De Mos in de rechtszaal in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Haagse oud-wethouder De Mos strijdbaar aan begin corruptiezaak: 'Zin an'

In Rotterdam is de strafzaak begonnen tegen de Haagse oud-wethouder Richard de Mos en zeven anderen. Ze worden verdacht van het vormen van twee criminele organisaties, ambtelijke corruptie en het schenden van het ambtsgeheim. Er zijn tien zittingsdagen voor uitgetrokken.

Justitie denkt dat drie vastgoed- en twee horecaondernemers uit Den Haag in ruil voor donaties van in totaal 113.000 euro aan de partij van De Mos een voorkeurspositie hebben gekregen. De ondernemers kregen informatie over toekomstige vastgoedprojecten en konden het gemeentelijk beleid beïnvloeden. Ook ontvingen ze twee nachtontheffingen voor horecazaken.

De Mos en zijn collega Rachid Guernaoui, die ook terechtstaat, kwamen vanochtend in een opvallende groen-gele limousine aan bij de rechtbank in Rotterdam. De Mos herhaalde dat hij "veel zin" had om te beginnen aan de zaak en dat de "weg naar het eerherstel" kon beginnen.

De aankomst van De Mos en Gernaoui in een limousine in de kleuren van hun partij:

Aankomst Richard de Mos bij de rechtbank: 'Ik heb d'r zin an!'

Tegen het eind van de eerste zittingsdag werd De Mos bijzonder emotioneel over de beschuldigingen aan zijn adres: "Dat van die 'criminele organisatie', dat raak ik nooit meer kwijt. Ik ben een man van de lach, maar die lach is van mij afgenomen."

Vorige week zei hoogleraar staatsrecht Wim Voermans van de Universiteit Leiden tegen Nieuwsuur dat het dossier van het Openbaar Ministerie veel en stevig bewijs voor strafbare handelingen bevat. "Het OM zegt dat er hier sprake is van een selecte groep ondernemers die fors heeft gedoneerd aan de partij. Die lijken dingen op bestelling voor elkaar te krijgen en daarvoor wordt in dit dossier stevig bewijs aangedragen", zei Voermans.

Volgens De Mos echter legt het OM een verband tussen partijdonaties van ondernemers en inspanningen van hemzelf als raadslid en wethouder dat er eenvoudigweg niet is. "Ik loop als politicus voor iedereen hard. Niet voor niets gebruikte mijn partij consequent de hashtag wijregelenhet."

Bekijk hier een reconstructie van de corruptiezaak van De Mos:

Strafdossier De Mos gelekt, dit weten we

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl