Van der Poel gaat WK op de weg en mountainbike combineren: 'Ik ben er toch'
Mathieu van der Poel gaat in augustus twee WK's in één week rijden. Op het gecombineerde WK van de UCI gaat hij op de mountainbike en op de weg voor de regenboogtrui.
Dat maakte de 28-jarige Nederlander maandag bekend op een persconferentie. "Ik ben er toch. Misschien gebeurt er iets moois", zei hij droogjes.
Op 6 augustus staat de wegwedstrijd op het programma, zes dagen later volgt de mountainbikewedstrijd. Als Van der Poel het goed doet op het WK mountainbike dan is de kans groter dat hij voor Nederland een olympisch ticket in de wacht sleept.
Grote kanshebber
Het WK-parcours van de wegwedstrijd is vergelijkbaar met het EK van 2018 in Glasgow, waar Van der Poel tweede werd achter de Italiaan Matteo Trentin. Mede daardoor wordt Van der Poel in augustus tot de grote kanshebbers gerekend.
"Overal waar Mathieu start, hoort hij bij de topfavorieten", zei bondscoach Koos Moerenhout onlangs tegen de NOS. Volgens de keuzeheer is het parcours in Schotland geschikt voor klassieke renners als Van der Poel.
"De start is in Edinburgh en vervolgens is het 120 kilometer naar Glasgow, waar we lokale rondes door het centrum van de stad rijden. Die zijn lastig, het is echt een slopend parcours. Het is draaien en keren, op en af. Klimmetjes van 200 à 300 meter."
Het vorige WK eindigde voor Van der Poel in een deceptie. Na een handgemeen met twee tieners in het rennershotel werd hij opgepakt door de politie en bracht hij enkele nachtelijke uren in de cel door. Van der Poel ging nog wel van start in Australië, maar gaf al snel vermoeid op.
Tour de France
Maar voordat Van der Poel revanche wil nemen op de gebeurtennissen in Australië, richt hij zich eerst op de Tour de France, die op 1 juli van start gaat. Hij hoopt zijn goede vorm van het voorjaar, waarin hij Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix won, opnieuw te kunnen tonen.
Momenteel is hij op hoogtestage in het Franse skioord La Plagne. "Er is hier verder niet veel te doen, dus is het gemakkelijk om uren te maken. Het terug opbouwen van de vorm is niet zo moeilijk. Mijn vorm is heel goed, alles gaat volgens plan."
Van der Poel hoopt de Tour voor het eerst uit te rijden en gaat uiteraard voor etappezeges. Niet eerder bereidde hij zich zo goed voor op de grootste wielerkoers ter wereld. "Ik heb al meer dan genoeg wedstrijden gereden. Als ik nu ergens start, wil ik ook zeker zijn dat het telt."
In voorgaande jaren werd Van der Poel gehinderd door een rugblessure, maar dit jaar leek dat ongemak voorbij. "Ik ga veel naar de gym. Als ik eraan werk blijft het oké en wordt het zelfs beter."
Na de hoogtestage maakt Van der Poel zijn rentree in de kleine koers Dwars door het Hageland. Vervolgens verkiest hij de Ronde van België boven de Ronde van Zwitserland, waar veel Tour-renners aan de start staan. "Ik wil in België voor overwinningen rijden. Het lijkt me beter om daar voluit te gaan, dan in Zwitserland in de 'grupetto' (grote groep achterblijvers, red.) te zitten in de bergen."
Rood-wit-blauw of geel?
Daarna zal Van der Poel zich richten op de NK op de weg in Zuid-Limburg. Hij werd twee keer eerder Nederlands kampioen. "Dat is een moeilijke wedstrijd om te winnen, omdat er ploegen zijn die er met twintig renners rijden. Maar ik ga proberen te winnen."
En als dat lukt hoopt hij zijn rood-wit-blauwe trui een week later in te ruilen voor een geel exemplaar. "De openingsrit van de Tour de France in Bilbao is meteen vanaf de start heel zwaar. Ik ga het proberen, maar als de echte klimmers zich gaan bemoeien in de strijd om het geel wordt het lastig voor de klassieke renners."