NOS NieuwsAangepast

Grote schoonmaak begonnen • Vuurwerkshow op Amsterdamse Zuidas

  • Geen zware incidenten gemeld in grote steden.
  • NS ziet drukte in treinen toenemen.
  • Zo'n 75.000 bezoekers bij 'prachtige Koningsdag' in Rotterdam.
  • Koning Willem-Alexander in Rotterdam: 'Jullie zijn allemaal kings en queens.'
  • Langs route was een protest tegen de monarchie.
liveblog gesloten

Dj Martin Garrix geeft vuurwerkshow vanaf dak van eigen woning

De bekende Nederlandse dj Martin Garrix heeft ook dit jaar op Koningsdag weer een grote vuurwerkshow gegeven vanaf het dakterras van het luxe appartementencomplex op de Amsterdamse Zuidas waar hij woont. Dat melden buurtbewoners aan AT5.

Garrix, de artiestennaam van Martijn Garritsen, gaf ook vorig jaar op Koningsdag een dergelijke show. Hij zou zijn onderburen als compensatie voor het geluid volgens een vriendin van een buurtbewoner gratis hotelovernachtingen hebben aangeboden.

Voor het geven van een grote vuurwerkshow op privéterrein is geen vergunning van de gemeente Amsterdam nodig. Wel is er een zogenoemde ontbrandingstoestemming nodig voor de show door de provinciale Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG), schreef AT5 vorig jaar al. Voor die vergunning wordt bekeken of de show voldoet aan alle veiligheidseisen.

Zo zag de show er dit jaar uit:

Grote schoonmaak ook begonnen in Amsterdam

Schoonmaak begonnen

NS: drukte in treinen neemt toe

Nu Koningsdag ten einde loopt, wordt het steeds drukker in de trein. "Zeker in Rotterdam, Amsterdam en Breda gaan mensen nu langzaamaan richting huis", zegt een NS-woordvoerder tegen het ANP.

Vanmiddag was het relatief rustig in de trein. De komende uren zullen naar verwachting nog veel mensen een trein naar huis pakken.

Politie: geen noemenswaardige incidenten in Amsterdam en Rotterdam

In Rotterdam en Amsterdam is Koningsdag zonder grote incidenten verlopen. In de hoofdstad wordt op een aantal plekken nog feestgevierd, maar op de meeste plaatsen is het Oranjefeest afgelopen.

De politie in Rotterdam en Amsterdam spreekt tegen het ANP van een mooi feest. Er zijn geen "noemenswaardige" incidenten gemeld. In beide steden was het vanmiddag plaatselijk te druk, waarna mensen werden opgeroepen niet meer naar het centrum te komen.

Ook in Breda werd feestgangers met klem geadviseerd de binnenstad te mijden vanwege de grote drukte. Een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) werd in zijn gezicht gebeten. Verder heeft de politie in Breda geen incidenten gemeld.

Koningsdag in Utrecht zit erop

In Utrecht is Koningsdag klaar. "Het was een mooie dag", twittert de gemeente. En nu is de reinigingsdienst bezig met het opruimen van de rommel:

Zo werd vanmiddag Koningsdag gevierd in Amsterdam

Drukke en gezellige Koningsdag in Amsterdam: 'Je mag gewoon leuk doen'

Zo'n 75.000 bezoekers bij 'prachtige Koningsdag' in Rotterdam

Burgemeester Aboutaleb is zeer tevreden over het verloop van het bezoek van de Oranjes aan Rotterdam en van Koningsdag in het algemeen. Naar schatting waren er zo'n 75.000 bezoekers bij aanwezig.

"Het was een prachtige Koningsdag", zegt de burgemeester. In Nieuws en Co op NPO Radio 1 benadrukte hij dat koning Willem-Alexander en Koningin Máxima interessante inhoudelijke gesprekken hebben gehad met Rotterdammers. Bijvoorbeeld met slachtoffers van de Toeslagenaffaire, of over het Nederlands slavernijverleden. Aboutaleb: "Het horen van mensen zelf maakt toch indruk."

Dit was Koningsdag in Rotterdam

Tientallen waarschuwingen en enkele boetes bij voedselcontroles

Op Koningsdag zijn door inspecteurs 49 waarschuwingen gegeven voor onhygiënische situaties met voedsel. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) meldt dat er ook enkele boetes zijn gegeven.

Bij de NVWA-woordvoerder zijn geen meldingen bekend van mensen die ziek zijn geworden door gekocht eten. Behalve ondernemers werden ook particulieren gecontroleerd die bijvoorbeeld op vrijmarkten broodjes met vlees verkochten. De verkopers werden op de vinger getikt als bijvoorbeeld het verkochte vlees nog niet gaar was.

Ook was er soms sprake van onjuiste informatie over allergenen zoals noten, pinda's en ei, die bij mensen een allergische reactie kunnen veroorzaken. In totaal zijn 90 partijen die etenswaar verkochten vandaag gecontroleerd. De bevindingen zijn vergelijkbaar met andere jaren.

Drukke uren verwacht in treinen door vertrekkende Koningsdagvierders

De NS verwacht dat het de komende uren druk wordt in treinen. Feestgangers keren huiswaarts na een bezoek aan festivals of vrijmarkten in steden.

"Op dit moment is het op de meeste stations nog relatief rustig", zegt een NS-woordvoerder tegen het ANP. "De komende uren verwachten we nog veel reizigers naar huis te brengen." Overdag was de drukte beheersbaar.

Feestvierders verlaten Amsterdam met de trein op Koningsdag

Man bijt boa in gezicht om afsluiting centrum Breda

In Breda is een buitengewoon opsporingsambtenaar in zijn gezicht gebeten, meldt Omroep Brabant. De dader zou het niet eens zijn geweest met de afsluiting van de binnenstad.

Vanwege de Koningsdagdrukte heeft de gemeente besloten geen nieuwe bezoekers meer toe te laten tot het centrum. Een groepje mensen was daar boos over en viel boa's aan, schrijft de regionale omroep. Een van de agressoren heeft zijn tanden gezet in het gezicht van een boa.

De gewonde boa is behandeld door ambulancepersoneel. Twee mannen zijn opgepakt.

Rotterdammer trots dat Máxima zijn Feyenoordsjaal droeg

Het was een opvallend beeld: koningin Máxima die met opgeheven armen een Feyenoordsjaal droeg op bezoek in Rotterdam. Regionale omroep Rijnmond heeft de man gesproken die haar de sjaal had aangeboden. "Geweldig dat ze een beetje reclame maakt."

Rotterdammer Frans Kusters wilde zijn clubsjaal eigenlijk aan de koning geven. "Omdat ik een beetje wilde dollen met Willem-Alexander. Je weet wel, omdat hij Ajacied is." Frans positioneerde zich langs de route, maar de koning kwam niet in de buurt. Máxima daarentegen liep recht op hem af.

De man vroeg haar om de sjaal aan de koning te geven. Maar Máxima wilde daar niets van weten: "Nee, die ga ík omdoen. Ik ben van Feyenoord." Frans vond het geweldig: "Ze was er echt heel erg blij mee, liep ermee te pronken." Hij hoopt stiekem dat de koningin terugkomt naar Rotterdam als Feyenoord volgende maand kampioen wordt.

Dit was Koningsdag in Rotterdam

Dit was Koningsdag in Rotterdam

Amsterdam: kom niet meer naar binnenstad

Amsterdam raadt iedereen af om naar de binnenstad te komen: het is er te druk. "Vier Koningsdag ergens anders", zegt de gemeente op Twitter.

Eerder riep Amsterdam al op de Jordaan te mijden vanwege de drukte. Nu geldt dat voor het hele centrum.

Drukte in de binnenstad van Amsterdam

Van ringsteken op de trekker tot 'regering omvergooien'

Bij Koningsdag horen spelletjes en activiteiten met een kwinkslag. Ook deze editie waren er weer bijzondere tradities en ludieke vondsten. Zo konden mensen in het Amsterdamse Vondelpark 'de regering omverwerpen' en in Nieuw-Vennep 'trekker-ringsteken'.

  • NOS Ooggetuige / Nellie Bartels
    In Nieuw-Vennep was er ringsteken met trekkers
  • NOS
    In Vondelpark kon de oorlog in Oekraïne 'worden beëindigd' door Poetin omver te werpen
  • NOS
    In het Vondelpark kon men met bekergooien 'een stadionverbod winnen', een verwijzing naar de onlangs stilgelegde klassieker
  • NOS
    Ook kon vandaag 'de regering vallen' in het Vondelpark

Plaatselijk te druk in Breda, Amsterdam en Rotterdam

De gemeente Breda meldt dat het te druk is in de binnenstad. Daarom worden feestgangers opgeroepen niet meer naar het centrum te komen.

En in Amsterdam geldt hetzelfde voor de Jordaan. De gemeente raadt mensen af om hierheen te gaan.

Eerder riep Rotterdam al op om niet meer naar Blaak te komen vanwege de grote drukte. Ook na het vertrek van de koninklijke familie gaat het koningsdagfeest daar volop door.

'Gezellig druk' op feestelijkheden verspreid over heel het land

In talloze dorpen en steden zijn oranjefeestelijkheden in volle gang. De stemming wordt algemeen omschreven als gezellig druk.

Op verschillende plekken zijn concerten of festivals aan de gang. In Breda zijn er tienduizenden bezoekers bij het Koningsdagfeest van Radio 538. Ook in Rotterdam, waar de koninklijke familie te gast was, is een Koningsdagconcert. Eerder vanmiddag werd mensen vanwege de drukte op en rond de Blaak afgeraden om nog naar het festivalterrein te komen.

In Amsterdam vieren feestgangers op boten in de grachten Koningsdag. Overal in de stad is het "heel druk" aan het worden, zegt de woordvoerster tegen het ANP.

Verder zijn er in het hele land vrijmarkten, buurtfeesten en andere samenkomsten.

  • NOS
    Vrijmarkt in Leeuwarden
  • ANP
    Feestgangers op een festival in Breda
  • ANP
    Koningsdag 2023 in de Amsterdamse grachten
  • NOS
    Ook in Haarlem zijn veel mensen op de been
  • NOS
    Vrijmarkten in Haarlem
  • ANP
    Son Mieux treedt op het Koningsdagfeest in Breda

Dit was het bezoek van de koninklijke familie aan Rotterdam

Zang, dans, een stralende zon en veel ruimte voor diversiteit en maatschappelijke thema's. Het bezoek van koning Willem-Alexander aan Rotterdam in het kader van zijn 56ste verjaardag zit erop. Thema van deze Koningsdag was 'Wij zijn allemaal Kings & Queens'.

Hier lees en zie je een samenvatting van de dag:

Podcast De Dag: een kijkje achter de koninklijke kamerschermen

Koning Willem-Alexander zit 10 jaar op de troon komende zondag. Koningsdag vandaag heeft dus een tinnen tintje: het is een jubileum. Meningen genoeg over hoe hij het deed de afgelopen jaren. En die meningen vormen we door wat we van de koning zien. De Koninklijk Huis-verslaggevers spelen daar een belangrijke rol in. Wat is er in die jaren veranderd in de relatie tussen het koningshuis en de pers? Deze vraag en andere vragen worden beantwoord in de nieuwste aflevering van podcast De Dag, die je hier kunt beluisteren.

Koninklijke familie sluit bezoek Rotterdam af

De koninklijke familie heeft het bezoek aan Rotterdam afgesloten bij de Markthal. Hier sprak koning Willem-Alexander het publiek toe. "Dat ik vandaag samen met mijn familie Koningsdag en tien jaar koningschap in deze stad mocht vieren, dat heeft mij veel gedaan."

"Jullie zijn allemaal kings en queens omdat jullie klaarstaan voor anderen", vervolgde Willem-Alexander. "Ik zeg: geen woorden maar daden." Zangeres Davina Michelle zong ter afsluiting het Wilhelmus.

Afsluiting van Koningsdag in Rotterdam

Gemeente Rotterdam waarschuwt: het wordt te druk, blijf weg

De gemeente Rotterdam waarschuwt dat het te druk is in de stad. Met name rondom de Blaak en het festivalterrein loopt het vol. "Kom hier niet meer naartoe", zegt de gemeente. "Wilt u Koningsdag vieren, zoek dan een rustigere plek op."

Prinses Amalia: 'Ontzettend bijzonder om hier te staan'

Met Amalia gaat het vandaag goed, vertelt ze. "De zon straalt, de sfeer is goed, met mij gaat het op het moment echt super. Iedereen staat hier met zo'n glimlach en zo positief, ik kan eigenlijk niet vrolijker zijn." Ze vindt het "ontzettend bijzonder" dat ze hier met haar vader kan zijn. "Op nog vele jaren, hè pap?"

Koningin Máxima zegt dat ze Alexia missen, die moet beginnen met haar examens. "Ze heeft vanochtend drie keer gebeld, ze had zo graag hier willen staan, met name in Rotterdam."

Amalia weer in het openbaar ondanks bedreigingen: 'Iedereen heeft een glimlach en is positief'

Prikkelarme activiteiten op schoolplein in Emmeloord

Op het schoolplein van een basisschool in Emmeloord worden 'prikkelarme' activiteiten georganiseerd, meldt Omroep Flevoland.

Het is bedoeld voor kinderen die moeite hebben met prikkelverwerking. Ze kunnen er koekhappen, stoepkrijten blikwerpen en een parcours doen.

Een meisje vertelt dat de drukte in de stad, met veel geluid en lichten, niet goed voor haar is. "Ik zou daar heel veel prikkels en een vol hoofd van krijgen en daarna een woede-uitbarsting."

Prikkelarme Koningsdag bij basisschool in Emmeloord

Optredens op vol festivalterrein Rotterdam

Het festivalterrein bij de Markthal op de Binnenrotte is vol, meldt de gemeente. Er zijn zo'n 10.000 mensen.

De koninklijke familie is er nu en er zijn optredens van onder meer Ronnie Flex en Davina Michelle.

Video van de koning die spreekt over het slavernijverleden

Zo ging de koning tijdens de wandeltocht op Rotterdam-Zuid in gesprek over het slavernijverleden:

Koning in gesprek over Nederlands slavernijverleden

Máxima draagt Feyenoord-sjaal

Koningin Máxima heeft in Rotterdam een Feyenoord-sjaal gekregen, en omgedaan. Dat leidde tot veel positieve reacties van Feyenoord-supporters op sociale media. Inmiddels heeft Máxima de sjaal weer afgedaan.

Eerder deze maand zei Willem-Alexander in gesprek met radio-dj Edwin Evers dat hij supporter is van Ajax. Dat kwam hem op kritiek te staan. De koning zei dat hij "op alle vlakken neutraal moet zijn, behalve bij voetbal".

  • ANP
    Máxima met een Feyenoord-sjaal
  • ANP
    Máxima met een Feyenoord-sjaal

'Koning is symbool van ongelijkheid'

In een vak langs de route in Rotterdam-Zuid heeft een groep mensen geprotesteerd tegen de monarchie. "Er wordt vandaag vier miljoen euro in krap twee uur doorheen gejaagd, zegt Floris Müller van Republiek, een van de organisatoren van het protest. Hij vindt dat dat "niet past", en zeker niet in een gemeente met veel armoede.

"Bovenal: de koning is een symbool van ongelijkheid. We werken heel hard om ieder niveau in onze samenleving zo inclusief mogelijk te maken, waarom dan het staatshoofd niet?"

De actiegroep, die voorheen Republikeins Genootschap heette, heeft de Rotterdamse stadsdichter opdracht gegeven een gedicht te schrijven, zodat ze dat konden voordragen voor de koning en zijn gevolg.

Ook kritiek op Koninklijk Huis langs de route: 'Koningsdag in armste gemeente van Nederland past niet'

Zomercarnaval op Zuid

Een van de onderdelen van het koninklijk bezoek aan Rotterdam was een presentatie van het Zomercarnaval waar de stad bekend om staat:

Zomercarnaval tijdens Koningsdag

Máxima sprak met slachtoffers toeslagenaffaire

Koningin Máxima heeft in Rotterdam met slachtoffers van de toeslagenaffaire gesproken. Zo sprak ze met Ninny Duarte Lopes, die leiding geeft aan een project dat Volhouders heet. Deze organisatie bestaat uit Rotterdammers die gedupeerd zijn door de affaire met de kinderopvangtoeslag.

Máxima gaf aan het te bewonderen dat de slachtoffers van de toeslagenaffaire zich hebben kunnen verenigen. "Zo belangrijk om elkaar te vinden. Elkaar helpen, niet alleen en eenzaam daarin zijn", aldus de koningin. De vrouwen met wie Máxima sprak, lieten ook weten blij te zijn met de hulp van het Oranjefonds, dat het project ondersteunt in 2023. "Blij om te horen, daar is het Oranjefonds voor", zei Máxima.

Het schandaal rond de kinderopvangtoeslag trof tienduizenden ouders. Zij moesten door een doorgeslagen fraudeaanpak onterecht grote geldbedragen terugbetalen. De affaire resulteerde in de val van het vorige kabinet.

Complimenten en cupcakes te koop op vrijmarkten

Ook buiten Rotterdam wordt in veel steden en dorpen Koningsdag gevierd. Veel kinderen hebben een stand opgezet op een van de vrijmarkten in het land. In Amsterdam, Nijmegen en Enschede verkopen kinderen cupcakes, complimenten of maken muziek.

  • ANP
    In het Amsterdamse Vondelpark verkoopt een meisje cupcakes, popcorn en snoepzakken.
  • ANP
    Een stand om nagels te lakken op de matjesmarkt in Enschede
  • Twitter - Rosalie Thomassen
    Een jongen verkoopt complimenten op de vrijmarkt in het Nijmeegse Goffertpark
  • ANP
    Een optreden op de matjesmarkt in Enschede
  • ANP
    Een stand op de vrijmarkt in het Amsterdamse Vondelpark

Afstand tot publiek en veel beveiliging

Bij de 'koninklijke wandeling' in Rotterdam-Zuid is de koninklijke familie toegezongen en zagen ze optredens van dansers, circusartiesten en voetballers.

Ook gingen ze in gesprek met aanwezigen. Verslaggevers ter plaatse viel het op dat er veel afstand was tot het publiek en dat er erg veel beveiliging was. Tegelijkertijd kwamen koning Willem-Alexander en zijn vrouw ook regelmatig de hand schudden van wachtende mensen.

Het gezelschap is inmiddels op watertaxi's op de Maas gestapt.

  • ANP
    Politie op Koningsdag in Rotterdam
  • ANP
    Wegversperringen tijdens Koningsdag in Rotterdam

Koning in gesprek over slavernijverleden

Koning Willem-Alexander is in gesprek gegaan met Rotterdammers over het slavernijverleden en hoe dat doorwerkt in de vorm van discriminatie. Hij kreeg de vraag of hij daar namens het Koninklijk Huis excuses voor aan wil bieden. Daarop verwees hij naar het onafhankelijke onderzoek dat hij uit laat voeren naar het slavernijverleden. De Rijksvoorlichtingsdienst zei afgelopen december dat dat drie jaar gaat duren en wordt het gedaan door de Universiteit Leiden.

"We wachten het onderzoek gespannen af", zegt een van de mensen die het gesprek voerde. En achteraf tegen de NOS: "Hoe helend zou het zijn, hoe verbindend zou het zijn als het koningshuis in de vorm van onze koning excuses zou maken?"

Een andere gesprekspartner kijkt goed terug op het gesprek. "Hij zei: 'ik begrijp de pijn, dat zit in jullie dna'. Dat vond ik heel mooi om te horen."

Koninklijk gezin aangekomen in Rotterdam

Koning Willem-Alexander, die vandaag 56 is geworden, is met koningin Máxima en prinsessen Amalia en Ariane aangekomen op het Afrikaanderplein in Rotterdam.

Ze zijn er welkom geheten door burgemeester Aboutaleb en commissaris van de koning Jaap Smit. Ook kinderburgemeester Louey Zerourou gaf ze een hand.

Ook onder meer prins Constantijn en prinses Laurentien, prins Maurits en prinses Marilène en prins Bernhard jr. en prinses Annette zijn aanwezig.

Het thema van de viering in Rotterdam is 'Wij zijn allemaal Kings & Queens'.

Zo werd koning Willem-Alexander welkom geheten in Rotterdam

NOS-uitzending om 10.45 uur

De NOS-uitzending over Koningsdag die om 10.45 uur begint, is hier live te volgen en ook op NPO 1.

Artiesten, demonstranten en Duitse Oranjefans bij de route in Rotterdam

  • Martijn Bink | NOS
    Artiesten op de route
  • ANP
    Protest tegen de monarchie
  • Martijn Bink | NOS
    Duitse Oranjefans langs de route in Rotterdam

Koninklijk gezin onderweg naar Rotterdam

Het koninklijk gezin is op weg naar de Maasstad. "Op hun route zien zij Rotterdam in al haar veelzijdigheid: verschillende culturen, kunst, architectuur, geschiedenis en toekomst", tweet het Koninklijk Huis.

Prinses Alexia is er niet bij vanwege examens in Wales.

Vrijmarkten, optredens en optochten in beeld

  • Niek Froma | NOS
    Vrijmarkt op Terschelling
  • Tomas Delsing | NOS
    Vrijmarkt in Oud-Sloten (Amsterdam)
  • Kees van Dam | NOS
    Optocht in Culemborg
  • Kees van Dam | NOS
    Optocht in Culemborg
  • Jasper Leegwater | NOS
    Vrijmarkt in Alkmaar
  • Jasper Leegwater | NOS
    Dansen in Alkmaar

'Gedicht voor de koning' bij protest langs route

Langs de route van de 'Koninklijke wandeling' in Rotterdam wordt straks gedemonstreerd door actiegroep Republiek (voorheen 'Republikeins genootschap').

In het protestvak is een 'gedicht voor de koning' geplaatst.

Rijen dik staan bij deze tompoucenbakker in Culemborg

"Ik heb er al zoveel gesmeerd, ik kan het bijna dromen" zegt een van de makers.

Rijen dik voor de deur bij deze tompoucenbakker in Culemborg

'Feestelijk hoogtepunt' ook op ambassades en consulaten

Ook op verschillende ambassades en consulaten wordt Koningsdag gevierd. Over de hele wereld worden daar "internationale vrienden en partners verwelkomd", tweet minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken.

Vertrouwen in de koning en het koningshuis is gedaald

De populariteit van de koning en het koningshuis is de afgelopen jaren gedaald. Bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander, deze maand tien jaar geleden, was bijna 80 procent van de Nederlanders voorstander van de monarchie. Maar tien jaar later wil nog maar ruim de helft van de bevolking de monarchie behouden. Ook het vertrouwen in Willem-Alexander als koning, dat tijdens de coronacrisis een scherpe daling liet zien, herstelt zich niet.

Dat bleek eerder deze maand uit de jaarlijkse NOS Koningsdag-enquête, uitgevoerd door Ipsos.

Koningin Máxima kan op meer vertrouwen rekenen dan de koning (bijna 60 procent), maar ook de tevredenheid over haar functioneren is de afgelopen jaren flink gedaald van ruim 80 procent in 2020 naar 64 procent in 2023. Wel vindt een ruime meerderheid dat ze van meerwaarde is geweest in het tienjarig koningschap van Willem-Alexander en dat ze daar haar stempel op heeft gedrukt.

Zowel de koning als de koningin krijgt een iets lager rapportcijfer dan vorig jaar: een 6,5 voor Willem-Alexander en een 7,3 voor Máxima.

Oranje tompoucen in Culemborg

  • Kees van Dam | NOS
    Bij deze bakkerij in Culemborg worden oranje tompoucen gemaakt, verkocht en opgegeten
  • Kees van Dam | NOS
  • Kees van Dam | NOS
  • Kees van Dam | NOS
  • Kees van Dam | NOS

Alexia afwezig vanwege examens

Prinses Alexia is vandaag niet aanwezig bij het bezoek van de koninklijke familie in Rotterdam, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). De RVD zegt dat dit te maken heeft met examens. De prinses gaat naar het United World College of the Atlantic in Wales. Vorig jaar was ze wel bij Koningsdag, toen vierde de familie die in Maastricht.

De 17-jarige Alexia is de middelste dochter van het koningspaar. Ze is tweede in de lijn van de troonopvolging na haar zus Amalia. Ze vervolgt sinds de zomer van 2021 haar middelbareschooltijd in Wales.

Eerste koningshuisliefhebbers zoeken een plekje in Rotterdam

Het programma in Rotterdam begint pas om 11.00 uur, maar de eerste koningshuisliefhebbers hebben zich al verzameld. Deze meneer had al een maand een plek in gedachten, maar moest uitwijken.

Eerste fans van de koning komen aan in Rotterdam en zoeken het beste plekje

Zo werd Koningsnacht gevierd

Op verschillende plekken in het land werd Koningsdag druk en feestelijk afgetrapt met Koningsnacht. Zo was het in Arnhem, Hoorn en Groningen tot laat gezellig.

Zo werd Koningsnacht gevierd

'Koningsnachtkunstwerk' is steunbetuiging aan Amalia

In de Amsterdamse Jordaan werd gisteravond bij café De Blaffende Vis, zoals elk jaar, het 'Koningsnachtkunstwerk' onthuld. Dit keer is het een steunbetuiging aan prinses Amalia.

"Ze heeft een zware tijd achter de rug, en we hopen echt dat ze in rustiger vaarwater komt", zei de kroegbaas eerder tegen NH Nieuws, verwijzend naar de bedreigingen aan het adres van de prinses.

Nieuwe foto van de koning

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft een nieuwe foto van Willem-Alexander gepubliceerd. De foto is in december gemaakt op Paleis Noordeinde in Den Haag. De fotograaf is Gemmy Woud-Binnendijk. De foto die vrijgegeven is, is tegelijk gemaakt met een reeks ter gelegenheid van de 85e verjaardag van de moeder van de koning, prinses Beatrix.

  • RVD - Gemmy Woud-Binnendijk
    Het portret van de koning is in december gemaakt op Paleis Noordeinde
  • RVD - Gemmy Woud-Binnendijk
    Koning Willem-Alexander, prinses Beatrix en prinses Amalia
  • RVD - Gemmy Woud-Binnendijk
    Koning Willem-Alexander, prinses Beatrix en prinses Amalia

Kosten Koningsdag in Rotterdam: 4 miljoen euro

De kosten voor Koningsdag zijn naar schatting 4 miljoen euro. Dat is ruim tweeënhalf keer zoveel als vorig jaar in Maastricht. Naast een deel uit sponsorgelden en van andere overheden, wordt het overgrote deel betaald door de gemeente. En dat valt niet overal goed.

"Heel veel toeslagenouders komen uit Rotterdam-Zuid, dat zijn mensen die dwangbevelen hebben gekregen in naam van de koning", zegt een bewoner in deze video. "En dan komt hij zijn pracht en praal hier laten zien in de armste wijk van Rotterdam. Dat vind ik niet kunnen."

Een groot deel van het miljoenenbedrag gaat naar beveiliging. "Het veiligheidsbeeld van de Oranjes is vanwege de bedreiging van Amalia veranderd, dus moet je maatregelen nemen", zei programmadirecteur Alice Vlaanderen eerder tegen Binnenlands Bestuur. "Bij ons kun je geen rondje om de kerk in een oud centrum lopen. Dat stelt eisen aan de beveiliging."

Gemengde gevoelens in wijk waar Koningsdag begint

Drukke Koningsnacht in steden, Utrecht al vroeg vol

In Utrecht was Koningsnacht al snel zo druk dat de gemeente rond 22.30 uur opriep om niet meer naar de Koningsnacht-evenementen te komen vanwege de grote drukte.

De vrijmarkt in de Domstad begon traditiegetrouw de avond vóór Koningsdag.

Vrijmarkt in Utrecht al begonnen: 'Je moet wel wat warms aan'

Koningsdag op radio en televisie

De NOS doet ook dit jaar live verslag van Koningsdag via televisie en radio. De tv-uitzending is vanaf 10.45 uur te zien op NPO 1, en voor Nederlandstaligen buiten Nederland via BVN. Deze wordt gepresenteerd door Jeroen Overbeek. Verslaggevers Malou Petter, Martijn Bink en Albert Bos zijn langs de route te vinden.

Op NPO Radio 1 wordt van 10.30 uur tot 13.30 uur rechtstreeks verslag gedaan, de presentatie is in handen van Simone Weimans en Tim de Wit.

Koninklijke familie vanaf 11.00 uur in Rotterdam

De jarige koning Willem-Alexander viert voor de tiende keer Koningsdag, toepasselijk in 010. Om 11.00 begint hij met zijn gezin aan de "koninklijke wandeling" in Rotterdam, ter hoogte van het Afrikaanderplein. Daar wordt hij toegezongen, waarna iets verderop een "swingend spektakel" volgt en daarna bij de Maashaven circusacts en voetbaltrucs.

Ze gaan verder met een watertaxi over de Maas, waar ook jeugdzeilbootjes en enkele "duurzame en innovatieve schepen" zullen varen, meldde de organisatie.

Om 12.50 uur gaat het gezin naar het koningsdagfestival op de Binnenrotte, waar onder meer Ronnie Flex en Davina Michelle optreden.

Koude start van de dag

Het is helder en op veel plaatsen vriest het licht. In de ochtend is er eerst zon, geleidelijk worden de wolken dikker, maar pas in de avond kan er in het zuidwesten wat regen vallen. Het wordt 12 tot 15 graden. Er staat maar weinig wind, uit zuidoostelijke richting.

Welkom

Welkom in dit liveblog over Koningsdag 2023. Fijne feestdag!