NOS WielrennenAangepast

Van Vleuten test benen bergop en slaat meteen slag in Giro Donne: 'Ik verraste mezelf'

Van Vleuten imponeert en pakt overwinning in tweede etappe Giro Donne

Annemiek van Vleuten heeft in de tweede etappe van de Giro Donne meteen haar slag geslagen.

De renster van Movistar, die de Ronde van Italië in 2018, 2019 en 2022 al won, kwam in de rit van 102,1 kilometer van Bagno a Ripoli naar Marradi solo over de finish. Het was bovendien een zege met een gouden randje voor de wereldkampioene.

"Mijn honderdste UCI-overwinning", vertelde Van Vleuten later op de avond in Langs de Lijn op NPO Radio 1. "Ik ben normaal niet zo van de cijfers en de lijstjes, maar dit was me wel medegedeeld ja. Hoewel, ze moesten het me na afloop vertellen. Maar elke overwinning is mooi, deze is net zo mooi als de 99ste."

Eerste test

Tijdens de proloog (door de organisatie als etappe 1 aangeduid) op vrijdag gingen meerdere rensters hard onderuit, waarna de organisatie halverwege besloot de wedstrijd helemaal stil te leggen. De genoteerde tijden telden uiteindelijk niet mee.

Daardoor stond in de tweede etappe niet alleen de dagzege, maar ook het eerste roze op het spel.

Van Vleuten sloeg haar slag op de enige klim van de dag, de Passo della Colla. Ze koos op 20 kilometer van de finish de aanval, hield stand in de afdaling en bleef de eerste groep achtervolgers uiteindelijk 45 seconden voor.

Helemaal zeker van haar zaak was ze niet. Haar voorjaar viel tegen en in de Vuelta moest ze een paar keer haar meerdere erkennen bergop, al pakte ze op karakter alsnog de eindoverwinning.

"Ik was benieuwd hoe de benen zouden zijn. Ik heb wel een goede trainingsstage gehad in Livigno en had vertrouwen in mijn voorbereiding. Maar vandaag verraste ik mezelf wel met het verschil ten opzichte van de concurrentie, die ik in de Vuelta gewoon niet kon volgen. Vandaag konden ze mij niet volgen."

NOS-verslaggever Han Kock kreeg een inkijkje in het leven van Van Vleuten tijdens haar laatste hoogtestage in Livigno, waar ze zich de renster zich voorbereidde op de Giro, de Tour en het WK in Glasgow.

Van Vleuten bereidt zich in 'haar Livigno' voor op laatste kunstje: 'Een magical place'

"Ik heb maar een keer aangevallen en was meteen weg", legde Van Vleuten uit. "Dan weet je wel: ik heb echt goede benen. Alleen zat daarna nog een afdaling waarin ik niet alle registers wilde opentrekken en alle risico's nemen. Als ze dat achter mij wél doen, dan is er nog wel een kans dat ze terugkeren."

Dat gebeurde dus niet. Sterker, zondag start Van Vleuten in de roze trui met een voorsprong van 0.45 op de Deense spraakwaterval Cecilie Uttrup Ludwig.

Een voorschot op een vierde Giro-zege in haar laatste jaar als prof wil Van Vleuten nog niet nemen. "Morgen en overmorgen wordt het iets makkelijker, dus dan kunnen alle Nederlandse volgers zich richten op Marianne Vos en Lorena Wiebes. En dan komt een heel lastige etappe, met een klim die nog veel steiler is dan vandaag."

"Dan verwacht ik dat Gaia Realini (Lidl-Trek), een kleine en lichte klimster, nog wel wat betere papieren zal hebben dan ik. In de Vuelta kon ik haar in ieder geval niet volgen. Dus dan moet ik aan de bak."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl