Onrust binnen regering-Netanyahu over hervormingen, Israëliërs weer de straat op
Na maanden van onrust en protesten in Israël ziet premier Netanyahu voorlopig af van de omstreden juridische hervormingen in het land. Dat melden verschillende Israëlische media op basis van bronnen binnen de regering.
Een toespraak van de premier - gepland voor de ochtend - is uitgesteld, waarschijnlijk omdat ultrarechtse coalitiepartijen dreigen met het laten vallen van het kabinet als Netanyahu daadwerkelijk de plannen bevriest.
Tot nu toe heeft Netanyahu alleen via Twitter van zich laten horen. Gezien de straten van Jeruzalem volstromen, wachtend op een reactie van de premier, roept hij de demonstraten op Twitter op "zich verantwoordelijk te gedragen en niet gewelddadig te handelen".
Binnen de muren van het Israëlische parlementsgebouw is de premier hard bezig zijn coalitie bij elkaar te houden. Onder andere de minister van Nationale Veiligheid, de radicaal rechtse Ben-Gvir, heeft gedreigd op te stappen en het kabinet omver te werpen als hij de hervormingen staakt. Eerder schreef Ben-Gvir op Twitter dat de regering "niet moet zwichten voor anarchie".
De minister van Justitie daarentegen heeft aangekondigd elke beslissing van Netanyahu te respecteren. Yariv Levin - die de hervormingen geleid heeft - zegt wel dat het stoppen van de hervormingen "onmiddellijk kan leiden tot de val van de regering en ineenstorting van de partij".
Onrust
Netanyahu wil onder andere hervormingen doorvoeren in het rechtstelsel waardoor de macht van het hooggerechtshof wordt ingeperkt. Zo zou het hooggerechtshof niet meer mogen ingrijpen als er in het parlement een meerderheid is voor een wet, ook als die in strijd is met bestaande wetten. Ook hebben politici dan meer inspraak bij de aanstelling van rechters.
De hervormingsplannen leiden al maandenlang tot onrust in Israël. Honderdduizenden gingen in steden als Tel Aviv en Jeruzalem de straat op om te protesteren tegen de plannen. Ook afgelopen nacht was het weer onrustig in heel het land, nadat de minister van Defensie Yoav Gallant werd ontslagen na kritiek op de hervormingen.
Rechts en conservatief
President Herzog, die een ceremoniële rol vervult, riep de regering meermaals op de hervormingen te staken. "In het belang van het volk roep ik u op om te stoppen. Dit is niet het moment voor politiek, dit is het moment voor leiderschap en verantwoordelijkheid", aldus de president.
Ook vanmiddag waren er protesten:
De ultrarechtse regering van Netanyahu kwam in november vorig jaar als grote winnaar uit de bus bij de parlementsverkiezingen. Eind 2022 werd in het land de meest rechtse en religieus conservatieve regering ooit geïnstalleerd. Benjamin Netanyahu begon daarmee aan een nieuwe termijn als premier. Hij was tussen 1996 tot 1999 en tussen 2009 en 2021 ook al regeringsleider. Al snel presenteerde de nieuwe regering zijn plannen om te hervormen.
Zo staat niet alleen het inperken van de macht van het hooggerechtshof op de agenda, ook wil de regering het aantal nederzettingen uitbreiden op de Westelijke Jordaanoever en rechten van lhbti'ers terugdraaien.
Stakingen en demonstraties
Ook voor vandaag staan er weer stakingen en demonstraties gepland. Onder meer artsen van verschillende ziekenhuizen hadden aangekondigd vandaag niet aan het werk te gaan, een aantal universiteiten besloten eveneens het werk neer te leggen.
De grootste vakbond van Israël Histadrut - die zich tot nu toe buiten het conflict heeft gehouden - heeft gedreigd met een landelijke staking. Ook gemeenten en lokale overheden hebben gezegd zich aan te sluiten bij de staking. Op het vliegveld Ben Gurion in Tel Aviv hebben medewerkers hun werk al neergelegd waardoor vluchten zijn vertraagd en geannuleerd.