NOS Wielrennen

Kopecky eerste Belgische winnares Omloop, Wiebes tweede

Lotte Kopecky heeft als eerste Belgische vrouw de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. Ze wist zaterdagmiddag de eerste grote koers van het voorjaar, de officieuze start van het wielerseizoen, op haar naam te schrijven.

De 27-jarige renster van Team SD Worx bleef haar achtervolgers tot aan de eindsprint met een gat van een halve minuut voor, maar op de laatste meters wisten haar achtervolgers haar tot 11 seconden te naderen. Lorena Wiebes werd tweede.

Kopecky wint Omloop Het Nieuwsblad, Wiebes tweede

In de eerste klassieker van het seizoen, met daarin twaalf pittige hellingen en negen kasseistroken, bleef de groep lang gesloten. Maar op 40 kilometer ontstond toch een kopgroep van 17 rensters met zo'n beetje alle favorieten. Daaruit ontsnapten Van Vleutens ploeggenoot Aude Biannic en Jumbo's Karlijn Swinkels, maar op de Elverenberg-Vossenhol kwam het peloton alweer samen.

Even later ging Arlenis Sierra, ook ploeggenoot van Van Vleuten, maar in de aanval.

De Cubaanse ging goed vooruit en had al 26 seconden voor op het peloton, waar kopvrouw Van Vleuten, de titelhouder, rustig afwachtte. De vraag rees of de koers voor haar wel zwaar genoeg was geweest tot dan toe, want er zaten nog wel heel veel frisse vrouwen in het peloton.

Kopecky aan kop

En toen kwam Kopecky voor een stukje mentale oorlogsvoering. Ze klom de Muur van Geraardsbergen op, en zat bij de Kapel Sierra op de hielen. In de afdaling bleef ze in haar wiel rijden.

Aan de voet van de Bosberg, op 12 kilometer van de finish, reed Kopecky weg van haar rivale, die geen poging meer deed om in haar wiel te blijven. Ze had toen een voorsprong van 32 seconden op het achtervolgende peloton.

Vanaf dat moment nam Kopecky een stuk snelheid mee. Loeisterk, hele snelle benen en met een flink gat tussen haar en de rest van het peloton.

Op 5 kilometer van de finish reed de Belgische nog met 50 kilometer per uur, voor de achtervolgingsgroep haast onmogelijk om daarop te versnellen en het gat van zo'n 34 seconden, oftewel een halve kilometer, te dichten. Van Vleuten zat op dat moment achter in de derde, vierde groep.

Met de wind vol tegen in het gezicht, stootte Kopecky de laatste heuvel op. Met een tijd van 3 uur, 32 minuten en 54 seconden schreef ze Omloop Het Nieuwsblad op haar palmares.

Een-tweetje

Op 11 seconden later volgde een groepssprint. Die was een prooi voor Kopecky's ploeggenote Lorena Wiebes, die opkwam vanaf plek vijf en de tweede plek pakte. Een mooi een-tweetje voor SD Worx. De Italiaanse Marta Bastianelli werd derde.

"Het was een lastige finale", zei Kopecky, die zelf ook wel verrast was. "Ik klom de Muur op en niemand kon me meer inhalen."

Van Vleuten, vorig jaar de winnaar, baalde. "Twee kilometer voor de Muur kreeg ik een lekke band en wist ik: het is voorbij voor mij. Ik ben wel teleurgesteld, ik was gretig en wilde natuurlijk winnen."

Lekke band zit Van Vleuten dwars in Omloop: 'Denk dat ik goede benen had'

De knop moet snel om en dat gaat ook wel lukken. Ze verheugt zich alvast op de Italiaanse Strade Bianche volgende week, die ze een van de mooiste koersen noemt. Ze won de heroïsche koers over de Toscaanse wegen al twee keer.

Wiebes maakte het feest van haar ploeg compleet met haar tweede plaats. Zondag gaat ze haar eigen kans in Omloop van het Hageland. Die koers won ze twee jaar geleden in de sprint. Morgen wordt het vast weer een sprint? "Ik denk het wel."

Wiebes zag ploegmaat Kopecky wegrijden en 'zag dat het goed zat'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl