NOS Wielrennen

Riejanne Markus declasseert Vollering en Van Vleuten in NK tijdrit: 'Droom komt uit'

Regerend wegkampioene Markus declasseert Vollering en Van Vleuten in NK tijdrit

Riejanne Markus is voor het eerst Nederlands kampioene tijdrijden geworden. De renster van Jumbo-Visma, die vorig jaar de Nederlandse titel op de weg pakte, was in Elspeet liefst 55 seconden sneller dan Demi Vollering (SD Worx).

Annemiek van Vleuten (Movistar) werd derde op 1.13. Voor Markus kwam een droom uit, al kwam het niet als een verrassing.

"Afgelopen winter zei ik tegen de ploeg dat dit mijn grootste droom was", vertelde Markus na afloop. "Ik vind dit gewoon zo'n mooie discipline. De strijd met jezelf, het is gewoon heel eerlijk. Vandaag was het een superzwaar rondje. Ik ben echt heel trots dat dit is gelukt."

Met een parcours van ruim 42 kilometer, verdeeld over twee ronden langs de heidevelden van Elspeet, kregen de rensters de langste tijdrit sinds het onderdeel in 1991 voor het eerst op het programma stond. Vijfvoudig kampioene Ellen van Dijk verdedigde haar titel niet, omdat ze in verwachting is van haar eerste kind.

Markus was vorig jaar op 1.38 al best of the rest, maar dat was zonder deelname van Vollering en Van Vleuten.

Annemiek van Vleuten onderweg bij het NK tijdrijden in Elspeet

Van Vleuten, die al vier keer de beste was bij het NK tijdrijden, kon qua titels op gelijke hoogte komen met Van Dijk. Maar na één ronde was al duidelijk dat er vandaag geen maat stond op de oudste van de Markus-zusjes.

Markus, die in 2019 Europees en wereldkampioene werd op de gemengde ploegenestafette, was na 21 kilometer liefst 36 seconden sneller dan Van Vleuten, gaf in de tweede ronde amper toe en kwam na 53.42 minuten (goed voor een gemiddelde van 47,485 kilometer per uur) over de streep.

Daar viel ze haar vriend - gravelracer Jasper Ockeloen - in de armen.

Vollering had haar tijdrit goed ingedeeld en werd na haar 21ste, 22ste en zesde plaats bij eerdere edities nu tweede. Van Vleuten bleef op vier titels steken en ook haar 100ste profzege blijft nog even op haar verlanglijstje staan.

Femke Markus, de jongere zus van Riejanne, eindigde als 19de op 5.34 van haar zus.

Topvijf NK tijdrijden (vrouwen)

1. Riejanne Markus (Jumbo-Visma) 53.42
2. Demi Vollering (SD Worx) +0.55
3. Annemiek van Vleuten (Movistar) +1.13
4. Anouska Koster (Uno-X) +1.47
5. Loes Adegeest (Groupama-FdJ) +1.49

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl