Demi Vollering is kopvrouw van de Nederlandse wielrensters
NOS Wielrennen

Bondscoach Gunnewijk duidelijk over WK-selectie: 'Iedereen akkoord met rolverdeling'

De positie van Loes Gunnewijk als bondscoach van de Nederlandse wielerploeg is niet te benijden. Met louter wereldtoppers in de selectie zullen alle ogen bij het WK op de weg, 13 augustus, wederom op Nederland gericht zijn. Het doel is niets minder dan de wereldtitel.

Bij het bekendmaken van de Nederlandse selectie voor de wegwedstrijd in Glasgow is Demi Vollering aangewezen als kopvrouw. Gunnewijk rekent op een teamprestatie: "Tijdens het WK rijden we allemaal in het oranje, dan zijn we alleen bezig met goud voor Nederland."

'Iedereen akkoord'

Daarmee wil zij een herhaling van de Olympische Spelen in Tokio en het WK in Leuven in 2021 voorkomen. Bij beide kampioenschappen greep Nederland naast het goud en de manier waarop leverde veel kritiek op. Er was een gebrek aan communicatie en de tactiek was niet voor iedereen duidelijk. Vandaar dat Gunnewijk nu stelt: "Iedereen is akkoord met de rolverdeling."

Natuurlijk zal er veel naar ons worden gekeken, de druk komt op de schouders van onze ploeg. Ik heb er alle vertrouwen in dat we daarmee om kunnen gaan.

Bondscoach Loes Gunnewijk over de Nederlandse heerschappij bij het WK op de weg

"We zijn op verschillende scenario's voorbereid", zegt de bondscoach. Naast topfavoriet Vollering, de grote kampioene van het voorjaar en vorige maand winnaar van het NK op de weg, is er ook een beschermde status voor sprinter Lorena Wiebes. De ploeggenote van Vollering bij het oppermachtige SD Worx is regerend Europees kampioene en dit jaar al goed voor negen overwinningen.

Luxeproblemen

Om de luxeproblemen voor Gunnewijk te schetsen: Marianne Vos heeft op voorhand niet eens een beschermde status. En dan is er Annemiek van Vleuten. Als regerend wereldkampioen automatisch verzekerd van een plek op de startlijst. In haar laatste jaar als prof won zij afgelopen weekend opnieuw de Giro Donne.

Gunnewijk: "Annemiek heeft haar plek zelf verdiend, als wereldkampioen verdien je de kans om je titel te verdedigen."

Voor de 40-jarige Movistar-renster lijkt een bijzondere rol weggelegd: in eerste instantie niet als kopvrouw of beschermde renner. Maar, reageert Gunnewijk; "Natuurlijk hebben we met Annemiek een renster die, mochten er onverwachte dingen gebeuren in de koers, op kan staan. Dat is alleen maar een voordeel voor ons als Demi en Lorena niet van voren zitten."

Bij de "slijtageslag" die bondscoach Gunnewijk straks bij de wegwedstrijd verwacht, krijgen de rensters een pittig parcours te verduren. Na een aanloop van 60 kilometer met daarin de beklimming van Crow Road (5,7 kilometer à 4,2 procent) wachten zes lokale rondes door de straten van Glasgow. Veel draaien en keren, op en af. Geen massasprint, weet Gunnewijk zeker. "Dat zie ik niet gebeuren en daar is ons team ook niet op ingesteld."

'Druk op onze schouders'

Gunnewijk hoopt de heerschappij van Nederland, dat vijf van de laatste zes wereldtitels op de weg veroverde, voort te zetten. Maar de concurrentie staat ook niet stil.

"Het niveau in het vrouwenwielrennen schiet omhoog, er zijn heel veel stappen gezet. Natuurlijk zal er veel naar ons worden gekeken, de druk komt op de schouders van onze ploeg. Ik heb er alle vertrouwen in dat we daar mee om kunnen gaan. Wij zijn klaar om waar nodig de koers te dragen én het af te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl