Donald Trump
NOS NieuwsAangepast

Rechter stelt datum vast in zaak tegen Trump: nog voor de verkiezingen

De rechter heeft bepaald dat de zaak tegen oud-president Donald Trump op 20 mei 2024 moet vallen. Die zaak gaat over het meenemen van geheime staatsdocumenten naar zijn landgoed in Florida. Met het vaststellen van deze datum zou het proces dus in de laatste fase van de voorverkiezingen beginnen, waarbij de presidentiële kandidaten per partij gekozen worden.

Trump wordt verdacht van onder meer het meenemen van duizenden geheime documenten vanuit het Witte Huis naar zijn vakantiehuis in Florida. Daar heeft hij de stukken bewaard tussen zijn privébezittingen.

In aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar, waarbij Trump favoriet onder de Republikeinse kandidaten is, was het verzoek van de aanklager om de rechtszaak zo snel mogelijk te laten beginnen: nog in december van dit jaar. Trumps team wilde juist dat de rechtszaak zo lang mogelijk zou worden uitgesteld, liefst tot na de verkiezingen in november 2024.

De kans is groot dat de zitting nog wordt uitgesteld, omdat die aan het einde van de voorverkiezingen valt. Trumps team zal er waarschijnlijk alles aan doen om het proces te vertragen, door bijvoorbeeld bezwaren in te dienen tegen de datum, de rechters of de plaats van de rechtszaak.

In augustus vorig jaar werden 13.000 documenten in beslag genomen bij een inval op Trumps landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach, Florida. Er zaten dossiers bij die als topgeheim of zelfs als staatsgeheim gelden. Sommige bevatten documenten over nucleaire programma's en het wapenarsenaal van andere landen.

Op zijn landgoed houdt Trump geregeld feesten en ontvangt hij veel gasten. De oud-president zou de geheime militaire informatie uit de documenten met andere mensen gedeeld hebben. Daarmee heeft hij mogelijk de Spionagewet overtreden, wat kan leiden tot een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar.

Vorige maand lekte een audio-opname van Trump uit, waarin te horen is dat hij de geheime documenten in handen heeft en die mogelijk aan mensen laat zien. De opname zou zijn gemaakt in 2021 nadat zijn ambtsperiode was afgelopen.

Ondanks die opname blijft Trump volhouden dat hij niets misdaan heeft: volgens hem zijn de aanklachten pogingen om zijn verkiezingscampagne te saboteren.

Misbruik en smaad

In maart volgend jaar, dus twee maanden voor het begin van deze rechtszaak, moet Trump ook al voor de rechter verschijnen voor het vervalsen van documenten over het zwijggeld dat hij betaald zou hebben aan Stormy Daniels, net voor de verkiezingen in 2016. De pornoactrice zou ruim 100.000 dollar ontvangen hebben om te zwijgen over een affaire die ze met Trump had gehad.

Het betalen van zwijggeld is op zich niet strafbaar, maar Trump voerde dat bedrag op als juridische kosten en een campagnedonatie. Dat is niet toegestaan en daarom wordt hij beschuldigd van fraude.

Er loopt verder nog een strafrechtelijke onderzoeken naar sabotage van de verkiezingsuitslag van 2020 en zijn rol bij de bestorming van het Capitool. Trump is onlangs aansprakelijk gesteld voor misbruik en smaad. Volgens een andere rechterlijke uitspraak heeft zijn zakenimperium zich schuldig gemaakt aan belastingontduiking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl