NOS Wielrennenโ€ข

Van Vleuten profiteert van plaspauze Vollering en neemt leiderstrui over in Vuelta

Van Vleuten profiteert van plaspauze Vollering maar wint etappe net niet

Gaia Realini is het slotweekend van de Vuelta Femenina ingegaan met winst in de zesde etappe. De 21-jarige Italiaanse kwam in de als heuvelachtig bestempelde rit van Castro-Urdiales naar Laredo over 106 kilometer als eerste over de meet in het gezelschap van Annemiek van Vleuten, die in de sprint ร  deux net tekort kwam.

De jury corrigeerde eerst nog de uitslag in het voordeel van de 40-jarige Nederlandse, die dit seizoen nog geen overwinning had kunnen bijschrijven op haar imposante palmares, maar dat werd na nadere bestudering van de finishfoto toch weer teruggedraaid.

Van Vleuten lacht na finishsoap: 'Nooit saai bij mij, het kan nooit normaal'

Belangrijker echter was de winst die Van Vleuten boekte op Demi Vollering, die pas een dikke minuut later de finish passeerde en haar rode leiderstrui moest inleveren bij de wereldkampioene. Die verdedigt morgen in de zware slotetappe een voorsprong van 1.11 op Vollering en 1.23 op Riejanne Markus.

Plaspauze

De harde wind in het noorden van Spanje bracht Vollering, gisteren nog de beste in de vijfde etappe, na zo'n 35 kilometer in grote problemen. Ze miste door een ogenschijnlijk slecht getimede plaspauze aansluiting bij de voorste waaier, waarin Movistar-kopvrouw Van Vleuten, de nummer twee in het algemeen klassement op vijf seconden, wel een plaatsje had gevonden.

Van Vleuten zag haar kans schoon en dus maakten de rensters van Movistar en ook Jumbo-Visma, de ploeg van nummer drie Riejanne Markus en tweevoudig ritwinnares Marianne Vos, tempo. Het gat met Vollering liep gestaag op. Aan de voet van de Alto de Fuente de las Varas had de kopvrouw van SD Worx een achterstand van 1.14.

Demi Vollering in de achtervolging

Van Vleuten trok op de ruim zes kilometer lange klim stevig door en zag ook Markus afhaken. Alleen Gaia Realini, Evita Muzic, Erica Magnaldi en Juliette Labous wisten het wiel te de houden van de Vuelta-winnares van 2021 en 2022. Markus rondde op 34 seconden de top, Vollering volgde, met nog zo'n 40 kilometer voor de wielen, op 1.50.

Terwijl Vollering het in de achtervolging zonder veel hulp moest stellen, pakte Van Vleuten nog zes bonusseconden bij een tussensprint. De spurt bracht haar zelfs alleen aan de leiding, maar op de Puerto de Campo El Hayal, een 8,2 kilometer lange klim, meldde Realini zich weer bij de koploopster.

Van Vleuten kwam andermaal als eerste boven en stortte zich samen met Realini, die eerder in de week in de derde etappe haar podiumkansen verspeelde, naar beneden. Muzic, Magnaldi en Labous volgden op 42 tellen en de groep-Vollering, waarin naast ploeggenote Marlen Reusser ook Markus zich inmiddels bevond, op 1.38.

Eenmaal op het vlakke liep de marge tussen de rivalen Van Vleuten en Vollering langzaam terug, maar onder minuut kwam het niet. In de eindsprint bleek Realini nog genoeg over te hebben om Van Vleuten van haar eerste overwinning in haar laatste seizoen te houden.

De Vuelta Femenina is live te volgen bij de NOS

Morgen is de slotetappe van de negende Vuelta Femenina. Daarin doemen voor de rensters twee grote beklimmingen op. Halverwege de 93,7 kilometer lange rit moet de Collado Moandi bedwongen worden, terwijl de streep is getrokken bij de Lagos de Covadonga een na 12,5 kilometer lange, onregelmatige klim.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl