar telkens ging het mis.

PSV verslaat BATE Borisov en gaat in 2018 de CL in

In het seizoen 2019/2020 was PSV er nog wel akelig dichtbij tegen FC Basel. Beide ploegen wonnen hun thuisduel, maar de Zwitsers gingen er op basis van uitdoelpunten met het Champions League-ticket vandoor.

Twee jaar later kregen de Eindhovenaren weer een kans. De ploeg van trainer Roger Schmidt overtuigde in de eerste twee voorrondes. Het Turkse Galatasaray werd met 5-1 (thuis) en 2-1 (uit) verslagen. Daarna schoof PSV het Deense Midtjylland met opnieuw twee zeges aan de kant.

Maar vervolgens bleek de play-offronde andermaal het struikelblok. PSV slaagde er niet in de kleine nederlaag bij het Portugese Benfica (2-1) weg te poetsen in de thuiswedstrijd (0-0).

Bij de derde kans - afgelopen seizoen - stond trainer Ruud van Nistelrooij net aan het roer toen zijn team AS Monaco trof. In de thuiswedstrijd tegen de Fransen was een verlenging nodig om door te gaan naar de volgende ronde.

Maar toen kwam Rangers langs. Na de 2-2 remise in Schotland zou PSV het karwei thuis wel afmaken, was de algemeen heersende gedachte onder voetballiefhebbers. Dat gebeurde niet. De Schotten zegevierden in Eindhoven met 1-0 en plaatsten zich voor de Champions League.

Teleurstelling bij PSV na uitschakeling door Rangers

En juist die tegenstander staat vandaag en op 29 augustus weer tegenover de Brabantse club. Een kans voor PSV om sportieve revanche te nemen en voor het eerst in jaren weer de groepsfase van het miljoenenbal te halen.

PSV met Dest op Ibrox: 'Hij is op het juiste moment gekomen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl