NOS Nieuws

Doden en gewonden bij Israëlische luchtaanvallen op Syrië

In Syrië is een lid van de Iraanse Revolutionaire Garde bezweken aan de verwondingen die hij vrijdag had opgelopen bij een Israëlische luchtaanval. Eerder werd al de dood gemeld van een andere Iraniër. De aanval die werd uitgevoerd in de buurt van de hoofdstad Damascus was de tweede binnen 24 uur, meldt het Syrische staatspersbureau Sana.

Iran heeft Israël gedreigd met vergeldingsacties.

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, dat in Groot-Brittannië is gevestigd, waren de aanvallen gericht op een wapendepot. Regeringstroepen en door Iran gesteunde milities hebben daar voorraden liggen.

Vandaag zijn bij nieuwe aanvallen doelen geraakt in de Syrische provincie Homs. Daarbij zijn volgens staatsmedia vijf militairen gewond geraakt. Volgens het observatorium waren de raketten opnieuw gericht op militaire doelen en door Iran gesteunde milities. Het is volgens het observatorium de negende Israëlische luchtaanval in Syrië dit jaar.

Israël voerde de afgelopen jaren vaak luchtaanvallen uit op Iraanse doelen in Syrië. Iran en de Libanese terroristische beweging Hezbollah steunen het regime van de Syrische president Assad.

Slagkracht onverminderd

De Israëlische premier Netanyahu heeft de luchtaanvallen niet bevestigd, maar hij zei wel dat Israël optreedt tegen elke "buitenlandse dreiging". Regimes die terreur steunen aan de grenzen van Israël moeten daarvoor een hoge prijs betalen, zei Netanyahu.

Hij zei ook dat de binnenlandse crisis in Israël geen effect heeft op de slagkracht van zijn land tegen de vijanden van buiten.

In Israël wordt nog steeds fel gedemonstreerd tegen regeringsplannen om het rechtssysteem aan te passen. Netanyahu schortte de wijzigingen eerder deze week op, maar gisteren demonstreerden opnieuw tienduizenden mensen in Tel Aviv, voor de dertiende week op rij. In andere steden waren kleinere demonstraties. De demonstranten eisen dat de plannen helemaal van tafel gaan. Ze zeggen dat Netanyahu er meer macht door krijgt, ten koste van de rechterlijke macht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl