Annemiek van Vleuten ontkurkt de champagne na de eindzege in de Giro Donne.
NOS Wielrennen

Van Vleuten richt zich na Giro-winst op Tour: 'Geen mooier jaar om te stoppen'

Het laatste seizoen van Annemiek van Vleuten als profwielrenster krijgt meer en meer glans. Na de eindzege in de Vuelta heeft de Nederlandse ook de Giro Donne aan haar erelijst toegevoegd. Voor de vierde keer al, maar daarom niet minder speciaal.

De 40-jarige Van Vleuten glundert op het podium, en daarna: "We gaan vanavond wel een klein feestje vieren. En ik ben nog helemaal nat van de champagne, dus een douche zou ook wel fijn zijn."

Met de Giro-winst heeft de Movistar-renster acht grote rondes op haar palmares. Met nog ruimte voor een negende. Daarna zit het erop. Na de Tour de France deze zomer en de WK stopt Van Vleuten. Maar daar is ze nu nog niet mee bezig. "Ik ben totaal nog niet de dagen aan het aftellen, of dat ik op mijn laatste adem loop", zegt ze.

"Ik heb nog heel veel energie om te trainen, om te koersen en ik geniet er nog heel veel van. En als ik ook maar een seconde zou twijfelen, kijk ik naar de strepen die op mijn trui staan. Dan weet ik dat er geen mooier jaar is om te stoppen. Daarbij vind ik het heel fijn dat ik de beslissing zelf maak om te stoppen en dat het niet mijn lichaam is dat voor mij beslist."

Van Vleuten glundert na Giro-winst: 'Geen mooier jaar om te stoppen'

Dat Van Vleuten de beste is in de Giro op haar 40ste, verbaast haar niet per se. "Niet in combinatie met de leeftijd. Maar het verbaast me wel een beetje hoe ik hier weer aan de start stond. Mijn niveau was veel hoger dan in het voorjaar en in de Vuelta. Daardoor heb ik elke dag met plezier kunnen koersen. Zonder zenuwen, heel veel genoten. En dat is wat ik mezelf ook heel erg gunde."

Hoog niveau

"Er was hier een heel goed startveld", vervolgt Van Vleuten. "Demi (Vollering, red.) was er niet, maar er waren genoeg andere meiden die zich elke dag in het gevecht mengde. Ik had bijna elke dag wel een andere concurrente bergop."

"Vooraf dacht ik dat de Giro misschien niet zwaar genoeg zou zijn. Maar ik kan zeggen: die was zwaar genoeg! Het overtrof mijn verwachtingen, het had elke dag ingrediënten om koers te maken. De laatste twee dagen heb ik rustig aan kunnen doen, maar daarvoor was het echt heel pittig."

Vierde eindzege Van Vleuten in Giro Donne, Consonni wint slotrit

Op die pittige dagen bewees de Wageningse haar status. Met drie ritzeges, een tweede en derde plek won de oppermachtige Van Vleuten naast het algemeen klassement ook het punten- en bergklassement.

Tour de France

Na de ongenaakbare week in Italië richt de wereldkampioene haar vizier op de Tour de France Femmes, die op 23 juli begint. "Extra lekker om naar de Tour de France te gaan met deze Giro al op zak. Met zo veel vreugde en lol dat ik zo heb kunnen koersen."

Om zich optimaal voor te bereiden voor de derde grote ronde van het jaar gaat Van Vleuten weer op hoogtestage in Livigno, waar ze zich ook voorbereidde op haar succesvolle Giro.

"Al mijn belangrijke doelen bereid ik voor in Livigno. Dan kan ik even resetten en laad ik de batterij weer op. Als ik daar vandaan kom, ben ik altijd heel gretig om te koersen. Die combinatie van hard trainen en genieten van het leven zorgt ervoor dat ik met iets extra's aan de start kan staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl