Voormalig president Trump tijdens een campagnebijeenkomst
NOS Nieuws

Belastende opname Trump uitgelekt over geheime documenten

Een veelbesproken audio-opname van Donald Trump is uitgelekt. In de opname is te horen dat de oud-president zegt dat hij geheime documenten in handen heeft die niet officieel zijn vrijgegeven. De opname zou in 2021 zijn gemaakt, nadat hij zijn ambt had verlaten.

CNN kreeg de opname in handen en heeft hem uitgezonden. In de geluidsopname lijkt het erop dat Trump geheime documenten vasthoudt en die de overige aanwezigen laat zien.

Dit zijn enkele fragmenten uit de gelekte geluidsopname:

Trump spreekt over geheime documenten in gelekte opname

Delen van de opname worden geciteerd in een federale aanklacht tegen Trump wegens het achterhouden van geheime documenten. Wat niet in die aanklacht staat, maar waar CNN wel over bericht, is een geheim aanvalsplan op Iran. "Dit zijn de documenten", zegt Trump, terwijl hij het plan bespreekt. Ook verwijst hij naar iets wat hij "hoogst vertrouwelijk" noemt en aan anderen lijkt te laten zien, meldt CNN verder.

In augustus vorig jaar werden er 13.000 documenten in beslag genomen tijdens een inval op Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida. Bij die stukken zaten ook dossiers die als topgeheim of zelfs als staatsgeheim waren geclassificeerd. Ook bevatten de documenten gevoelige informatie over de nucleaire programma's en het wapenarsenaal van buitenlandse overheden. Daarmee heeft Trump mogelijk de Amerikaanse Spionagewet overtreden.

De gelekte opname zou gemaakt zijn tijdens een gesprek dat Trump had met mensen die de autobiografie van zijn voormalige stafchef Mark Meadows schreven. Trump ontkent zelf stellig dat hij tijdens het gesprek waarvan de audio-opname nu naar buiten is gekomen de besproken documenten vastheeft.

"Er was niet per se een document", zei hij vorige week tijdens een interview met Fox News. In een onduidelijke verklaring ontkende hij dat er geheime documenten getoond werden. Volgens Trump werden er enkel openbare documenten als krantenknipsels getoond tijdens het gesprek.

Iraanse kernwapenprogramma

Volgens speciaal aanklager Jack Smith heeft Trump tijdens het gesprek onder meer documenten over het Iraanse kernwapenprogramma getoond. Dat is zo geheim dat slechts een handjevol mensen binnen de Amerikaanse overheid op de hoogte is van de inhoud.

De aanklagers in het strafrechtelijk onderzoek naar de oud-president hebben de afgelopen maanden getuigen gehoord rondom de opnames. Het onderzoek is momenteel in de eindfase. Zodra het afgerond is, adviseert speciaal aanklager Smith of Trump strafrechtelijk vervolgd moet worden of niet.

De oud-president blijft volhouden dat hij niets heeft misdaan: volgens hem zijn de aanklachten een poging om zijn komende verkiezingscampagne te saboteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl