NOS WielrennenAangepast

Van der Poel wint Parijs-Roubaix en heeft nu drie van de vijf monumenten in bezit

Van der Poel rijdt solo velodrome binnen en wint Parijs-Roubaix

Mathieu van der Poel heeft voor het eerst wielermonument Parijs-Roubaix gewonnen. De kopman van de Alpecin-formatie reed een ijzersterke 'Hel van het Noorden' en kwam solo aan bij de finish op de velodrome van Roubaix.

De Nederlander profiteerde op vijftien kilometer van de finish van materiaalpech bij zijn eeuwige rivaal Wout van Aert en sloeg meteen een beslissend gat.

Wielermonumenten

Van der Poel heeft nu drie van de vijf wielermonumenten gewonnen. Hij was eerder dit jaar de beste in Milaan-Sanremo en won twee keer de Ronde van Vlaanderen (2020 en 2022). Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije zijn de overige twee prestigieuze wielerklassiekers.

Jasper Philipsen maakte het succes compleet voor Alpecin door op de finish Van Aert van de tweede plaats af te houden.

Na een chaotische passage in het Bos van Wallers, op 93 kilometer van de finish, ontstond een kopgroep van dertien man die de iconische wielerkoers kleur gaf.

Het was met name favoriet Van der Poel die de zaken voorin op orde had door twee ploeggenoten bij zich te hebben: Philipsen en Gianni Vermeersch.

Van der Poels grote rivaal Van Aert zat er ook bij, maar had geen helpers bij zich. Dat kwam onder meer omdat de Belg even daarvoor adjudant Christophe Laporte was kwijtgeraakt. De Fransman kwam op achterstand vanwege een lekke band.

Zure middag Van Baarle

Het werd voor Dylan van Baarle van Jumbo-Visma een zure middag. De winnaar van 2022 moest na een val tijdens de passage in het Bos van Wallers de strijd staken.

Bekijk in de carrousel hieronder een uitgebreide samenvatting, de huldiging van Mathieu van der Poel, zijn beslissende demarrage en hoe Dylan van Baarle ten val komt.

Van der Poel probeerde vervolgens de kopgroep uit te roken door drie keer in de aanval te gaan. Hij voorkwam daarmee bovendien dat de Jumbo-Visma-ploeg van Van Aert zich kon hergroeperen en hield achtervolgers Nathan van Hooydonck en Laporte op afstand.

Kemphanen Van Aert en Van der Poel bleven in de slotfase over met vijf renners, waarbij de Nederlander nog altijd op hulp van teammaat Philipsen kon rekenen.

Van Aert rook zijn kans toen een buiteling van John Degenkolb op de Carrefour de l'Arbre, een van de zwaarste kasseistroken, even voor verwarring zorgde bij Van der Poel en de Belg ervandoor ging.

Lekke band Van Aert

Van der Poel, wellicht ietwat getergd, reed het gaatje dicht en knalde er vervolgens overheen door op de kasseien bij zijn rivaal weg te rijden. Maar wat bleek? Een lekke achterband zat Van Aert dwars.

Van der Poel had daar maling aan, zette de Belg op achterstand en denderde richting de finish in Roubaix. Hij ontsnapte op zeven kilometer van de finish nog aan een botsing met een gele afzetting, waarna zijn winst niet meer in gevaar kwam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl