Uitloop Koningsdag in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

'Het was een mooie dag', einde gekomen aan feestelijke en zonnige Koningsdag

Mogelijk volgen nog berichten over overlast op sommige plekken, maar het lijkt er sterk op dat 27 april 2023 de boeken in gaat als een geslaagde Koningsdag. Zelfs het weer werkte mee: het was zeer zonnig en doordat er weinig wind was voelde het ook warm aan.

De NS waarschuwde voor drukte in de treinen, omdat mensen in groten getale huiswaarts trekken na een bezoek aan een van de vele festivals of vrijmarkten. Het kon zo druk zijn dat sommige reizigers langer moeten wachten.

Volgens de politie in Rotterdam, waar de koninklijke familie het tienjarige jubileum van het koningschap van Willem-Alexander vierde, is het "een mooi feest gebleven". De Amsterdamse politie spreekt van een rustige dag.

Bekijk hier een sfeerimpressie van Koningsdag in Nederland:

Van Maastricht tot Groningen: zo vierde Nederland Koningsdag

Gemeentes lieten halverwege de dag weten dat het 'gezellig druk' was. Tegen het einde van de middag werd het in sommige binnensteden te druk. De stadsbesturen van Amsterdam, Rotterdam en Breda riepen op om niet meer naar het centrum te komen.

In Breda werd de binnenstad zelfs enige tijd afgesloten voor nieuwe bezoekers. Een groep mannen die het hier niet mee eens was, viel een handhaver aan. Een van hen beet de boa in zijn gezicht, meldt de politie. Twee mensen zijn opgepakt.

In het centrum van Muiden was een schietpartij, meldt NH Nieuws. Volgens de politie is er iemand gewond geraakt en zijn twee mensen op de vlucht. De straat waar het incident plaatsvond, waar op dat moment veel mensen waren, is ontruimd.

  • ANP
    Koningsdagfestival van radiostation 538 in Breda
  • ANP
    Koningsdag 2023 in de Amsterdamse grachten
  • ANP
    In het Amsterdamse Vondelpark verkoopt een meisje cupcakes, popcorn en snoepzakken.
  • ANP
    Feest in de Walstraat in Enschede
  • Niek Froma | NOS
    Vrijmarkt op Terschelling
  • ANP
    Een stand om nagels te lakken op de matjesmarkt in Enschede

Maar in veruit de meeste plaatsen verliep Koningsdag probleemloos. Door het zonnige weer waren mensen vroeg op pad. In Utrecht begon de vrijmarkt zoals gebruikelijk de dag voor Koningsdag.

Ook waren in veel steden festivals, zoals het feest van radiostation 538 in Breda. Dat feest, waar tienduizenden mensen op zijn afgekomen, duurde net zoals veel andere festivals tot een uur of 23.00 uur.

In Utrecht was het feest al eerder afgelopen. "Het was een mooie dag", twitterde de gemeente rond 20.30 uur. Op dat moment waren de opruimwerkzaamheden in de binnenstad al in volle gang:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl