NOS Wielrennen

Van Vleuten kraakt na aanval Vollering, maar houdt stand en wint de Vuelta

De zinderende ontknoping van de Vuelta: Van Vleuten houdt stand tegen Vollering

Annemiek van Vleuten heeft de Vuelta Femenina voor de derde keer op rij gewonnen. Na een zinderende slotetappe kon zij de schade na een aanval van Demi Vollering net genoeg beperken.

De etappe werd gewonnen door Vollering, maar ze kwam uiteindelijk negen seconden tekort in het klassement ten opzichte van Van Vleuten.

Knokken op Het Monster

Na een dag van onenigheid in het peloton, over de aanval van Van Vleuten kort na een plaspauze van Vollering, wachtte op de befaamde berg Lagos de Covadonga de beslissing van de Vuelta.

Op de lange en steile klim op Het Monster van Asturië kreeg Vollering een laatste kans haar achterstand van 1.11 seconden op Van Vleuten weg te poetsen.

De topdrie in het klassement van de Vuelta

Die legendarische klim naar Lagos de Covadonga heeft een gemiddelde stijgingspercentage van 6,9, maar erg gelijkmatig is de klim niet. De eerste 7 kilometer loopt de weg met zo'n 10 procent omhoog en er zitten ook stukken van bijna 20% in.

Voor die slotklim hadden het SD Worx van Vollering en het Movistar van Van Vleuten elkaar in balans gehouden. Vollering poogde Van Vleuten hier en daar onder druk te zetten, maar uiteindelijk kwamen zij samen aan bij de Lagos de Covadonga.

Het peloton had een kopgroep Verhulst, Hammes en Pompanon toen al lang teruggepakt. Ook vluchters Marlen Reusser en Katarzyna Niewiadoma werden ingehaald. Marianne Vos ging tevreden de laatste berg van de Vuelta op, want zij stelde kort daarvoor de groene trui veilig.

Op iets meer dan 10 kilometer deed Vollering een eerste poging om Van Vleuten van haar af te schudden. Zittend in haar zadel versnelde ze en even kraakte Van Vleuten flink. Dat leek op het oog ook te maken te hebben met een probleem aan haar fiets.

Even overwoog Van Vleuten zich middenin de klim op te maken voor een fietswissel, maar uiteindelijk werd daarvan afgezien. Met moeite hield zij het wiel van Vollering. Riejanne Markus, voorafgaand aan de etappe derde in het klassement, moest wél lossen. Zij verloor haar derde plek in het klassement.

In de absolute finale kon alleen Gaia Realini nog mee met Vollering en Van Vleuten. Ze kon na een val na een schakelfout nog net bij het Nederlandse tweetal aanhaken. Voor de eindzege vormde de Italiaanse, die de etappe van zaterdag won, geen echte bedreiging.

Vollering ontsnapt

Ondertussen begon de tijd voor Vollering steeds meer te dringen, in de wetenschap dat de klim richting de finish minder steil zou worden.

Bekijk hieronder de reactie van Van Vleuten en Vollering.

Op 5 kilometer was het voor Vollering eindelijk raak. Ze zette nog maar eens aan en sloeg samen met Realini een gat met Van Vleuten. Die zette alles op alles om de schade te beperken en het tijdverlies onder de 1.11 minuten te houden.

Het kostte haar enorme moeite, maar Van Vleuten hield stand. Haar achterstand schommelde in de laatste kilometers rond de dertig seconden. Na de finish van Vollering was het secondewerk, maar Van Vleuten kwam net op tijd binnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl