Hockeysters vellen Spanje bij EK-start dankzij strafcornerhattrick Jansen

EK Hockey: Bekijk de samenvatting van Nederland - Spanje

In de drukkende zomerhitte van Mönchengladbach zijn de Nederlandse hockeysters het EK prima begonnen. Spanje werd met 5-1 verslagen. Lang zette Oranje Spanje onder druk, vooral het tweede kwart omsingelden ze het Spaanse doel. Yibbi Jansen speelde met een assist en drie doelpunten uit strafcorners een belangrijke rol.

"We zijn titelfavoriet, dat is duidelijk", zei bondscoach Paul van Ass deze week. Als de hockeysters geen EK-goud pakken in Duitsland, zei hij, is het toernooi niet per se mislukt, maar dat hangt dan af van het spel.

Maar het doel - "directe plaatsing voor de Spelen in Parijs" - is duidelijk en daarvoor moet Nederland het EK winnen. Geen onmogelijke opdracht voor de regerend wereldkampioen.

Titelfavoriet

De eerste twee kwarten van de openingswedstrijd van het EK maakte Oranje duidelijk dat het titelfavoriet is. De Spaanse vrouwen kwamen er geen seconde aan te pas. Oranje zette Spanje snel vast en dat leverde een vroege goal op. Jansen pushte al na drie minuten vanuit een strafcorner raak in de linkerhoek.

Bekijk hier de reacties van Jansen, Van Ass en Matla:

Het had weinig gescheeld of de Jansens tweede strafcorner, een kleine minuut later, had ook geteld, maar die werd door de Spaanse keepster knap uit de hoek getikt. Oranje zocht met onder meer een fraaie solo van aanvoerder Xan de Waard de cirkel in, maar Oranje moest wachten op het tweede kwart tot er meer doelpunten vielen.

Weer was het Jansen die raak pushte uit een strafcorner, deze keer in de rechterhoek. En toen ging het even hard: een minuutje later kreeg Frederique Matla de bal voor de stick na een geblokte strafcorner en schoot hard raak in de lange hoek. Spanje leek hulpeloos, was al even niet in de buurt gekomen van het doel van Anne Veenendaal en een vernedering leek in de maak.

Uit schulp kruipen

Toch duurde het tot tegen het eind van het tweede kwart tot de 4-0 viel. Pien Dicke scoorde met een tip-in, nadat de Spaanse vrouwen even niet op stonden te letten. Maar zo plotseling als de 4-0 viel, maakte Spanje dankzij Belén Iglesias de 4-1. Het gaf de Spaanse ploeg wat hoop en zelfvertrouwen richting de tweede helft.

Yibbi Jansen (rechts) krijgt de felicitaties tijdens het duel met Spanje

In het derde kwart kropen de Spaanse vrouwen, de mondiale nummer zeven, wat meer uit hun schulp, maar scoren lukte niet. Ook bij Oranje liep het wat minder. In het laatste kwart zochten de Nederlandse vrouwen weer meer de aanval, maar de Spaanse muur waartegen zij opliepen was taai.

Pas toen Jansen met nog enkele minuten te spelen weer mocht aanleggen voor een strafcorner kwam Oranje op 5-1. Jansen mikte haar derde raak geschoten starcorner mooi in de rechterhoek.

Zondagmiddag om 15.00 uur spelen de Nederlandse vrouwen al hun tweede wedstrijd in de groepsfase. Tegen België, dat zaterdag in hun eerste wedstrijd Italië oprolde met 6-0. Zaterdagmiddag beginnen ook de mannen hun EK. Zij spelen om 15.30 uur tegen Frankrijk.