Dit is een nieuwsbericht van
Rijnmond

Koningsdag 2023 in Rotterdam: dit gaat het kosten

Voor het eerst sinds 1992 wordt Koningsdag weer in Rotterdam gevierd. Aan die dag hangt wel een flink prijskaartje: 4 miljoen euro, ruim tweeënhalf keer zo duur als Koningsdag dit jaar in Maastricht. Aan de gemeente de taak om dat bedrag voor april 2023 bij elkaar te krijgen.

Het bedrag van 4 miljoen staat in een brief van burgemeester Aboutaleb aan de gemeente over Koningsdag 2023. Het gaat nog om een eerste schatting, maar het is al wel duidelijk dat de gemeente het komende jaar nog aardig wat geld bij elkaar moet zien te krijgen.

Dat geld komt uit verschillende potjes. Zo moet er 1,5 miljoen euro uit sponsorgelden en bijdragen van andere overheden komen. De restererende 2,5 miljoen moet worden gevonden binnen de begroting van de gemeente. Daarvan komt 1,7 miljoen uit de pot met overgebleven geld voor evenementen in 2022 en het reguliere evenementenfonds voor 2023. Voor de resterende 0,8 miljoen wordt een éénmalige bijdrage geleverd uit de algemene middelen.

Flink hoger dan vorg jaar

De kosten voor Koningsdag 2023 in Rotterdam liggen flink hoger dan de editie van dit jaar in Maastricht. Toen kostte de organisatie van Koningsdag zo'n 1,5 miljoen euro. Het gemeentebestuur liet eerder weten 'blij en vereerd' te zijn met de keuze voor Rotterdam. 'De band met het Koningshuis is van oudsher sterk. Rotterdam heeft altijd op de warme belangstelling van onze vorsten kunnen rekenen, in voor- en tegenspoed', zegt burgemeester Aboutaleb. 'Daarom zal Rotterdam op 27 april één dag Koningsstad van Nederland zijn. Iedereen is welkom. We gaan er een onvergetelijke dag van maken.'

Rotterdammers mogen zelf hun zegje doen over de manier waarop Koningsdag wordt ingevuld. Cultuurwethouder Said Kasmi zegt dat de stad er 'een overgetelijk feest' van gaat maken 'voor de Koninklijke familie, de Rotterdammers en iedereen die deze dag met ons mee wil vieren.' Hij noemt het 'mooi en symbolisch dat de koning kiest voor een feest in 010 voor de viering van zijn tienjarig Koningschap'.

Ahmed Aboutaleb: 'Hopelijk staat Nederland er tegen die tijd anders voor'

Zelfde team als Songfestival

De woordvoerder van burgemeester Aboutaleb benadrukt dat het huidige kostenplaatje nog niet helemaal vaststaat. 'Het is een eerste raming. De komende tijd gaan we zien welk bedrag voor welk onderdeel nodig is. Het één hangt samen met het ander, maar je moet ergens met een inschatting beginnen.'

De komende periode gaat het team achter de organisatie van Koningsdag aan de slag om de plannen concreet te maken. Dat is hetzelfde team dat ook het Songfestival in Rotterdam heeft georganiseerd. 'Zo maken we gebruik van de ervaring die we al in de stad hebben', aldus de woordvoerder. Het team zal, naarmate er meer duidelijk wordt over de invulling van de dag, verder worden uitgebreid.

Rotterdammers met een goed idee voor Koningsdag kunnen die naar de gemeente sturen. Dat kan tot 1 november via hun website. De mensen met de beste ideeën worden op 10 november uitgenodigd om die verder uit te werken. Op 10 december maakt de gemeente het thema van Koningsdag bekend.

Deel artikel: