Sesselmann (met bos bloemen) naast AfD-deelstaatvoorzitter Höcke (met das)
NOS NieuwsAangepast

AfD wint voor het eerst bestuursmandaat in Duitsland, beroering bij andere partijen

In Duitsland heeft voor het eerst een politicus van de radicaal-rechtse partij AfD een regionale verkiezing gewonnen. In de regio Sonneberg in de deelstaat Thüringen won AfD-kandidaat Robert Sesselmann van de kandidaat van de christen-democratische CDU, die gesteund werd door alle andere grote partijen.

Sesselmann wordt nu de eerste zogeheten landraad namens de AfD. In die functie leidt hij een regio die zo groot is als de Noordoostpolder.

Hoewel het gaat om een verkiezing op een lager bestuursniveau in een relatief klein gebied, maakt de uitslag veel los in Duitsland. Vrijwel alle andere politieke partijen zien in de AfD een gevaar voor de democratie en willen niet met de partij samenwerken.

Een deelstaatminister in Thüringen noemt de uitslag een "alarmsignaal voor alle democratische krachten". De voorzitter van de Duitse Joodse Raad zei dat hij is geschokt dat zo veel mensen hebben gestemd op een kandidaat van een partij die door de binnenlandse veiligheidsdienst wordt ingeschat als rechtsextreem.

De deelstaatpremier van Thüringen, zelf van een linkse partij, noemt de winst van Sesselmann een signaal van onvrede. Hij benadrukte wel dat het goed is dat bij de regioverkiezing een hogere opkomst was: bijna 60 procent, tegen 49 procent bij de eerste stemronde.

De Alternative für Deutschland is tien jaar geleden opgericht als anti-euro-partij, maar is inmiddels een anti-establishment- en anti-migratiepartij. De binnenlandse veiligheidsdienst heeft de partij als 'verdacht' aangemerkt. Vorige week stelde de dienst nog dat naar schatting 10.000 partijleden extremistische opvattingen hebben; dat is ongeveer een derde van alle leden.

In Thüringen, waar volgend jaar verkiezingen zijn, gaat de partij aan kop in de peilingen. De Thüringse AfD-voorzitter Höcke, een prominent gezicht van de uiterst rechtse flank van de partij, zegt dat de AfD dan een politieke aardbeving kan genereren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl