NOS Wielrennen

Tot week geleden onzekerheid over Giro Donne: 'Gelukkig kunnen we rijden'

Het prijzengeld van vorig jaar is nog niet volledig uitgekeerd, de begroting van dit jaar was lange tijd niet rond, het etappeschema bleef tot een maand geleden onbekend en er zijn vragen over de veiligheid van het parcours. Maar de Giro d'Italia Donne gaat tenminste door. Dat was een week geleden nog hoogst onzeker.

Anna van der Breggen, ploegleider bij SD Worx, probeerde haar rensters zoveel mogelijk weg te houden van de organisatorische onzekerheid. "De meiden hebben zich gewoon voorbereid met de gedachte dat het door zou gaan", vertelt ze bij LdL En Omstreken.

"Onlangs is de Women's Tour in Engeland al niet doorgegaan wegens financiële problemen, net als een vervangende koers in België", zegt de oud-wereld en -olympisch kampioen. "Als de Giro ook nog geschrapt was, dan hadden de rensters wel echt een groot gat in hun agenda gekregen. Gelukkig kunnen we gewoon rijden."

Op de achtergrond zijn veel mensen bezig geweest om de koers zo goed mogelijk door te laten gaan. Pas achteraf kunnen we zien of dat gelukt is.

Rutger Tijssen, sportief directeur Jumbo-Visma

Ook Rutger Tijssen, sportief directeur van Jumbo-Visma, reageert vanuit Italië opgelucht op het doorgaan van de koers. "De rensters hebben in aanloop gewoon gedaan wat ze moesten doen. Je hebt er toch geen invloed op of het wel of niet doorgaat."

"De rensters hebben zich gewoon zo goed mogelijk voorbereid. Op de achtergrond zijn veel mensen bezig geweest om de koers zo goed mogelijk door te laten gaan. Pas achteraf kunnen we zien of dat gelukt is."

Topsport van de bovenste plank

De Giro Donne begint vandaag met een individuele tijdrit van 4,4 kilometer in Toscane. In totaal zijn er negen etappes, waarvan de laatste twee op Sardinië worden verreden. De strijd om de roze trui bij de vrouwen zal de komende week veelal in de schaduw staan van de Tour de France bij de mannen, die gelijktijdig wordt verreden.

"Daar is wel een rekening mee gehouden, veel etappes beginnen en finishen vroeg", vertelt Tijssen. "Maar de Tour is natuurlijk een megagroot evenement, daarbij zal onze Giro ondersneeuwen. Toch hoop ik dat er wel veel belangstelling voor de Giro Donne zal zijn, want het is topsport van de bovenste plank. Het zou dezelfde aandacht moeten krijgen als de Tour bij de mannen.

Annemiek van Vleuten is titelverdediger in de Giro Donne. De 40-jarige renster van Movistar gaat voor haar vierde eindzege.

Van der Breggen won de Giro zelf vier keer, voor het laatst in 2021.

De ploegen van Van der Breggen en Tijssen azen vooral op dagsucces. Jumbo-Visma heeft Marianne Vos aan de start staan, net als Fem van Empel. De wereldkampioen veldrijden debuteert in een etappekoers. "Qua prestaties verwachten we er nog niet veel van. Het zou mooi zijn als ze bergop een paar keer mee kan in een kopgroep en als ze straks in Sardinië kan terugkijken op een goede race", zegt Tijssen over de debutant.

SD Worx domineert dit jaar het vrouwenwielrennen, maar toppers als Demi Vollering, Lotte Kopecky en Marlen Reusser ontbreken in Italië omdat ze zich op de Tour de France Femmes van eind juli richten. "Met Lorena Wiebes hebben we een goede sprinter mee, zij moet een aantal etappes kunnen winnen", blikt Van der Breggen vooruit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl