NOS Wielrennen

Vuelta-winnares Van Vleuten dacht onderweg: 'Dit gaat heel moeilijk worden'

Vuelta-winnares Van Vleuten dacht onderweg: 'Dat gaat moeilijk worden!'

Het was harken, zwoegen en ploeteren. Annemiek van Vleuten moest er diep, heel diep voor gaan om in haar laatste koersjaar de Vuelta Femenina te winnen. "Ik heb onderweg wel even gedacht: dat gaat moeilijk worden!", moest de winnares na afloop dan ook toegeven.

Negen seconden. Van Vleuten hield net genoeg over om Demi Vollering achter zich te houden in het klassement, na een loodzware slotrit over de befaamde berg Lagos de Covadonga. Niet voor niets 'Het Monster van Asturië' genoemd.

Eigen tempo

Op de steile klim, met stukken van bijna twintig procent, moest Van Vleuten op zo'n vijf kilometer van de meet passen na een tempoversnelling van Vollering, die de Italiaanse Gaia Realini met zich mee kreeg. Daarachter knokte Van Vleuten zich, moederziel alleen, door de Spaanse mist naar de finish.

"Ik bleef vertrouwen in mezelf houden en ben niet helemaal in het rood gegaan, maar reed op mijn eigen tempo omhoog", aldus Van Vleuten, die uiteindelijk 56 seconden na winnares Vollering over de streep kwam. "De terechte winnares van de etappe. Ik kon niet mee."

Bekijk hieronder de spannende slotfase van de Vuelta Femenina.

De zinderende ontknoping van de Vuelta: Van Vleuten houdt stand tegen Vollering

Van Vleuten voelde al snel dat ze niet haar beste dag had. "Ik heb gisteren (toen ze de rode trui na een opvallende etappe af wist te pakken van Vollering, red.) een jasje uitgedaan en daar moest ik vandaag een beetje de tol voor betalen."

Vollering opvallend nuchter

Vollering was na afloop nuchter over het net mislopen van de eindzege. "Best zuur natuurlijk, maar ik heb alles gegeven en kan dus niet ontevreden zijn. Of ik iets heb laten liggen? Ik weet het niet... Uiteindelijk gaat het zoals het gaat en kan ik er nu niets meer aan veranderen."

Opnieuw ging het bij de 26-jarige renster over de vorige etappe, toen Van Vleuten wegreed tijdens een plaspauze van Vollering. "Dat blijft enorm zonde. Ik denk dat ik vandaag laat zien dat ik de strijd aankan. Achteraf ben ik wel trots hoe ik gisteren ben omgegaan met de situatie, door de schade beperkt te houden."

Bekijk de reactie van Demi Vollering na haar winst in de slotrit van de Vuelta.

Vollering wint Vuelta net niet: 'Heb alles gegeven, dus kan niet ontevreden zijn'

Het was voor het eerst dat de Ronde van Spanje voor vrouwen niet in september, maar in mei werd verreden. Met de nieuwe naam 'La Vuelta España Femenina' en niet vijf, maar zeven etappes. De zinderende ontknoping tussen de twee Nederlanders was reclame voor de vrouwenkoers.

Van Vleuten geeft Spaanse organisatie complimenten

"Ik zei op het podium ook al in mijn beste Spaans dat het mooi is om te merken dat de organisatie vijf stappen heeft gezet. Het is professioneler, veiliger en populairder", aldus Van Vleuten.

De 40-jarige veelvraat genoot van alle mensen langs de kant. "Echt overweldigend. We moesten vanmorgen bij de bus een lijntje spannen om alle mensen erachter te houden. De Vuelta leeft hier heel erg. Het is ongelooflijk van hoeveel mensen wij support hebben gekregen."

Het is de derde en laatste keer dat Van Vleuten de Spaanse rittenkoers op haar naam schrijft. Na het seizoen hangt ze haar fiets aan de wilgen, dat is zeker. "Ik rijd in mijn laatste jaar nog met zoveel motivatie, strijd en plezier. Dan is dit juist het beste moment om ermee te stoppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl