OM gaat in hoger beroep tegen vrijspraak Richard de Mos
Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak in de rechtszaak tegen Richard de Mos en zijn medeverdachten. De Haagse oud-wethouder werd twee weken geleden vrijgesproken in de corruptiezaak die tegen hem was aangespannen.
De rechter sprak toen ook De Mos' collega Rachid Guernaoui en zes andere verdachten vrij van corruptie. Een verdachte is wel veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf voor wapenbezit.
Het OM liet direct al weten teleurgesteld te zijn over de uitspraak. Het vonnis wordt nog bestudeerd, maar het OM stelt nu toch al hoger beroep in omdat de termijn hiervoor morgen afloopt.
"Het gaat om een complexe strafzaak met maatschappelijke impact, dit vraagt om een zorgvuldige afweging ten aanzien van het hoger beroep", schrijft het OM. "Hiervoor heeft het OM meer tijd nodig." Of het hoger beroep uiteindelijk wordt doorgezet, moet dus nog blijken.
Richard de Mos reageert op Twitter dat het OM met het hoger beroep "het Zwaard van Damocles" boven de stad laat hangen.
Tijdens de uitspraak liet de rechter niets heel van de verdenkingen: er was geen bewijs van deelname aan een criminele organisatie, ambtelijke corruptie, het schenden van de geheimhoudingsplicht en meineed. De werkwijze van het OM was volgens de rechter te rigide.
De rechter stelde vast dat er ruim 100.000 euro aan partijdonaties is gedaan aan Groep de Mos/Hart voor Den Haag door vijf ondernemers, die ook terechtstonden. De Mos zelf ontving voor bijna 270 euro aan persoonlijke giften, vooral bestaande uit etentjes. Ook kreeg hij twee boottochtjes.
Maar met die donaties was geen sprake van kwade bedoelingen door de ondernemers, oordeelde de rechter. "Sterker nog, de donaties lijken gedaan uit goede bedoelingen."
Over de zaak
Richard de Mos won de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 met zijn partij Groep de Mos/Hart voor Den Haag. De Mos en Guernaoui werden vervolgens wethouder. Een jaar later, in oktober 2019, viel de Rijksrecherche kantoren op het Haagse stadhuis binnen, net als woningen van de verdachten.
De verdenking was dat de partij de verkiezingen mede zou hebben gewonnen doordat De Mos en Guernaoui de bevriende ondernemers hadden geholpen in ruil voor donaties aan de partij. De ondernemers zouden vertrouwelijke informatie hebben ontvangen over toekomstige vastgoedprojecten. Ook zouden zij invloed hebben kunnen uitoefenen op het gemeentelijke beleid.
Alle verdachten hielden vanaf het begin vol dat zij niets verkeerd hadden gedaan. Volgens hen was er niets vreemds aan de donaties. De Mos zegt dat hij altijd in het algemeen belang heeft gehandeld en altijd heeft geprobeerd om problemen van ondernemers en burgers op te lossen.
Bekijk hier een reconstructie van Nieuwsuur van de corruptiezaak tegen De Mos:
- Uitspraak in zaak-De Mos 'tik op de vingers Openbaar Ministerie'
- Haagse oud-wethouder De Mos vrijgesproken van corruptie
- Advocaten Haagse oud-wethouders De Mos en Guernaoui vragen om vrijspraak
- OM eist bijna 2 jaar celstraf tegen Haagse oud-wethouder De Mos
- Haagse oud-wethouder De Mos strijdbaar aan begin corruptiezaak: 'Zin an'