Netanyanhu
NOS NieuwsAangepast

Netanyahu zet hervormingen in Israël in de ijskast, landelijke staking beëindigd

Premier Netanyahu zet voorlopig een streep door de geplande hervormingen in Israël. Het omstreden wetsvoorstel wordt op zijn vroegst eind volgende maand aan het parlement voorgelegd. Dat heeft Netanyahu bekendgemaakt in een televisietoespraak.

De premier zei dat hij niet bereid is de natie te "verscheuren" en dat er naar een oplossing gezocht moet worden. Het besluit moet een burgeroorlog voorkomen, voegde Netanyahu toe. De afgelopen weken protesteerden grote groepen Israëliërs tegen de plannen, die onder meer over een hervorming van de rechterlijke macht gaan. Het ging om de grootste protesten in het land ooit.

In afwachting van de toespraak hadden zeker 80.000 betogers zich buiten het Israëlische parlement in Jeruzalem verzameld, melden Israëlische media. Ook in de steden Tel Aviv en Haifa werd gedemonstreerd. Aanvankelijk zou de premier vanmorgen al spreken, maar zijn toespraak werd meerdere keren vooruitgeschoven, naar verluidt vanwege gesteggel tussen Netanyahu en de coalitiepartijen.

Kort na de aankondiging van Netanyahu kondigde de grootste vakbond in Israël het einde van een landelijke staking aan.

Zo verliepen de acties eerder vandaag:

Duizenden mensen demonstreren in Tel Aviv, vluchten gecanceld door stakingen

Even na de toespraak verwelkomde oppositieleider Lapid het voorlopige uitstel. Hij stelde dat als de regering erin slaagt met "rechtvaardige plannen" te komen, Israël in potentie sterker uit de politieke crisis kan komen. Ook de prominente oppositiepoliticus Gantz is blij met het besluit.

Ook vanuit het buitenland is gereageerd op de toespraak. Het Witte Huis bijvoorbeeld heeft het uitstel verwelkomd. In een verklaring benadrukt Washington, een belangrijke bondgenoot van Israël, dat een compromis van belang is. Biden had eerder al laten weten zich zorgen te maken over de hervormingswetgeving. Ook de Britse regering heeft bij monde van buitenlandminister Cleverly positief gereageerd.

Regering verdeeld

De kwestie verdeelde de uit zes partijen bestaande regering van Netanyahu. De radicaal rechtse minister van Veiligheid Ben Gvir zou eerder vandaag hebben gedreigd met zijn ontslag, als Netanyahu de juridische hervormingen zou opschorten. Voor zover bekend heeft hij nog niet gereageerd op het uitstel, evenmin als andere coalitiepartijen op de uiterst rechtse flank.

Afgelopen weekend stuurde Netanyahu minister Gallant van Defensie nog de laan uit omdat hij kritiek had geuit op de geplande hervormingen en had opgeroepen tot uitstel. Het leidde vannacht tot onrust op straat in Israël.

Ook vandaag was het nog onrustig. Door middel van stakingen in allerlei sectoren probeerden betogers de economie plat te leggen. Daardoor konden vluchten van de belangrijkste luchthaven van het land, Ben Gurion Tel Aviv, vandaag niet vertrekken. Grote winkelcentra, scholen en universiteiten hielden de deuren gesloten en in het buitenland waren Israëlische diplomaten niet aan het werk. Onder meer de ambassades in Washington, Londen en Parijs bleven dicht.

Eind vorig jaar werd in Israël de meest rechtse en religieus conservatieve regering ooit geïnstalleerd, onder leiding van Netanyahu. Al snel presenteerde de regering vergaande hervormingen. Zo moet bijvoorbeeld de macht van het hooggerechtshof worden ingeperkt en het aantal nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever worden uitgebreid.

Protesten waren er vandaag zelfs op zee, of eigenlijk ín de zee: deze reservisten voerden uit boosheid over het ontslag van minister Gallant actie:

Zelfs onder water wordt geprotesteerd tegen regering Israël

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl