Kogelgaten in het appartementencomplex in de Rotterdamse Van Speykstraat
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Kogelregen in Rotterdamse straat waar gisteren explosief ontplofte

In Rotterdam is een appartementencomplex beschoten in dezelfde straat waar gisteren een explosief afging. De beschieting vond rond 06.00 uur plaats in de Van Speykstraat, in de wijk Oude Westen. Niemand raakte gewond.

In de ramen op de eerste drie verdiepingen zijn ten minste achttien kogelgaten te zien, schrijft omroep Rijnmond. Ook vond de politie meerdere kogelhulzen. Er is nog niemand aangehouden.

In een portiek van een ander appartementencomplex in de Van Speykstraat ontplofte gisternacht ook een explosief. Het portiek raakte hierbij zwaar beschadigd. Bewoners van omliggende straten schrokken wakker van de harde klap. De politie onderzoekt of er een verband bestaat tussen de twee incidenten.

"Gisteren was het hiernaast, dat was een bomaanslag. Vandaag is het toevallig mijn portiek waar ze op hebben geschoten", zegt een geschrokken bewoner.

Buurtbewoners zijn verbaasd, want volgens hen in de Van Speykstraat normaal een rustig buurtje:

Schietpartij Van Speykstraat

Ook in de Rotterdamse wijk Crooswijk ontploften afgelopen week twee explosieven. De hele regio wordt de laatste maanden geteisterd door explosies bij woningen. Volgens Rijnmond gingen er in de eerste vier maanden van het jaar al ten minste vijftig explosieven af. Dat zijn er al meer dan in heel 2022.

Buitengewoon gevaarlijk

Het vermoeden bestaat dat de incidenten in Rotterdam te maken hebben met drugshandel. Burgemeester Aboutaleb zei vorige maand tegen de NOS dat de recente geweldsgolf te maken heeft met het succesvol opsporen van drugs in de haven. "Zo'n 60 procent van de cocaïne in de haven wordt onderschept. Dan gaan criminelen elkaar verwijten maken."

Vaak zijn familieleden het doelwit, aldus Aboutaleb: "Wat je nu ziet, is dat ze iemand proberen te pakken door een opa, oma, zus of tante te intimideren met aanslagen. Dat is buitengewoon kwalijk en gevaarlijk."

Rotterdam probeert het geweld onder controle te krijgen met extra politiesurveillance, cameratoezicht en een speciaal rechercheteam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl