NOS Wielrennen

Van der Poel laat ook Dumoulin juichen bij Parijs-Roubaix: 'Een kunstenaar'

Dumoulin geniet van Van der Poel: 'Wat hij op een fiets kan, kunnen er maar weinig'

Toen Mathieu van der Poel over de laatste kasseistrook van Parijs-Roubaix denderde, vlak voordat hij de monumentale koers won, ging het nog bijna mis.

De Nederlandse alleskunner op de fiets reed solo op kop, nam alle risico's, vloog bijna de bocht uit, maar wist zich toch nog langs een gele afzetting te manoeuvreren.

"Ik ben echt naar een kunstenaar aan het kijken", zei Tom Dumoulin kort na afloop van de koers. De oud-wielrenner stond dit keer als analist langs de wielerbaan van Roubaix en was vol bewondering over zijn winnende landgenoot.

"Er is er maar één in het peloton die daar niet gevallen zou zijn en dat is Mathieu van der Poel", ging Dumoulin verder. "Zet hem op een fiets, maakt niet uit of het nou een stadsfiets is of een BMX, hij rijdt er drie keer op en de vierde keer wint hij en verslaat hij iedereen."

Uitgebreide samenvatting van Parijs-Roubaix 2023

Als analist lukte het Dumoulin nauwelijks zijn vreugde te verbergen. "Ik ben echt met hem aan het meegenieten. Ik stond hier te juichen als een klein kind, ik vind het fantastisch."

'Bepaald talent'

De 32-jarige Dumoulin, die vorig jaar augustus zijn racefiets definitief aan de wilgen hing, ziet "een bepaald talent" bij Van der Poel. "Hij heeft sowieso een enorme motor natuurlijk, maar hij heeft iets dat hem gewoon veel beter maakt dan andere wielrenners. Dat laat zich moeilijk in woorden uitleggen."

Dumoulin, winnaar van de Giro d'Italia in 2017, kent Van der Poel nog goed uit het peloton. "Een gouden vent. Met Mathieu kun je altijd lachen in het peloton. Hij is altijd relaxed."

Dumoulin: "Af en toe kan Mathieu ook wel te relaxed zijn hoor, dat moet ook gezegd worden. Vorige week in de Ronde van Vlaanderen verloor hij opeens de aansluiting met het peloton. Dat hebben z'n ploegmaten voor hem moeten oplossen."

"En hij neemt wel wat risicootjes. Er zijn wel wat bochtjes die hij iets te hard ingaat en dat hij dan bij het uitkomen van de bocht erachter komt: oei, dat ging maar net goed. Maar hij weet het dan ook weer op te lossen. En dat is ook kunst."

Glorieuze winnaar

Tijdens Parijs-Roubaix viel voor Van der Poel alles op z'n plek en kwam hij als glorieuze winnaar over de streep. "Ik heb echt genoten van hem vandaag", bevestigde Dumoulin nog maar eens. "Hij heeft een fantastische koers gereden. We hebben een geweldige winnaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl