Veel politie en beveiligers rondom de koninklijke familie in Rotterdam
NOS Nieuws

Veel beveiliging langs route Oranjes, maar 'majesteit werd niet op de huid gezeten'

Om de paar meter een agent. Bodyguards met veiligheidsschermen. De beveiliging langs de Koningsdag-route in Rotterdam was intensief, en viel bezoekers en televisiekijkers op.

De beveiliging was "zichtbaar en onzichtbaar", aldus de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Of het ook meer was dan op andere Koningsdagen? "Ik heb er niets van gemerkt. De majesteit werd niet op de huid gezeten, en ik ook niet, het was vrij bewegen", zei hij vanavond in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.

Uitgestrekte route

Over ingezette aantallen politieagenten, boa's en andere beveiligers wil de politie niets zeggen. Er is volgens Ton Heesen, namens de politie algemeen commandant van de Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden, niet "opgeschaald" voor deze Koningsdag. "Het concept is niet anders. De aantallen variëren misschien omdat de locatie anders is."

Extra veiligheidsmaatregelen langs de route die de koninklijke familie aflegt door het centrum van Rotterdam.

Daarmee doelt hij op de uitgestrekte route, van Rotterdam-Zuid over het water naar het noorden. "Wij hebben geen oude stadskern waar alles kan plaatsvinden. Het is een langgerekt lint aan activiteiten door de stad dat je moet beveiligen." Zo stond er vandaag iedere 10 tot 15 meter een politieagent langs de route van de koninklijke familie. De agenten kwamen uit Rotterdam én uit andere delen van het land.

'Geen angst om handjes te geven'

Ondanks die haag aan beveiliging was er volgens de burgemeester voldoende contact tussen het publiek en de Oranjes. "In het begin zag je nog dat de koninklijke familie wat afstand hield van de bezoekers. Op sommige plekken was er ook veel fysieke afstand ingebouwd", zegt Koninklijk Huis-verslaggever Albert Bos.

Maar al snel was er het contact zoals dat hoort op Koningsdag. "Het is niet zo dat er angst was om het publiek te spreken, handjes te geven en cadeautjes aan te nemen", zegt Aboutaleb.

Het was nog steeds mogelijk om dicht bij de Oranjes te komen

Of er speciale veiligheidsmaatregelen genomen waren vanwege de bedreiging van prinses Amalia of vanwege de onrust in de stad - de afgelopen dagen waren er in Rotterdam meerdere explosies - zegt de politie niets concreets. "Wij moeten ons altijd voorbereiden op het onverwachte", stelt Heesen. "De actualiteit zorgt op zich niet voor andere veiligheidsmaatregelen."

4 miljoen euro

Toch is het prijskaartje voor de festiviteiten wel opvallend. Naar schatting waren de kosten 4 miljoen euro, ruim tweeënhalf keer zoveel als vorig jaar in Maastricht, en een groot deel daarvan ging naar de beveiligingsoperatie.

Programmadirecteur Alice Vlaanderen van de gemeente Rotterdam zei eerder in het ambtenaren- en bestuurdersblad Binnenlands Bestuur dat de hoge kosten vooral met de omvang van de stad te maken hebben. "Natuurlijk kost veiligheid hier meer dan in een middelgrote of een kleine gemeente." De kosten werden overigens grotendeels voldaan door de gemeente Rotterdam, maar ook andere overheden en het bedrijfsleven droegen bij.

Van veiligheidsincidenten leek tijdens het bezoek van de Oranjes geen sprake. De burgemeester kijkt vanavond tevreden terug. "Een zeer geslaagde dag. Precies zoals we het gewenst hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl