AfD-politicus Hannes Loth
NOS Nieuws

Voor het eerst AfD-burgemeester gekozen in Duitsland

In Duitsland is voor het eerst een politicus van de radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) gekozen als burgemeester. Het gaat om de 42-jarige Hannes Loth die met ruim 51 procent van de stemmen de verkiezingen heeft gewonnen in het stadje Raguhn-Jessnitz. De plaats telt ongeveer 9000 inwoners, van wie ongeveer 7800 mochten stemmen, schrijft het Duitse persbureau DPA.

Het was de tweede verkiezingsronde in het stadje. Bij een eerste ronde waren er vier kandidaten, geen van hen haalde een meerderheid van de stemmen.

Er is al eerder een AfD-burgemeester geweest in Duitsland, in de stad Burladingen. Harry Ebert deed in 1999 als partijloze kandidaat mee aan de burgemeestersverkiezingen en voegde zich later bij de AfD, tot woede van sommige inwoners van de stad. Ebert trad in 2020 af.

Gevaar voor de democratie

De overwinning van Loth is de tweede in korte tijd voor de AfD: vorige week werd voor het eerst een partijlid districtsraadslid. Die uitslag maakte veel los in Duitsland, hoewel ook dit om een verkiezing op lager bestuursniveau ging. De meeste politieke partijen zien de AfD als een gevaar voor de democratie en willen niet met de partij samenwerken.

Landelijk stijgt de partij in de peilingen: volgens een recente peiling staat de AfD op ruim 19 procent van de stemmen, voor de SPD van bondskanselier Olaf Scholz. Vooral in het oosten van het land heeft de partij veel aanhangers. Bij de Bondsdagverkiezingen in 2021 haalde de AfD landelijk 10,3 procent van de stemmen, maar in de oostelijke deelstaten Thüringen en Saksen werd de partij de grootste.

Spionagemiddelen geoorloofd

De binnenlandse veiligheidsdienst BfV zei dit voorjaar duidelijk aanwijzingen te hebben voor extremisme bij leidende figuren in de partij en heeft de AfD als 'verdacht' aangemerkt. Dat betekent dat partij kan worden doorgelicht, waarbij spionagemiddelen geoorloofd zijn. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat een partij die status heeft gekregen.

Alternative für Deutschland werd tien jaar geleden opgericht als anti-euro-partij, maar heeft zich ontwikkeld tot een anti-establishment- en anti-migratiepartij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl