NOS Nieuws

Dit was het bezoek van de koninklijke familie aan Rotterdam

Dit was Koningsdag in Rotterdam

Zang, dans, een stralende zon en veel ruimte voor diversiteit en maatschappelijke thema's. Het bezoek van koning Willem-Alexander aan Rotterdam in het kader van zijn 56ste verjaardag zit erop. Thema van deze Koningsdag was 'Wij zijn allemaal Kings & Queens'.

De familie werd rond 11.00 uur ontvangen door burgemeester Aboutaleb en commissaris van de koning Jaap Smit. Ook kinderburgemeester Louey Zerourou gaf hen een hand. Prinses Alexia, de middelste dochter van het koninklijk echtpaar, was er vandaag niet bij vanwege examens in Wales.

Op de route zag de familie optredens van dansers, circusartiesten en voetballers. Het Rotterdamse zomercarnaval werd gepresenteerd, de familie maakte een tochtje met de watertaxi en onder meer Ronnie Flex, Davina Michelle en Lee Towers zongen de familie toe.

Er was veel beveiliging aanwezig in Rotterdam. Toch weerhield dat de koninklijke familie er niet van om handen te schudden van wachtende mensen. Er werden, zoals altijd, veel selfies genomen met bezoekers langs de route.

Prins Floris van Oranje-Nassau maakt een selfie met mensen langs de route

Toch was er ook zichtbaar kritiek op het koningshuis. Een groep mensen langs de route protesteerde tegen de monarchie: "Er wordt vandaag vier miljoen euro in krap twee uur doorheen gejaagd, zegt Floris Müller van actiegroep Republiek, een van de organisatoren van het protest. Hij vindt dat dat "niet past", en zeker niet in een gemeente met veel armoede. De groep vindt de koning een symbool van ongelijkheid.

Slavernijverleden

Tijdens zijn wandeling sneed de koning maatschappelijke thema's aan. Hij ging in gesprek met Rotterdammers over het slavernijverleden en hoe dat doorwerkt in de vorm van discriminatie in de huidige maatschappij. Hij kreeg de vraag of hij daar namens het Koninklijk Huis excuses voor aan wilde bieden. Daarop verwees hij naar het onafhankelijke onderzoek dat hij uit laat voeren naar het slavernijverleden.

Koningin Máxima ging in gesprek met slachtoffers van de toeslagenaffaire. Ze gaf aan het te bewonderen dat de slachtoffers van de toeslagenaffaire zich hebben kunnen verenigen. "Zo belangrijk om elkaar te vinden. Elkaar helpen, niet alleen en eenzaam daarin zijn", aldus de koningin.

Na een rondleiding door de Markthal beklom koning Willem-Alexander samen met Máxima het podium op het festivalterrein in Rotterdam. Daar hield hij een slotspeech: "Ik wil het eigenlijk nog een keer doen", zei hij terwijl Máxima zichtbaar geëmotioneerd werd.

"We komen uit moeilijke tijden en zien nog moeilijke tijden voor ons. We moeten samen aan de toekomst werken. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, wat je achtergrond is of wat je cultuur is", sprak hij. Hij eindigde met de woorden: "Jullie zijn 'All kings and queens". Omdat jullie openstaan voor anderen. Geen woorden maar daden!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl