Demi Vollering
NOS Wielrennen

'Bange broodrensters' kunnen niet op tegen 'belachelijk goede' reeks SD Worx

Iedereen is het erover eens: het vrouwenwielrennen zit in de lift. De wedstrijden worden steeds vaker uitgezonden, er zijn hogere salarissen en er komen steeds meer teams op het hoogste niveau bij.

Tegelijkertijd doet zich iets opmerkelijks voor: één ploeg eist alle overwinningen voor zich op. Nu al achttien wedstrijden op rij. "Of het goed gaat? Nee!", luidt de hartenkreet van NOS-commentatrice Roxane Knetemann.

Sinds de Vuelta, die bijna zes weken geleden op 7 mei eindigde, heeft SD Worx elke wedstrijd en elke etappe gewonnen waaraan ze hebben deelgenomen. Een ongekende en unieke zegereeks binnen de wielersport.

"Het gaat belachelijk goed", concludeert ook sportief directeur Danny Stam van SD Worx. Zijn ploeg, met onder anderen wereldtoppers Demi Vollering en Lotte Kopecky, heeft van de grote koersen dit jaar alleen Parijs-Roubaix en de Vuelta niet naar zich toe getrokken. "Een bizar voorjaar. Deze prestaties hadden we zelf nooit verwacht."

Overwinningen SD Worx sinds Vuelta

Datum Koers Winnaar
12 mei 2023 Ronde van Baskenland - etappe 1 Demi Vollering
13 mei 2023 Ronde van Baskenland - etappe 2 Demi Vollering
14 mei 2023 Ronde van Baskenland - etappe 3 Marlen Reusser
14 mei 2023 Eindklassement Ronde van Baskenland Demi Vollering
18 mei 2023 Ronde van Burgos - etappe 1 Lorena Wiebes
19 mei 2023 Ronde van Burgos - etappe 2 Demi Vollering
19 mei 2023 Veenendaal-Veendendaal Lotte Kopecky
20 mei 2023 Ronde van Burgos - etappe 3 Lorena Wiebes
21 mei 2023 Ronde van Burgos - etappe 4 Demi Vollering
21 mei 2023 Eindklassement Ronde van Burgos Demi Vollering
23 mei 2023 Ronde van Thuringen - etappe 1 SD Worx (ploegentijdrit)
24 mei 2023 Ronde van Thuringen - etappe 2 Mischa Bredewold
25 mei 2023 Ronde van Thuringen - etappe 3 Barbara Guarischi
26 mei 2023 Ronde van Thuringen - etappe 4 Lonneke Uneken
27 mei 2023 Ronde van Thuringen - etappe 5 Lorena Wiebes
28 mei 2023 Ronde van Thuringen - etappe 6 Lotte Kopecky
28 mei 2023 Eindklassement Ronde van Thuringen Lotte Kopecky
10 juni 2023 Dwars door het Hageland Lotte Kopecky

Echt aanwijzen waar het aan ligt, kan Stam niet eens. Hij noemt het maar een 'flow' waar zijn team zich in bevindt. "We hebben een goede voorbereiding op het seizoen in Spanje gekend, waar we weer iets harder hebben gewerkt dan voorgaande jaren. Vervolgens waren we snel succesvol en hebben we deze flow in de ploeg weten te houden."

Wielervolgers, kijkers en ook het peloton kunnen het slechts ondergaan. In elke wedstrijd heeft SD Worx óf de sterkste vrouw bergop (Vollering) óf de sterkste afmaker (Kopecky) óf de snelste sprinter (Lorena Wiebes). Het is op het punt gekomen dat andere ploegen niets meer ondernemen.

"Ze vallen gewoon niet aan. Wat denken ze nou: dat ze meekunnen met een Kopecky?", verwoordt Knetemann haar frustratie bij het kijken naar de meest recente wedstrijd Dwars door het Hageland, die zege nummer 33 betekende voor SD Worx dit jaar.

"Er was een groep van 26 rensters en slechts twee ervan probeerden te demarreren. Twee! Wat willen ze dan?"

We moeten vooral niet in ons hoofd krijgen dat SD Worx onverslaanbaar is, want dat is niemand.

Ina-Yoko Teutenberg, ploegleidster Trek

Er is weinig strijd en bovendien is het niet verheffend om naar te kijken. Dat stelt ook Ina-Yoko Teutenberg, de ervaren ploegleidster van Trek Segafredo, eveneens een grote World Tour-ploeg. "Ik denk niet dat het er goed uitziet voor de sport. Dat ben ik met Roxane eens. Maar wat kun je eraan doen?"

Vendetta tegen SD Worx?

"Ze hebben de beste renners dit seizoen. Dat hebben ze laten zien. We moeten met ons allen beter ons best doen. Of we meer moeten samenwerken? Ik denk niet dat een vendetta tegen SD Worx de oplossing is. Elk team heeft zo zijn eigen doel."

Trek geeft als excuus aan dat het ook niet erg meezat dit voorjaar. Elisa Longo Borghini kon in maart niet koersen, Ellen van Dijk is met zwangerschapsverlof en Lizzie Deignan keerde pas laat terug van verlof. "En we hebben veel botten gebroken. Elisa Balsamo onlangs nog in Londen."

"Ik probeer het niet goed te praten, maar we hebben nou eenmaal veel pech gehad. Hopelijk verandert dat nu. We moeten vooral niet in ons hoofd krijgen dat SD Worx onverslaanbaar is, want iedereen is te verslaan."

Teutenberg begrijpt de impasse in het peloton net zo min als Knetemann. "Ik stel mezelf die vraag ook vaak, waarom er niet meer wordt ondernomen. Waarom er niets gebeurt als er een SD Worx-renster ontsnapt is. Maar dat ligt niet altijd aan de rensters. Dat komt ook bij de ploegleiders vandaan."

Knetemann wijst naar het huidige systeem, waarin de betalingen er flink op vooruit zijn gegaan. "Er zijn heel veel jonge meiden die nu overwaaien en die gelijk bakken met geld verdienen in de World Tour. Die zijn in de eerste plaats nog niet goed genoeg en ze willen graag in die World Tour blijven. Dan kiezen ze voor de veilige weg en dat is dan punten pakken met toptienklasseringen."

Teutenberg: "Soms proberen ze inderdaad te veel een podiumplaats veilig te stellen. Uit angst om te verliezen, durven ze niet voor de winst te gaan."

Grinta

Knetemann heeft er een term voor. "Bange broodrensters krijg je. Er moet meer 'grinta' komen in het peloton. Rensters zoals Lucinda Brand, Marianne Vos, Annemiek van Vleuten en Van Dijk, die er ooit voor hebben gekozen om te doen waarvan ze hielden zonder dat het ze iets opleverde. Die gewoon aanvallen en durven te verliezen. Die rensters moeten terugkeren."

We kunnen alleen maar hopen dat er meer teams komen met hetzelfde budget.

Knetemann over een alternatief voor de dominantie van SD Worx

De oplossing? Knetemann: "We kunnen alleen maar hopen. Dat er meer teams met het budget van SD Worx in het peloton komen en dat de sterkste renners op die manier beter verdeeld worden."

Teutenberg denkt niet aan een ander strijdplan. "Wij zijn nog een van de ploegen die proberen ze te verslaan. Er zijn ook ploegen die niet op dezelfde golflengte zitten. Wij hoeven niet veel te veranderen. We hebben goede etappekoersen achter de rug, los van de pech af en toe. En we hopen dat als concurrentes als Annemiek van Vleuten en Marta Cavalli straks weer opstappen, het ook leuker wordt om naar de sport te kijken op tv."

Ondertussen, in de Tour de Suisse vanaf zaterdag? Trek aast op een goed klassement. "Ik hoop dat die reeks van ze eindigt. En dat wij gaan winnen. Maar het zal moeilijk worden, want het parcours is ideaal voor Marlen Reusser."

Voor welke ploeg Reusser fietst? Juist, SD Worx.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl