Mathieu van der Poel
NOS Wielrennen

Van der Poel, Van Baarle en Vollering speerpunten Oranje bij WK op de weg

Met Mathieu van der Poel en Nederlands kampioen Dylan van Baarle als kopmannen verschijnt de Nederlandse ploeg op zondag 6 augustus - slechts twee weken na de slotetappe van de Tour de France - aan de start van de wegwedstrijd bij de WK wielrennen in Glasgow.

Het duo wordt op het bijna 280 kilometer lange parcours gesecondeerd door Pascal Eenkhoorn, Olav Kooij, Daan Hoole, Jan Maas, Oscar Riesebeek en Mick van Dijke. Bondscoach Koos Moerenhout heeft Hoole en nationaal kampioen Jos van Emden geselecteerd voor de tijdrit.

"De wegwedstrijd wordt verreden op een snel parcours dat aan een klassieker doet denken", zegt Moerenhout in een toelichting op zijn keuze. "Met Mathieu hebben we een afmaker in huis, die op dit WK-traject perfect uit de voeten moet kunnen. Ook Dylan van Baarle bewees al vaker ook goed te renderen op een rondje als deze."

Bondscoach Koos Moerenhout gaf tijdens de uitzending van de Tour de France een toelichting op zijn WK-selectie van de mannen:

'Van der Poel en Van Baarle speerpunten, Mollema vond WK-parcours niet geschikt'

Bauke Mollema ontbreekt in de WK-selectie, maar dat was volgens Moerenhout zijn eigen keuze: "Bauke heeft al in een vroeg stadium aan mij aangegeven dat hij het parcours niet geschikt vond voor zichzelf."

Ook beschermde status Wiebes

Loes Gunnewijk heeft Nederlands kampioene Demi Vollering als kopvrouw aangewezen voor de wegwedstrijd van de vrouwen, die voor zondag 13 augustus op het programma staat, maar ook Lorena Wiebes heeft een beschermde status.

Demi Vollering

Ook titelverdedigster Annemiek van Vleuten, drievoudige wereldkampioene Marianne Vos, Riejanne Markus, Mischa Bredewold, Shirin van Anrooij en Loes Adegeest gaan mee naar de andere kant van de Noordzee.

Bondscoach Gunnewijk: "Dit voorjaar heeft Demi laten zien op een lastig parcours van een uitzonderlijk hoog niveau te zijn en we hopen uiteraard dat er bij de WK ook geen maat zal staan op haar. Lorena heeft haar sterke sprint behouden, maar verteert sinds dit jaar ook steeds beter een parcours met veel hoogtemeters. Annemiek van Vleuten verdiende als titelverdedigster haar eigen startplek."

De tijdrit wordt gereden door nationaal kampioene Markus en Vollering - regerend wereldkampioene Ellen van Dijk ontbreekt omdat ze zwanger is - terwijl voor de gemengde tijdrit Van Emden, Hoole, Van Dijke, Van Anrooij, Wiebes en Adegeest zijn geselecteerd.

Super-WK in elf dagen

De wegwedstrijden maken onderdeel uit van een zogenoemd Super-WK, want in dezelfde periode van elf dagen wordt in Glasgow ook gestreden om de medailles in andere wielerdisciplines.

Tussen donderdag 3 augustus en dinsdag 8 augustus komen de baanwielrenners in actie, de mountainbikers volgen van dinsdag 8 augustus tot en met zaterdag 12 augustus en de BMX-specialisten verschijnen in het slotweekend op de baan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl