NOS Wielrennen

Vollering imponeert ook in Vuelta Femenina en grijpt macht in eerste bergrit

Vollering imponeert in Vuelta Femenina en neemt leiderstrui over van Vos

Demi Vollering heeft de macht gegrepen in de Vuelta Femenina. De sterkste renster van het voorjaar was in de eerste bergetappe in Spanje ook duidelijk de beste op de slotklim. Annemiek van Vleuten kon lang mee, maar moest haar jongere landgenote in de laatste meters toch laten gaan.

Vollering nam de rode leiderstrui over van Marianne Vos, die te veel tijd verloor op de beklimmingen.

Eerste bergrit

Na vier relatief vlakke etappes was het woord op de vijfde dag aan de klassementsrensters, want in de zware bergrit van 129 kilometer lag de finish op de top van een lastige klim van vijf kilometer.

Na 42 kilometer kregen de rensters de eerste echte berg van deze Vuelta voor hun kiezen, de Puerto de Navafria (11,5 kilometer tegen 5,8% gemiddeld). Halverwege de klim moest rodetruidrager Vos het al flink uitgedunde peloton laten gaan.

Een groep van ruim twintig rensters bleef over, met daarin bijna alle klassementsrensters. Annemiek van Vleuten (Movistar), Demi Vollering (SD Worx), Riejanne Markus (Jumbo-Visma), Loes Adegeest (FDJ), Esmee Peperkamp en Elise Uijen (Team DSM) vormden de Nederlandse vertegenwoordiging.

De Vuelta Femenina is live te volgen bij de NOS

Van de (semi)favorieten ontbrak alleen de Duitse Liane Lippert. De ploeggenote van Annemiek van Vleuten bij Movistar belandde in de groep waar ook Vos in zat. Met behulp van andere Movistar-rensters probeerden ze nog terug te keren aan kop, maar dat lukte niet.

Met nog twee kilometer te gaan nam Vollering de leiding op de slotklim, waarna ze langzaam maar zeker versnelde en haar concurrenten sloopte. Alleen Van Vleuten en Ricarda Bauernfeind (Canyon-SRAM) konden volgen. In de laatste meters maakte Vollering het af met een laatste inspanning.

"Annemiek probeerde over me heen te komen, dus toen dacht ik: nu moet ik alles geven. Ik ging een beetje vroeg aan, maar het was gelukkig genoeg", vertelde Vollering na haar overwinning.

Demi Vollering

Van Vleuten kwam 3 seconden later over de streep, Bauernfeind werd derde op 9 tellen. Vos kwam uiteindelijk op 2.17 van Vollering binnen.

Nederlandse topdrie in klassement

Vollering heeft in het algemeen klassement een voorsprong van 5 seconden op Van Vleuten. Markus, die onderweg 6 bonificatieseconden pakte en ook nog lang mee kon met Vollering, staat derde op 12 seconden.

De Vuelta Femenina gaat zaterdag verder met een heuveletappe van 106 kilometer. Zondag wordt de ronde beslist met een bergetappe met finish op Lagos de Covadonga.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl