EK-debutant Telgenkamp maakt indruk in 6-0 overwinning op Frankrijk

De Nederlandse hockeyers zijn het EK in Mönchengladbach begonnen met een simpele zege op Frankrijk. De mondiale nummer twaalf werd met 6-0 verslagen. EK-debutant Duco Telgenkamp maakte de hoge verwachtingen waar: hij scoorde twee keer. Ook Terrance Pieters en Koen Bijen waren tweemaal trefzeker.

Helemaal zeker wist Telgenkamp het vooraf niet. Op welke manier ging hij juichen als hij zijn EK-debuut zou opluisteren met een doelpunt? Dat hij het op een bijzondere manier ging vieren, kon de 21-jarige spits niet uitsluiten.

Telgenkamp moest 23 minuten wachten voordat hij met een passend antwoord op de vraag kon komen. Met een hard schot in de verre hoek had hij even daarvoor de 2-0 verzorgd. Het was een gedecideerde en zelfverzekerde knal. Tijdens het juichen hield hij het op een relatief eenvoudig handgebaar.

"Ik heb een celebration met team- en kamergenoot Tjep (Hoedemakers, red.)." Hoedemakers viel vlak voor het EK uit met een blessure. "Ik had afgesproken dat als ik zou scoren, ik dat gebaar voor hem zou doen."

Maatje te groot

Met zijn goal brak Telgenkamp de wedstrijd definitief open. Geen gekke dingen doen en Nederland zou niet in de problemen komen tegen de nummer twaalf van de wereldranglijst, was vooraf de verwachting. En inderdaad: de Nederlandse hockeyers waren een maatje te groot. Precies zoals bondscoach Jeroen Delmee voorspelde.

En als er iemand is die dat kon weten, dan is het Delmee wel. De Brabander was vier jaar lang bondscoach van de Franse mannenploeg, alvorens hij in september 2021 overstapte naar Nederland.

Oranje kwam langzaam op gang, maar domineerde uiteindelijk tegen de ploeg die Delmee naar eigen zeggen nog voor zo'n "zestig procent" kende. Terrance Pieters opende de score uit een rebound, nadat zowel Thijs van Dam als aanvoerder Thierry Brinkman van dichtbij op de Franse doelman stuitten.

Ook in het tweede kwart stond Pieters op de juiste plek. In een poging een vrije bal te verwerken, gleed de aanvaller uit, maar al vallend kreeg hij zijn stick net op tijd tegen de bal aan. "Ik voelde dat ik iets raakte. Dus ik schreeuwde meteen dat ik de bal raakte", zei Pieters.

Maar omdat de scheidsrechter het doelpunt in eerste instantie niet toekende, begon hij te twijfelen. "Toen dacht ik heel even: raakte ik dan zijn voet of stick? We wilden de video aanvragen, maar gelukkig deed de scheidsrechter dat zelf."

Telgenkamp, de debutant met bravoure, kon niet achterblijven: in het derde kwart scoorde ook hij zijn tweede van de middag. Met een subtiele schijnbeweging liet hij de Franse doelman kansloos. "Ik wilde stiekem nog voor de derde gaan", vertelde Telgenkamp na de wedstrijd grappend.

Twee doelpunten van Koen Bijen zetten een 6-0 eindstand op het scorebord. "Ik denk dat dat misschien nog wel aan de lage kant was", aldus bondscoach Delmee. "Maar we hebben eigenlijk niets weggegeven. Er zijn veel positieve dingen waarmee we naar de kraker tegen Duitsland kunnen toewerken."