Dozen met documenten in een badkamer op Mar-a-Lago
NOS NieuwsAangepast

Trump verdacht van 37 strafbare feiten, blijkt uit aanklacht

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie heeft de aanklachten tegen oud-president Donald Trump openbaar gemaakt. Hij wordt verdacht van 37 strafbare feiten, waaronder het achterhouden van geheime documenten en het tegenwerken van strafrechtelijk onderzoek.

In de rechtbankdocumenten staat dat Trump tijdens zijn presidentschap honderden geheime documenten in kartonnen dozen bewaarde. Bij zijn vertrek uit het Witte Huis liet hij dozen verhuizen naar zijn buitenhuis en privéclub in Florida, Mar-a-Lago, waar tienduizenden gasten per jaar over de vloer komen. Daar werden de dozen bewaard in onder meer zijn slaapkamer, een badkamer, een feestzaal, een kantoor en een bezemkast. De secret service, die Trump ook na zijn presidentschap bleef beveiligen, wist volgens het OM niet dat de paperassen in Mar-a-Lago lagen.

De documenten bevatten geheime informatie van de Amerikaanse overheid tot op het hoogste niveau. Ze gaan over de defensiestrategie, wapens en de nucleaire capaciteiten van de VS, maar ook over de Amerikaanse kwetsbaarheden bij een aanval op het land of bondgenoten. Het OM schrijft dat het ongeoorloofd vrijgeven van die informatie of delen daarvan de nationale veiligheid van de VS in gevaar brengt.

Bij de aanklacht zijn foto's gevoegd die laten zien hoe de documenten waren opgeslagen:

  • US District Court/Southern District of Florida
  • United States District Court/Southern District of Florida
  • United States District Court/Southern District of Florida
  • United States District Court/Southern District of Florida

Het OM heeft bewijs dat Trump in twee gevallen informatie uit de documenten heeft gedeeld met mensen. In juli 2021 zou hij tijdens een bijeenkomst op een golfbaan in New Jersey een 'aanvalsplan' van het ministerie van Defensie aan een schrijver hebben laten zien. Daar is een audio-opname van. In het najaar van 2021 zou hij ook een lid van zijn staf geheime documenten hebben laten zien over een militaire operatie. Op beide momenten zei Trump dat de informatie geheim was en dat hij het eigenlijk niet mocht laten zien of in zijn bezit mocht hebben.

Mar-a-Lago werd in augustus 2022 door de FBI doorzocht. De autoriteiten namen toen zo'n 13.000 stukken in beslag, waaronder zo'n honderd geheime documenten.

'Proces moet snel plaatsvinden'

Op een persconferentie bedankte speciaal aanklager Jack Smith de FBI vandaag voor het onderzoek dat de dienst de afgelopen tijd naar Trump deed. Smith impliceerde dat ook een oud-president niet boven de wet staat. "We hebben wetten in dit land en die gelden voor iedereen."

Trump maakte gisteravond laat al bekend dat hij was aangeklaagd. Ook een van zijn assistenten, Walt Nauta, is aangeklaagd. Trump zegt onschuldig te zijn. Hij spreekt van een heksenjacht, die bedoeld zou zijn om zijn presidentscampagne voor 2024 tegen te werken.

De oud-president moet dinsdag voor het eerst voor de rechter verschijnen in deze zaak. Speciaal aanklager Smith benadrukte nog eens dat hij het proces snel wil laten plaatsvinden. Vlak na het bekend worden van de aanklacht van het Openbaar Ministerie lieten twee van Trumps advocaten weten dat ze de verdediging van de president neerleggen.

Scan van de aanklachten tegen Trump

De federale rechter in Florida bij wie deze zaak zal voorkomen is de nog door Trump benoemde Aileen Cannon. Ze is dezelfde rechter die tijdens het vooronderzoek een speciale toezichthouder aanstelde om alle in beslag genomen documenten te beoordelen, wat vertraging opleverde.

Dat de FBI geen enkel document mocht onderzoeken voordat zij daar toestemming voor had gegeven, kwam Cannon op veel kritiek te staan vanuit linkse hoek en juridische experts. Een hogere rechtbank floot haar terug door te stellen dat ze buiten haar bevoegdheden optrad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl