liveblog
NOS WielrennenAangepast

Van Baarle begint bij Jumbo-Visma met winnende solo in Omloop • Kopecky slaat toe bij vrouwen

liveblog gesloten

Tot volgende week!

Ook wij verheugen ons nu al op Strade Bianche, volgende week zaterdag. Dan zien we namelijk Mathieu van der Poel en Wout van Aert terug in de strijd.

Helaas hebben we geen rechten om de wedstrijd live te laten zien, maar uiteraard volgen we de koers wel met ons liveblog.

Bedankt voor het volgen en graag tot volgende week!

De Vlaamse Leeuw wappert langs de witte grindwegen van Strade Bianche.

Lekke band vlak voor Muur nekt Van Vleuten: 'Denk dat ik goede benen had'

Annemiek van Vleuten, vorig jaar de winnaar, baalde. "Twee kilometer voor de Muur kreeg ik een lekke band en wist ik: het is voorbij voor mij. Ik ben wel teleurgesteld, ik was gretig en wilde natuurlijk winnen."

De knop moet snel om en dat gaat ook wel lukken. Ze verheugt zich alvast op de Italiaanse Strade Bianche volgende week, die ze een van de mooiste koersen noemt.

Ze won de heroïsche koers over de Toscaanse wegen al twee keer. Maar vorig jaar werd ze gekopt door...Lotte Kopecky.

Lekke band zit Van Vleuten dwars in Omloop: 'Denk dat ik goede benen had'

Wiebes (tweede) zag ploegmaat Kopecky wegrijden en 'zag dat het goed zat'

Wiebes maakte het feest van haar ploeg compleet met haar tweede plaats. Zondag gaat ze haar eigen kans in Omloop van het Hageland. Die koers won ze twee jaar geleden in de sprint. Morgen wordt het vast weer een sprint? "Ik denk het wel."

Wiebes zag ploegmaat Kopecky wegrijden en 'zag dat het goed zat'

Terug naar de Omloop: wedstrijdverslag vrouwen

Lotte Kopecky heeft als eerste Belgische vrouw de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. Ze wist zaterdagmiddag de eerste grote koers van het voorjaar, de officieuze start van het wielerseizoen, op haar naam te schrijven.

De 27-jarige renster van Team SD Worx bleef haar achtervolgers tot aan de eindsprint met een gat van een halve minuut voor, maar op de laatste meters wisten haar achtervolgers haar tot 11 seconden te naderen. Lorena Wiebes werd tweede.

Alaphilippe of toch Alain Philippe?

In Frankrijk is het al een tijdje een running gag: Julian Alaphilippe aanspreken als Alain Philippe. Zo zagen we al spandoeken voor de fictieve Alain in de Tour Down Under en ook vandaag in de Ardèche.

Een deelneemster aan een Franse tv-kwis kan die naam niet meer horen. Zij werd door de bedenkers van de vraag over wielrenners flink in het ootje genomen.

Ondertussen in Frankrijk: ook Alaphilippe raakt in vorm

Julian Alaphilippe (Soudal-QuickStep) heeft de 23ste Faun-Ardèche Classic op zijn naam geschreven. De Fransman bleef zijn landgenoot David Gaudu (Groupama) voor in de sprint. Mattias Skjelmose van Trek werd op een halve minuut derde.

Lang leken oud-winnaar Rémi Cavagna en Valentin Ferron te gaan uitmaken wie de bloemen zou krijgen. Het duo pakte zes minuten, maar dat was toch niet genoeg, want drie pittige beklimmingen in de laatste 30 km bleken toch te zwaar.

Alaphilippe versnelde op de 6 km lange, en steile (gemiddeld 7%), voorlaatste klim. Alleen Gaudu kon volgen, maar de winnaar van 2021 was kansloos toen het op sprinten aankwam.

Ondertussen in Galicië: sneeuw teistert koers opnieuw, Vingegaard wint weer

Jonas Vingegaard heeft na de tweede ook de derde etappe in O Gran Camiño gewonnen. De Deen van Jumbo-Visma bleef net als vrijdag Ruben Guerreiro voor en opnieuw bedroeg de marge 21 seconden.

Het sneeuwde weer flink in Galicië. Om die reden werd de openingsetappe niet uitgereden. Nu werd besloten de rit in te korten. De eerste klim werd geschrapt en de slotklim was 3 km korter. Atilla Valtter opende de aanval op de slotklim ten behoeve van zijn kopman Vingegaard. Die zag dat alleen Guerreiro en Jésus Herrada konden volgen.

Met nog 2 steile kilometers op een geitenpad te gaan nam Vingegaard het stokje over van Valtter en hij sloeg meteen een gat.

Nog even over het droomdebuut van Van Baarle bij Jumbo

Pas toen Dylan van Baarle in de laatste kilometer achterom keek en niemand meer zag, kon hij echt genieten van zijn debuut voor Jumbo-Visma. Dat luisterde hij op met een knappe zege in Omloop Het Nieuwsblad, de officieuze start van het nieuwe wielerseizoen.

"Dat had ik vooraf niet zo zien aankomen", aldus de winnaar. "Ik denk dat het een heel mooie dag was voor de ploeg."

Ploegleider Van Dongen zag perfecte ploegenspel

Jumbo-Visma-ploegleider Van Dongen: 'We zijn dit jaar nóg sterker'

Even terug naar eerder vanmiddag: Van Baarle geeft uitleg

Van Baarle na winst in Omloop: 'Moest instinct gebruiken en dat heb ik gedaan'

OHN V | Toptien

De toptien van de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen.

Kopecky nieuwe stijl bevalt: 'Nog nooit zo'n solo gereden'

Kopecky werd dus de eerste Belgische vrouw op de erelijst van Omloop Het Nieuwsblad. "Dat hoorde ik gisteren inderdaad", stelde ze nuchter na de finish. "Nou, het is mooi op mijn palmares. Het was eigenlijk niet mijn bedoeling om al te vertrekken op de Muur. Ik heb tempo gemaakt op de Muur en toen kon niemand me volgen."

In het verleden vertrouwde Kopecky vaak op haar sprint, maar afgelopen winter verloor ze zelfs drie kilo om in deze zware koersen aan te kunnen vallen. "We hebben nu Lorena Wiebes in het team en zij is de snelste sprinter ter wereld. Dus moest ik mezelf een beetje omvormen."

"Volgende keer ga ik niet zo vroeg", zei ze na afloop tegen haar teamgenoten. "Dat klopt. Ik heb nog nooit zo'n solo gedaan en ik wist dus ook niet zo goed welk tempo ik moest rijden. Maar ik denk dat ik het wel aardig gedaan heb.

Vreugde bij SD Worx

Lotte Kopecky viert haar zege met Lorena Wiebes, Demi Vollering en Marlen Reusser.

OHN V FINISH | Wiebes tweede, Bastianelli derde

Lorena Wiebes sprint gedecideerd naar de tweede plaats en zorgt zo voor een een-twee voor SD Worx.

Marta Bastianelli (UAE) wordt derde.

OHN V FINISH | KOPECKY WINT

LOTTE KOPECKY WINT OMLOOP HET NIEUWSBLAD

OHN V 2 km | Kopecky voelt hete adem

Het is een kat-en-muisspel, maar het lijkt erop alsog Kopecky net genoeg overhoudt. Met nog 1,5 kilometer te gaan heeft ze nog 0.17 op de achtervolgers. Spannend!

Lotte Kopecky

OHN V 5 km | Voorsprong loopt terug

Het is nog niet gedaan hoor! Met nog 5 km te gaan loopt de voorsprong van Kopecky toch snel terug.

Ze heeft nog 0.32 op de achtervolgende groep. Maar daar zitten ook nog teamgenoten als Wiebes, Vollering en Reusser.

OHN V 9 km | Van Vleuten zit ver achterin

We zagen een beeld van Van Vleuten en dat was achterin in de derde, vierde groep. De reden: ze zou pech hebben gehad voor de Muur van Geraardsbergen en van fiets hebben moeten wisselen. Zij gaat haar titel afstaan.

En de eerste gegadigde voor de opvolging is Lotte Kopecky, want die loopt alleen maar verder uit: 0.43.

OHN V 12 km | Kopecky solo over Bosberg

Nog voor de Bosberg rijdt Kopecky haar Cubaanse metgezel uit het wiel. De Belgische gaat op weg naar de zege, want met 0.40 voorsprong op de achtervolgers zou dat zomaar kunnen.

Lotte Kopecky rijdt Arlenis Sierra uit het wiel.

OHN V 14 km | Kopecky en Sierra hebben halve minuut

De achtervolgende groep achter Kopecky en Sierra laat zich inlopen door de eerste van het peloton. De twee koploopsters rijden door richting Bosberg met een voorsprong van 0.32.

OHN V 16 km | Kopecky bij Sierra

Bij de kapel, op de top van de Muur, is Kopecky bij Sierra gekomen en samen gaan ze naar beneden. Op een seconde of tien zien we onder anderen Lippert, Longo Borghini, Brown, Vollering, Ludwig en Wiebes.

Wie zien we niet? Annemiek van Vleuten!

OHN V 16 km | Kopecky in tegenaanval!

Het is Lotte Kopecky die namens SD Worx de tegenaanval opent. De Belgische, vorig jaar winnares van Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen, krijgt de Engelse Pfeiffer Georgi mee, maar die moet ook passen. Kopecky is al bijna bij Sierra.

OHN V 16 km | We zijn in Geraardsbergen

Sierra is al bezig met de eerste stijgende meters van de Muur, als het peloton over het viaduct komt. En nu gaat het wel hard, met drie Nederlandse treintjes naast elkaar: DSM, Jumbo en SD Worx.

OHN V 20 km | Peloton pokert, Sierra loopt uit

Het peloton pokert in aanloop naar de Muur van Geraardsbergen. Het tempo heeft de laatste minuten laag gelegen en zo kon de Cubaanse al meer dan een minuut uitlopen. Bedenk wel, Sierra is een goede sprintster en hoeft met deze voorsprong niet volle bak de Muur over.

Op kop van het peloton zien we de Luxemburgse kampioene Christine Majerus voor SD Worx. Majerus is trouwens jarig vandaag: ze is 36 jaar oud geworden.

OHN V 24 km | Sierra heeft al 23 seconden

De Cubaanse Sierra gaat goed vooruit en heeft al 26 seconden op het peloton, waar kopvrouw Van Vleuten rustig afwacht. De vraag is of de koers voor haar wel zwaar genoeg is geweest tot nu toe, want er zitten nog wel heel veel frisse vrouwen in het peloton.

Arlenis Sierra solo op weg naar Geraardsbergen in Omloop Het Nieuwsblad.

OHN V 28 km | Snel over naar de vrouwen!

We gaan snel over naar de vrouwen, want die zitten al dik in de finale van hun Omloop Het Nieuwsblad. Het bleef lang gesloten, maar op 40 kilometer ontstond toch een kopgroep van 17 rensters met zo'n beetje alle favorieten. Daaruit ontsnapten Van Vleutens ploeggenoot Aude Biannic en Jumbo's Karlijn Swinkels, maar inmiddels is het peloton op de Elverenberg-Vossenhol alweer samen.

En dan gaat de Cubaanse Arlenis Sierra, ook ploeggenoot van Van Vleuten, maar in de aanval.

Knuffel van mama Van Baarle

Dylan van Baarle krijgt een knuffel van zijn moeder na de finish van Omloop Het Nieuwsblad.

OHN M | De laatste meters van Van Baarle (met hartje)

Euforisch is een groot woord, maar duidelijk is dat Dylan van Baarle geniet van de laatste meters in De Omloop. En mag het na een aanval van 40 kilometer, die hij bekroond met een solo van dik 15 kilometer. Hij maakt ook nog even een hartje richting zijn vriendin, de Franse wielrenster Pauline Ferrand-Prévot?

Van Baarle wint Omloop Het Nieuwsblad na geweldige solo

OHN M | Wedstrijdverslag

Voor het eerst in twaalf jaar heeft een Nederlander de Omloop Het Nieuwsblad op zijn naam geschreven. Dylan van Baarle wist zaterdagmiddag de eerste grote koers van het voorjaar, de officieuze start van het wielerseizoen, op zijn naam te schrijven. Hij bleef zijn vier achtervolgers ruim een halve minuut voor.

Achter hem sprintte de Belg Arnaud De Lie naar de tweede plaats.

OHN M | Bekijk hoe Van Baarle solo over de Muur rijdt

Van Baarle soleert in stijl over Muur van Geraardsbergen

OHN M | Toptien

De toptien van Omloop Het Nieuwsblad.

Van Baarle volgde zijn instinct en wordt beloond: 'Volgens mij zijn de benen goed'

"Instinct." Dat was het antwoord van Dylan van Baarle op de vraag waarom hij al zo vroeg vertrok op de Haaghoek. "Het team vertelde me om mijn instinct te volgen, dat heb ik gedaan. Het was ons plan om de koers hard te maken en dat hebben de mannen geweldig gedaan."

"Het is een lange winter met een lang trainingskamp geweest", zei Van Baarle ook. "Maar nu is het het allemaal waard geweest. Roubaix vorig jaar was geweldig, maar deze staat ook hoog op de lijst. Volgens mij zijn de benen goed, dus daar moeten we maar gebruik van maken in de komende weken."

OHN M FINISH | De Lie tweede, Laporte derde

De vier achtervolgers zijn nog bijgehaald in de laatste kilometer. Desondanks wint Arnaud De Lie het sprintje en wordt tweede, Christophe Laporte is derde.

OHN M | VAN BAARLE WINT!

DYLAN VAN BAARLE WINT OMLOOP HET NIEUWSBLAD!

OHN M 2 km | Van Baarle vijfde Nederlandse winnaar (met nummer vijf)

Op zijn rug staat het nummer vijf en als alles goed is gaat Van Baarle ook de vijfde Nederlandse winnaar worden van de Omloop! Jo de Roo, Teun van Vliet, Jan Raas en Sebastian Langeveld gingen hem voor.

OHN M 3 km | Van Baarle gaat het doen!

Van Baarle heeft een halve minuut op zijn achtervolgers!

Dit kan niet meer stuk, als hij van pech verschoond blijft tenminste. Na Dwars door Vlaanderen en Parijs-Roubaix gaat hij nog een grote voorjaarkoers op zijn naam te schrijven.

OHN M 5 km | Van Baarle gaat lekker hoor!

De voorsprong van Van Baarle groeit alleen maar! De teller staat nu op 23 seconden op de vier achtervolgers en 41 op het peloton. Dat ziet er goed uit!

OHN M 9 km | Jumbo heeft alles onder controle!

De verschillen zijn nog altijd klein, maar het lijkt alsof Jumbo alles onder controle heeft. Alle renners van Jumbo rijden vandaag voor het eerst een wedstrijd en dat doen ze perfect voorlopig.

Van Baarle mag proberen het vol te houden, al is het tegen de wind in. Daarachter houdt Laporte zijn kruit droog in het wiel van Wellens, Mohoric en De Lie. En daarachter zit Benoot te lachen in het wiel van de Noor Tiller, die het gaatje wil dichten voor zijn kopman Kristoff.

OHN M 11 km | Van Baarle loopt uit!

Van Baarle is zelfs iets uitgelopen op de Bosberg, want hij heeft nu 0.15 op de vier achtervolgers. Daar is Laporte de grote stoorzender, want die hoeft geen meter op kop te rijden nu.

De rest rijdt nu op 0.40. Maar alles is nog mogelijk.

OHN M 12 km | Van Baarle op Bosberg

Van Baarle is begonnen aan de Bosberg. Achter hem nog steeds de vier, met ploegmaat Laporte.

Maar ze moeten de brommer eerst nog maar eens te pakken krijgen.

OHN M 17 km | Wellens, Mohoric, De Lie en Laporte achter Van Baarle

Na de Muur kunnen we de schade opmaken. Van Baarle rijdt voorop, maar achter hem is een groep van vier achtervolgers ontstaan: Wellens, Mohoric, De Lie en Laporte!

Die Fransman van Jumbo zit nu in een zetel dus.

OHN M 17 km | Van Baarle alleen, Wellens en Mohoric in tegenaanval

Nog voor de echte Muur staat Le Berre helemaal geblokkeerd. Hij kan het tempo van Van Baarle niet meer volgen. De Nederlander gaat stijlvol als altijd over de kasseitjes! Maar het peloton zit er wel vlak achter.

Daaruit is Tim Wellens met Matej Mohoric weggereden trouwens.

OHN M 18 km | Van Baarle en Le Berre naar de Muur

Van Baarle en Le Berre zijn het viaduct van Geraardsbergen gepasseerd en gaan naar de Muur!

OHN M 20 km | Tratnik rijdt lek

Hij was niet van de voorposten weg te slaan vandaag, maar nu moet Jan Tratnik toch echt gaan achtervolgen. De Sloveense aanwinst heeft lek gereden. In het peloton wordt nu tempo gemaakt door de mannen van zijn landgenoot Matej Mohoric.

OHN M 21 km | Van Baarle brommert richting Geraardsbergen

Van Baarle is stoïcijns gas aan het geven op weg naar Geraardsbergen, waar de befaamde Kapelmuur wacht. In het uitgedunde peloton wordt het tempo erin gehouden, maar moordend is dat tempo ook weer niet. De voorsprong van Van Baarle en Le Berre is 0.43.

Ook Vermeersch en Milan zitten nog voor het peloton en niet eens zo gek ver achter de twee koplopers.

OHN M 25 km | Gilbert ziet dat het goed is

De gestopte Philippe Gilbert zit vandaag als commentator op de motor en ziet dat het goed is.

Philippe Gilbert op de motor in Omloop Het Nieuwsblad.

OHN M 27 km | Vermeersch lost ook uit wiel onverstoorbare Van Baarle

Ook Florian Vermeersch moet lossen uit het wiel van Van Baarle. Maar een man blijft dat wiel houden: vroege vluchter Le Berre. Dat is heel knap van de pas 21-jarige Fransman.

OHN M 29 km | Jumbo controleert

Op de combinatie Berendries-Elverenberg-Vossenhol wordt weer aangevallen.

Eerst is het Van Avermaet, dan Wellens en nu Pidcock met Cosnefroy in het wiel.

Maar als ze achterom kijken, dan zien ze Jumbo's!

OHN M 33 km | Milan moet lossen

Jonathan Milan geldt als enorm talent op de weg (en op de baan), maar in dit werk moet hij nog wat ervaring opdoen. Meter voor meter lost hij uit de kopgroep.

In het peloton, dat de achtervolgers heeft opgeslokt, lost nu trouwens Matteo Trentin. Opvallend.

OHN M 36 km | Van Baarle de grote motor

Dylan van Baarle is echt de grote motor van de kopgroep hoor, waar Milan op zijn tanden bijt om het wiel te kunnen houden. De vier hebben 0.34 op Stuyven en Geniets, die zo gezelschap krijgen van vier renners, waaronder Tratnik en Nils Eekhoff!

Eekhoff komt trouwens uit een zware periode, want afgelopen winter overleed zijn moeder na een lang ziekbed.

OHN M 38 km | Van Baarle in de aanval

Nu gaat Van Baarle en hij krijgt drie man mee: Florian Vermeersch (Lotto), Jonathan Milan (Bahrain) en vroege vluchter Le Berre (Arkea).

Achter hem ziet Jasper Stuyven het gevaar en gaat met Alexander Geniets in de tegenaanval.

De achtervolgende groep is ook niet groot meer trouwens, een man of twintig. Met heel veel Jumbo-geel trouwens. Oh wacht, daar is de rest van het peloton al.

Dylan van Baarle in de aanval in Omloop Het Nieuwsblad.

OHN M 41 km | Grote mannen melden zich op Wolvenberg

Op de Wolvenberg beginnen de grote mannen eraan. We hebben een kopgroepje met Laporte, Küng, Wellens en...De Lie! Alle vroege vluchters zijn trouwens ingelopen.

OHN M 43 km | Pech voor Total: Turgis valt, Sagan lost

OHN M 43 km | Weer een valpartij in het peloton! Anthony Turgis (Total) valt, maar niet heel hard lijkt het. Koddig genoeg valt hij nog een keer als hij gehinderd wordt door de teruggevallen koploper Colman.

Slecht nieuws voor Total, want mede-kopman Sagan moest net lossen.

OHN V 85 km | Peloton nog compleet bij de vrouwen

De vrouwen hebben inmiddels bijna 50 kilometer afgelegd en beginnen zo aan de heuvelzone. Dat doen ze als compleet peloton.

OHN M 47 km | Belgen in de berm

Wat is het nerveus! Terwijl Jumbo met z'n allen vooraan rijdt, wordt er achteraan hard gevallen. De Belgen Jasper De Buyst en Laurez Rex liggen gehavend in de berm. Dat lijkt game over. Ook Florian Sénéchal zou er trouwens bij betrokken zijn.

Vooraan hebben we nog drie koplopers over met een half minuutje voorsprong op het peloton: Wallays, Norsgaard en Le Berre.

OHN M 49 km | Van Baarle laat zich zien

Terwijl De Lie nog aan het achtervolgen is, is Van Baarle vooraan stiekem aan het wegrijden.

Hoewel, hij zet niet door. Wel worden de eerste koplopers ingerekend.

OHN M 51 km | De Lie mist een bochtje en valt

Oei, we horen het piepen van de remmen en als we opkijken zien we een renner in de berm liggen. Niet zomaar iemand: Arnaud De Lie mist de bocht en glijdt onderuit. Zonder erg zo te zien, maar hij moet wel in de achtervolging. En dan moet hij even later ook nog even van fiets wisselen.

Arnaud De Lie mist een bocht en gaat onderuit.

OHN M 54 km | Mollema gewoon voorin!

Ja hoor, daar is Bauke Mollema helemaal voorin het peloton. Het mag dan zijn debuut zijn in De Omloop, Mollema hoef je niets meer te leren. Ook Benoît Cosnefroy, een andere debutant in dit werk, zit er trouwens goed bij.

Bauke Mollema (rechts) zit keurig voorin het peloton in zijn eerste Omloop Het Nieuwsblad.

OHN M 55 km | Peloton op Holleweg

De zeven koplopers zitten op de kasseien van de Holleweg. Een klein minuutje achter hen gaat het peloton nu in gestrekte draf in het peloton, waar geknokt wordt voor elk plekje.

Ineos en Jumbo lijken die strijd te winnen en duiken als eerste de bocht in naar de Hollestraat. Achterin het peloton staan renners stil. Dat is ook koersen in Vlaanderen.

OHN M 57 km | Wat krijgen we in de finale: 7 bergjes, 4 kasseistroken

Het is even stilte voor de storm nu in het peloton in aanloop naar de finale, die op 45 kilometer van de streep echt begint met de combinatie Holleweg-Wolvenberg. Dan wordt het niet meer rustig: eerst de kasseien van de Kerkgate en Jagerij, dan de pittige Molenberg en het drieluik Haaghoek-Leberg-Berendries en het Vossenhol.

De iconische Muur van Geraardsbergen ligt op 16 kilometer van de finish en als de beslissing daar niet valt dan is er nog de Bosberg. Op die favoriete kasseiklim van tweevoudig Ronde van Vlaanderen-winnaar Edwig Van Hooydonck (de oom van Jumbo-renner Nathan) sloeg Wout van Aert vorig jaar zijn slag.

De finish in Ninove is niet meer op de bochtige Onderwijslaan, maar de brede en rechte Elisabethlaan. De wind en de licht oplopende aankomststrook zal desondanks voor een spectaculaire finish zorgen.

OHN M 64 km | Achtervolgers ingerekend

Op 64 kilometer van de finish schuift alles weer in elkaar. De zes achtervolgers zijn ingelopen door het peloton, dat nog maar 1.20 achter de zeven koplopers rijdt. We zien veel jasjes uitgetrokken worden, de finale komt eraan!

OHN M 72 km | Valpartij Eekhoff en 'tractor' Declercq

Ai, een valpartij met twee bekende mannen. Nils Eekhoff moet even sleutelen aan zijn fiets, maar lijkt wel verder te kunnen. Of dat ook geldt voor Tim Declercq is de vraag. Hij lijkt aangeslagen.

Ondertussen zijn het uitgerekend zijn ploegmaten van Soudal-Quickstep die op de Hostellerie aan de poort rammelen.

Nils Eekhoff en Tim Declercq zijn in aanloop naar de klim Hostellerie onderuit gegaan.

Ondertussen in de UAE Tour: Merlier wint weer

Exact een jaar geleden was er die merkwaardige etappe in de UAE Tour, waarin drie renners van de Russische Gazprom-ploeg in een kleine kopgroep om de winst ging strijden. Daarmee eerden ze op een buitengewoon vreemde wijze de Russische inval in Oekraïne de avond ervoor. Winnaar werd trouwens de Tsjech Mathias Vacek, die vandaag de Omloop rijdt als ploeggenoot van Mollema en Hoole bij Trek-Segafredo.

Dit jaar gaat de zege op 25 februari gewoon naar de Belgische sprinter Tim Merlier.

OHN M 82 km | Twee van de zes Jumbo's blijven over

n

We zullen proberen de situatie zo duidelijk mogelijk te schetsen. Op de Paddenstraat rijden nog altijd de zeven vroege vluchters op kop, maar 2.20 daarachter zijn zes renners in aantocht: Tratnik en Van Hooydonck (Jumbo), Wright (Bahrain), Haller (Bora), C. Swift (Arkéa) en O'Brien (Jayco). De breuk ontstond trouwens omdat de Sloveense Jumbo-aanwinst Tratnik was weggereden.

De andere Jumbo-aanvallers en ook De Lie zijn opgeslokt door het peloton. Dat rijdt, met de ploegmaten van De Lie op kop en een treintje van Ineos erachter, op 3.50 van de koplopers.

OHN M 93 km | Ook Hoole is mee!

Veertien renners zijn mee in de coup van Jumbo: Benoot, Laporte, Van Dijke, Tratnik, Van Hooydonck en Van Baarle (Jumbo-Visma), De Lie (Lotto-Dstny), Wright (Bahrain), Ackermann (UAE), Haller (Bora), Hoole (Trek), O'Brien (Jayco), Sheffield en Connor Swift (Ineos).

Maar ook dat is alweer achterhaald, want deze groep is ook uit elkaar aan het vallen.

93 km | Sensationele ontwikkeling: Jumbo pleegt coup met zes man

Nog voor de echte heuvelzone begint, heeft Jumbo-Visma de knuppel in het hoenderhok geworpen. Ze zijn weggereden met zes van de zeven man, alleen Affini (die de hele dag al op kop reed) is niet mee. Alle hens aan dek dus voor de favorieten, waarvan in ieder geval Fred Wright, Magnus Sheffield en Arnaud De Lie mee zijn.

Nederlandse winnaars

Van de 77 voorgaande edities van de Omloop bij de mannen werden er liefst 58 gewonnen door een Belg. De eerste man die de Belgische hegemonie wist te doorbreken, was de Ier Seamus Elliott in 1959. Vier keer won een Nederlander.

Dan de vrouwen: van de voorgaande 14 edities werden er 17 gewonnen door een Nederlandse. Fun fact: Tiffany Cromwell, de Australische winnares van 2013, is inmiddels de vriendin van Formule !-coureur Valtteri Bottas.

Nederlandse winnaar Omloop Het Volk/Het Nieuwsblad

Mannen Vrouwen
1966: Jo de Roo 2006: Suzanne de Goede
1981: Jan Raas 2008 Kirsten Wild
1987: Teun van Vliet 2009: Suzanne de Goede
2011: Sebastian Langeveld 2012: Loes Gunnewijk
2014: Amy Pieters
2015: Anna van der Breggen
2017: Lucinda Brand
2019: Chantal van den Broek-Blaak
2020: Annemiek van Vleuten
2021: Anna van der Breggen
2022: Annemiek van Vleuten

OHN V | 34 Nederlandsen op de startlijst

Bij de mannen zijn er 12 Nederlandse deelnemers, bij de vrouwen zijn dat er liefst 34! En dan rekenen we de in Nederland geboren Belgisch kampioen Kim de Baat niet mee.

Movistar: Van Vleuten, Mackaij

SD Worx: Vollering, Wiebes

DSM: Hengeveld: Kool, Uijen, Hengeveld

Jumbo-Visma: Kraak, R. Markus, Swinkels

Canyon/SRAM: Van der Duin

FdJ: Adegeest

Liv: Buurman, Ton, Smulders

Fenix-Deceuninck: Kuijpers

Jayco-AlUla: Kessler

Uno-X: Koster

Ceratizit: De Zoete

Lifeplus Wahoo: Van der Wolff

AG-Soudal-QuickStep: Boogaard, Pluimers, Steigenga

Arké: Coljé

Duolar: Braam

Lotto-Dstny: Van de Guchte

Parkhotel Valkenburg: Gerritse, Molenaar, Nooijen, Schoens

Proximus: Grit, Hofman, Van Houtum, Wasmus.

OHN V | Rensters zijn vertrokken!

Ook bij de vrouwen is nu het startsein gegeven voor de Omloop. Wie wordt de opvolgster van Annemiek van Vleuten. Of volgt ze zichzelf op?

Het waait een beetje bij de finish…

Het waait hard vandaag in Vlaanderen en dat kan weleens een rol gaan spelen in het koersverloop. Richting de finish staat de wind namelijk tegen en dat is over het algemeen slecht nieuws voor aanvallers.

OHN M | Wellens geniet van schduw Pogacar, maar gaat vandaag eigen kans

Tim Wellens was de laatste jaren altijd kopman bij Lotto, maar bij UAE geniet van zijn rol in de schaduw van kopman Tadej Pogacar. In Omloop Het Nieuwsblad is hij samen met Matteo Trentin wel kopman.

Wellens geniet van schaduw Pogacar, maar: 'Vandaag krijg ik alle kansen van de wereld'

OHN V | Zo ging het vorig jaar

Van Vleuten is Vollering na lange sprint de baas in Omloop Het Nieuwsblad

OHN V | Over tien minuten gaan de vrouwen van start!

Om 13.25 uur klinkt ook het startschot bij de vrouwen. Zij rijden 132 kilometer van Gent naar Ninove, met dezelfde finale als de mannen. Annemiek van Vleuten is titelverdediger, maar zal vandaag moeten opboksen tegen ijzersterke blokken van SD Worx (Vollering, Wiebes, Kopecky en Reusser), FDJ (Brown, Ludwig, Cavalli en wereldkampioene Zwift Loes Adegeest), Trek (Balsamo, Longo Borghini), Canyon (Niewiadoma, Paladin, Van der Duin) en DSM (Kool, Uijen).

Maar onderschat Movistar, de ploeg van Van Vleuten, ook niet. Met aanwinsten Floortje Mackaij, Liane Lippert en de rappe Emma Norsgaard en Arlenis Sierra heeft Van Vleuten bijna alleen maar schaduwfavorieten om zich heen.

Jumbo op kop van het peloton

Edoardo Affini rijdt op kop van het peloton voor Jumbo-Visma, dat met Laporte, Van Baarle, Benoot en wellicht ook Tratnik over flink wat ijzers in het vuur beschikt.

Edoardo Affini maakt tempo op kop van het peloton.

125 km | De renners zijn in aanloop naar kasseien van Lange Munte

m

Intussen hebben de renners de Haaghoek en de Leberg al verteerd en zijn in aanloop naar de kasseien van Lange Munte. Uit het peloton is de Ierse Deen Chris Juul-Jensen (Jayco-AlUla) ontsnapt, maar wat hij van plan is weet niemand. Hij rijdt nu 1.16 voor het peloton uit, maar nog wel 4.30 achter de zeven koplopers.

Topfavoriet De Lie wil niet hoog van de toren blazen

Philippe Gilbert zit vandaag niet op de fiets, maar op de motor. Maar in Arnaud De Lie heeft hij een waardig opvolger bij Lotto-Dstny. Net als Gilbert een Waal, die op een prettige manier Vlaams spreekt. Hij reed al een indrukwekkende start van het seizoen. Wat kan hij in Omloop Het Nieuwsblad? "Tiende of eerste plek, ik ben blij. Ik doe mijn max."

De Lie is zoveelste nieuwe, grote Belgische wielerhoop: 'Super enthousiast met deze naam'

Pidcock wil constant zijn in voorjaar en heeft 'niet genoten' van toekijken WK veldrijden

Ineos-renner Tom Pidcock blikt terug op de voorbereiding op zijn voorjaar, waarin hij vooral constanter wil rijden dan in de afgelopen jaren. Hij verdedigde zijn wereldtitel veldrijden niet om zich beter te kunnen voorbereiden. Met spijt in zijn hart zag hij de beelden van Hoogerheide langskomen.

Pidcock wil constant zijn in voorjaar en heeft 'niet genoten' van toekijken WK veldrijden

Sjoerd Bax voor eerste Omloop na droomtransfer: 'Trentin en Wellens bijstaan'

Sjoerd Bax won afgelopen najaar verrassend Coppa Agostoni en verdiende daarmee een droomtransfer naar UAE-Emirates, de ploeg van Tadej Pogacar. In zijn eerste Omloop Het Nieuwsblad rijdt hij voor Tim Wellens en Matteo Trentin.

Goedlachse Bax heeft plek gevonden na droomtransfer: 'Vriendengroep met Pogacar'

148 km | Favoriet Turner stapt af na valpartij

Slecht nieuws voor de Britse wielervolgers. Het grote talent Ben Turner, schaduwfavoriet voor vandaag, heeft namelijk opgegeven na een valpartij. Vermoedelijk was hij betrokken bij een valpartij op 177 kilometer van de streep, waarbij ook Michael Schär betrokken was.

Ook de Zwitser van AG2R is inmiddels in de auto gestapt.

Niet 11, maar 12 Nederlanders: Van Uden op laatste moment opgeroepen

Er zijn niet 11, maar 12 Nederlanders van start gegaan in Gent. Ook Kevin Vermaerke is ziek en wordt vervangen door de jonge Nederlander Casper van Uden! Dat is interessant, want Van Uden beschikt over een sterk eindschot. Maar of de jonge neoprof nu al De Omloop van meer dan 200 kilometer draaien, keren en positioneren aan kan is de vraag.

Ook Maarten Ducrot is erbij!

Maarten Ducrot, onze gewaardeerde commentator bij al die gedenkwaardige wielermomenten in de laatste decennia, is erbij in Oost-Vlaanderen vandaag! Ducrot neemt na de Amstel Gold Race afscheid als wielercommentator bij de NOS, maar de liefhebber in hem zal nooit verdwijnen.

Het commentaar bij de wedstrijd vandaag (vanaf 14.10 uur) is trouwens van Joris van den Berg en Stef Clement. Danny Nelissen en Roxane Knetemann begeleiden daarna de vrouwen naar de finish.

198 km | Kopgroep van zeven met Wallays en Norsgaard

De eerste kopgroep in de Omloop is een feit! Zeven renners hebben nu al 2.10 op het peloton. De namen: Jelle Wallays (Cofidis), Mathias Norsgaard (Movistar), Adam de Vos (Human Powered Health), Mathis Le Berre (Arkéa), Louis Blouwe (Bingoal), Gilles de Wilde en Alex Colman (Flanders-Baloise).

De 33-jarige Wallays is de grootste naam in deze kopgroep. De Belg won twee keer Parijs-Tours, een keer Dwars door Vlaanderen en een rit nog in de Vuelta. Maar dat was wel allemaal een tijdje geleden. De Deen Mathias Norsgaard, broer van Emma Norsgaard (die vanmiddag aan de zijde van Annemiek van Vleuten koerst) en zwager van UAE-prof Mikkel Bjerg, is ook het vermelden waard.

Al is het maar omdat hij over een van de indrukwekkendste tattoos van het peloton beschikt.

START | Renners onderweg!

De 78ste Omloop Het Nieuwsblad bij de mannen is officieel van start gegaan.

Misschien goed om te melden: we hebben de eerste uren geen beschikking over wedstrijdbeelden, dus ook wij moeten het doen met de informatie die we her en der vandaan halen. Bij deze dus vast excuses voor enige vertraging in de wedstrijdinformatie.

Pidcock krijgt nog een laatste knuffel voor de start

Tom Pidcock krijgt een knuffel van zijn hand voor de start van De Omloop.

Van Vleuten wil nog pieken in afscheidsjaar, met hulp van biochemicus

Van Vleuten begint aan laatste seizoen: 'Regenboogtrui gaf nog meer bevestiging'

De vrouwen gaan pas om 13.25 uur van start, met een stralende titelverdedigster in regenboogtrui: Annemiek van Vleuten!

Vorig jaar won ze bijna alles wat er te winnen valt. Niet alleen het WK, maar ook de Tour, Giro én Vuelta. "Ik vind het heel fijn om de beslissing om te stoppen zelf te nemen", vertelt ze. "Het is niet mijn lichaam dat me vertelt dat ik moet stoppen. Het is echt mijn besluit en dat voelt gewoon goed."

Ook al is het haar laatste jaar, toch heeft Van Vleuten een onderdeel aan haar trainingsschema toegevoegd. "Ik ben met een biochemicus aan de slag gegaan. Ik heb onder meer met een glucosesensor getraind. Ik weet niet of het direct meer gouden medailles op gaat leveren, maar meer kennis over je lichaam motiveert wel."

NEUTRALISATIE | Renners vertrokken!

De 78ste Omloop Het Nieuwsblad is begonnen! Met de aan het einde van dit jaar afscheid nemende Peter Sagan op de eerste rij zijn de renners vertrokken voor de geneutraliseerde kilometers naar Merelbeke. Bij zijn presentatie in het Kuipke gooide Sagan er net nog even een fraaie wheelie uit.

Peter Sagan gooit er nog even een wheelie uit bij zijn presentatie voor Omloop Het Nieuwsblad.

Medisch malheur voor favorieten Küng en Kristoff

De renner verzamelen zich in het Gentse Citadelpark voor de officieuze start van de Omloop. Daarbij ook twee twijfelgevallen en niet de minsten: Stefan Küng en Alexander Kristoff staan allesbehalve fit aan de start. "Ik ben deze week ziek geworden", zei Küng. "Het was zelfs tot op het laatst onzeker of ik wel zou starten."

Kristoff kampt met de naweeën van een antibiotica-kuur: "Ik werd ziek vlak voor de Ronde van Valencia, alleen kon mijn lichaam de antibiotica niet verdragen. Nu heb ik uitslag over mijn hele lichaam, waardoor ik moeilijk kan slapen, want ik wil overal krabben."

Het bijzondere verhaal van Oleh Hetman: gevlucht uit Oekraïne, soigneur bij Jumbo-Visma

De mannen stappen zo op de fiets en voor de officiële start zullen we je nog een paar interviews tonen. Maar eerst graag even je aandacht voor een bijzonder verhaal Oleh Hetman, een 29-jarige Oekraïense fysiotherapeut. Hij maakt bij Omloop Het Nieuwsblad zijn debuut voor de vrouwenploeg van Jumbo-Visma tijdens een wielerwedstrijd - ooit een droom van hem.

Ga dat vooral lezen!

#Schijtnieuws

Er hebben ook een paar schaduwfavorieten moeten afzeggen. Jonathan Narvaez (Ineos) en Kasper Asgreen (QuickStep) zijn ziek. En volgens de Vlaamse media kampte ook Sep Vanmarcke (Israel) met buikklachten, maar daar maakte de renner zelf korte metten mee.

Sep Vanmarcke dient de Vlaamse pers van repliek na het nieuws dat hij buikklachten zou hebben.

Dylan van Baarle voor het eerst als Jumbo-renner

Ook voorjaarsspecialist Dylan van Baarle reed niet graag het Vlaamse Openingsweekend. De keren dat hij dat deed had hij pech of kwam hij ten val. En naar eigen zeggen werd hij na de Omloop altijd ziek. Vandaag start hij wel, voor het eerst in de kleuren van Jumbo-Visma en meteen als een van de kopmannen.

We zijn benieuwd!

Van Baarle klaar voor nieuw voorjaar, nu bij Jumbo-Visma: 'De top van de top'

Opvallendste naam op de startlijst: Bauke Mollema (met ambitie!)

De opvallendste naam op de startlijst is misschien wel Bauke Mollema. Op zijn 36ste, met een nieuw vierjarig contract bij Trek-Segafredo op zak, staat hij namelijk voor het eerst aan de start van de Omloop. Sterker, Mollema reed in zijn 14 jaar bij de profs slechts vijf koersdagen in Vlaanderen, inclusief de gemengde ploegentijdrit en de wegrace van het WK in Leuven.

Kasseien kent hij alleen uit de Tour. Maar Mollema is ook een liefhebber en dus probeert hij het gewoon. En kijk niet gek op als hij er in de finale gewoon bij zit.

Mollema duikt op bij Omloop Het Nieuwsblad: 'Ik had zoiets van: waarom niet?'

De Nederlanders

Met Mike Teunissen hebben we een van de Nederlandse outsiders voor de zege vandaag genoemd. In totaal staan er 11 Nederlandse renners aan de start. Dit zijn de namen:

Jumbo-Visma: Dylan van Baarle en Tim van Dijke

Intermarché-Circus-Wanty: Mike Teunissen

Alpecin-Deceuninck: Oscar Riesebeek

Bora-hansgrohe: Ide Schelling

Cofidis: Wesley Kreder

EF Education: Julius van den Berg

DSM: Nils Eekhoff

Trek: Bauke Mollema en Dan Hoole

UAE: Sjoerd Bax

Wat zijn de plannen van Teunissen vandaag?

Teunissen richting Omloop Het Nieuwsblad: 'Kan zo dertig favorieten noemen'

Over Intermarché-Circus-Wanty gesproken: een gesprek met de architect Aike Visbeek

Hoe doen ze dat toch bij Intermarché? 'Creatief zijn, heel slim scouten'

"We hebben geen grote zak met geld. We hebben geen Fabio Jakobsen. Dus we moeten vindingrijk zijn", zegt Aike Visbeek in aanloop naar de wielerklassieker Omloop Het Nieuwsblad van zaterdag. "En we moeten onszelf blijven verbeteren."

Vanuit zijn kantoor op de Häggebyberg in de Zweedse bossen tussen Stockholm en Uppsala speurde Visbeek in de wielerwereld naar koopjes en combinaties. Als performance manager van de Intermarché-Circus-Wanty-ploeg beleefde hij vorig jaar een ongekend goed seizoen met 24 zeges in totaal.

Maar het kón nog beter. Nee, het móést beter.

Feest in het Kuipke!

De renners stappen om 10.55 uur op de fiets voor de geneutraliseerde kilometers naar Merelbeke, waar om 11.15 uur de koers officieel van start gaat. In Het Kuipke in Gent is het al een tijdje feest, want daar komt heel koerhunkerend Vlaanderen samen om de renners toe te juichen.

Zojuist werd Intermarché-Circus-Wanty, de ploeg met kopman Mike Teunissen, gepresenteerd. Met een inspirerend muziekje.

De laatste tien winnaars (mannen)

De nummer twee van vorig jaar zit nu in de politiek

De nummer twee van vorig jaar, Sonny Colbrelli, staat ook niet aan de start. De redenen daarvoor kent u. Een kleine maand na de Omloop sprintte Colbrelli naar de tweede plaats in de openingsrit van de Ronde van Catalonië, maar zakte vervolgens in elkaar met een hartstilstand.

De Italiaan, die Parijs-Roubaix als mooiste zege op zijn palmares heeft, zou nooit meer koersen. In plaats daarvan stelde hij zich namens de partij Forza Italia van Silvio Berlusconi kandidaat voor een zetel in de regering van de regio Lombardije. Colbrelli kreeg 1.378 stemmen, niet genoeg om afgevaardigde te worden.

Sonny Colbrelli met de kassei als winnaar van Parijs-Roubaix in 2021.

Wie zijn de favorieten?

Wie zijn dan wel de favorieten. Als we de bookmakers mogen geloven, steekt er een man bovenuit. Of moeten we zeggen, een stier? De pas 20-jarige Arnaud De Lie, bijgenaamd Le tareau de Lescheret (de stier van Lescheret), kende vorig seizoen een stormachtige entree bij de profs met 9 overwinningen.

Ook dit jaar heeft hij alweer drie zeges op zijn conto en niet alleen maar in de sprint. In de Ster van Bessèges maakte hij juist veel indruk door bergop zelf aan te vallen, gaatjes dicht te rijden en Mads Pedersen in diens specialiteit te declasseren. Een punt van onzekerheid is dat De Lie nog niet vaak een WorldTour-wedstrijd heeft gereden. Maar de Vlaamse Ardennen kan hij aan, want De Lie won twee jaar geleden Omloop Het Nieuwsbald voor beloften.

Hij zal wel moeten afrekenen met de sterke blokken van Jumbo-Visma, met Christophe Laporte als vermoedelijk speerpunt, Ineos met Tom Pidcock en Ben Turner, de snelle sprint van Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) en het collectief van Soudal-QuickStep.

Arnaud De Lie spreekt met de pers voor Omloop Het Nieuwsblad.

Geen Van Aert en Van der Poel

Vorig jaar declasseerde Wout van Aert op zijn eerste koersdag de concurrentie in Omloop Het Nieuwsblad. Hij zal zijn titel niet verdedigen. Net als Mathieu van der Poel met wie hij drie weken geleden nog een prachtig duel uitvocht op het WK veldrijden, begint Van Aert volgende week pas in Strade Bianche.

Dat betekent dat we vandaag misschien wel een heel open koers gaan zien, met aanvallen op onverwachte momenten...!

Bekijk de lange samenvatting van Omloop Het Nieuwsblad voor mannen

Parcours: Acht keer dokkeren over kasseien

Parcours: twaalf echte kuitenbijters

De 12 hellingen in Omloop Het Nieuwsblad

1. Leberg (1.000 meter lang, 4,4% gemiddeld en 10,1% maximaal stijgingspercentage)

2. Kattenberg (900m, 5,7% gem. en 10,3% max.)

3. Leberg (1.000m, 4,4% gem. en 10,1% max.)

4. Hostellerie (1.300m, 4,3% gem. en 8,3% max.)

5. Valkenberg (1.000m, 5,5% gem. en 10,9% max.)

6. Wolvenberg (650m, 6,3% gem. en 17% max.)

7. Molenberg (500m, 6,7% gem. en 10,9% max.)

8. Leberg (1.000m, 4,4% gem. en 10,1% max.)

9. Berendries (900m, 7,3% gem. en 13% max.)

10. Elverenberg-Vossenhol (1.300m, 4,9% gem. en 9,8% max.)

11. Muur van Geraardsbergen (1.100m, kassei, 8,3% gem. en 20% max.)

12. Bosberg (1.350m, kassei, 5% gem. en 11% max.)

De Muur van Geraardsbergen en de Bosberg

De wedstrijd begint traditiegetrouw in Gent en eindigt na flink wat lussen in de Vlaamse Ardennen in Ninove. En waar de Ronde van Vlaanderen de laatste jaren om commerciële redenen de finale gelegd heeft rond Oudenaarde, met de Oude Kwaremont en de Paterberg, houdt de Omloop Het Nieuwsblad de klassieke finale met de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg in ere.

Alleen daarom al is deze koers meer dan de moeite waard!

  • Omloop Het Nieuwsblad
    Het parcours van de Omloop Het Nieuwsblad bij de mannen telt 207,3 kilometer van Gent naar Ninove.
  • Omloop Het Nieuwsblad
    Het profiel van de 78ste Omloop Het Nieuwsblad voor mannen.

De 78ste editie van de Omloop van Vlaanderen, euh...Het Volk, nee...Het Nieuwsblad!

De renners rijden vandaag de 78ste editie van Omloop Het Nieuwsblad. De koers werd trouwens vlak na de Tweede Wereldoorlog in 1945 voor het eerst georganiseerd als Omloop van Vlaanderen door de links-katholieke krant Het Volk. Omdat de organisator van de Ronde van Vlaanderen, Het Nieuwsblad, bezwaar maakte tegen die naam, ging de koers vanaf 1947 door het leven als Omloop Het Volk.

In 2009 kwam er weer een wijziging: de krant Het Volk werd overgenomen door de oude rivaal Het Nieuwsblad en dus spreken we sindsdien van Omloop Het Nieuwsblad.

Omloop Het Nieuwsblad bij de NOS

Maar we beginnen natuurlijk met dé Omloop. Omloop Het Nieuwsblad is zaterdag live te volgen via Studio Sport op NPO 1 en livestreams op NOS.nl en de NOS-app. De mannenwedstrijd is vanaf 14.00 uur te zien, met de verwachte finish tussen 16.00 uur en 16.30 uur. Bij de vrouwen schakelen we in om 16.25 uur, met de finish vermoedelijk tussen 17.10 uur en 17.35 uur.

Tevens is er een liveblog op deze site en de app en is de koers te volgen op NPO Radio 1.

Het wielervoorjaar op een rij

  • NOS
    De belangrijkste voorjaarskoersen bij de mannen.
  • NOS
    De belangrijkste eendaagse voorjaarkoersen bij de vrouwen.

NB: In bovenstaande kaartje staat Parijs-Roubaix bij de mannen op 8 april. Dat moet natuurlijk zijn zondag 9 april.

Welkom!

Het lange wachten is voorbij. Natuurlijk, de echte liefhebbers hebben al kunnen smullen van het machtsvertoon van Tadej Pogacar en (sinds gisteren ook) Jonas Vingegaard en de sprints van Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen in Zuid-Europa, Australië, Argentinië en het Midden-Oosten.

Liefhebbers van het traditionele wielervoorjaar tellen al maanden af naar deze dag. De dag van Omloop Het Nieuwsblad, de openingskoers van het Vlaamse wielerseizoen. Welkom bij het liveblog!

Tiesj Benoot speelde een hoofdrol in de door zijn kopman Wout van Aert gewonnen Omloop Het Nieuwsblad van 2022.